ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. Υποχωρεί η κάνναβη, κερδίζει έδαφος η κοκαΐνη


ΑΥΞΗΣΗ της χρήσης κοκαΐνης και οπιούχων ουσιών καταγράφεται σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία στην Ε.Ε., όπου οι ουσίες αυτές καταλαμβάνουν «κυρίαρχη θέση», την ώρα που η κάνναβη, η ουσία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη, εμφανίζει σημάδια υποχώρησης.

Η κοκαΐνη παραμένει «το πιο δημοφιλές διεγερτικό στην Ευρώπη» και η παράνομη ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετά την κάνναβη, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στην ετήσια έκθεσή του για την «Κατάσταση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις στατιστικές, που αναφέρονται στο 2007, 13 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 74 εκατομμύρια έχουν κάνει χρήση κάνναβης, εκ των οποίων το 2-2,5% δηλώνει ότι κάνει χρήση καθημερινά.

Όσον αφορά τις οπιούχες ουσίες, η κατανάλωσή τους είναι μεν σημαντικά πιο περιορισμένη (1,2 με 1,5 εκατ.

χρήστες, ηρωίνης οι περισσότεροι, στην Ε.Ε. και τη Νορβηγία), τρεις στους τέσσερις θανάτους από ναρκωτικά ωστόσο οφείλονται σε αυτές. Συνολικά, τα ναρκωτικά ευθύνονται για το 4% όλων των θανάτων νέων Ευρωπαίων μεταξύ 15-39 ετών. Χαμηλά η Ελλάδα
Στους πίνακες της έκθεσης πάντως, η Ελλάδα περιλαμβάνεται σταθερά στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης μεταξύ των «27».

Συγκεκριμένα, «στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς» χρήση κάνναβης έκανε ένα 3,2% των Ελλήνων, ηλικίας 15-34 ετών, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 12,5%· χρήση αμφεταμινών έκανε ποσοστό μικρότερο του 0,1% των Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 0,5%· χρήση έκστασης έκανε ένα 0,4% των Ελλήνων ηλικίας 15-34 ετών, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 1,6%· και χρήση κοκαΐνης έκανε ένα 0,1% των Ελλήνων ηλικίας 15-64 ετών, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 1,2%.
ΠΗΓΗ tanea.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δύο επέτειοι για την Καραθώνα ή η διαρκής κοροϊδία σε βάρος του Ναυπλιακού λαού-Του Τόλη Κοΐνη

Στις 12 Αυγούστου 2024 η μικρότερη παράταξη της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» κατέθεσε ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα να μην δοθεί η Καραθώνα προς εκποίηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σφοδρή επίθεση του Εμπορικού Συλλόγου κατά της Δημοτικής Αρχής Ναυπλιέων για την έκθεση βιβλίου

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλίου: «Όχι στην εμπορευματοποίηση και την αλλοίωση της Έκθεσης Βιβλίου Ναυπλίου εις βάρος της τοπικής αγοράς»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τραγούδια της Ξενιτιάς» – Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και συγκίνησης σήμερα στο Λυγουριό

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», σε συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά – αφιέρωμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »