Στην κατάργηση της βάσης του 10, του πλαφόν εισαγωγής δηλαδή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συμφώνησαν χθες στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του Λυκείου και του εξεταστικού οι εκπρόσωποι των φορέων και των κομμάτων που συνομιλούν στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση -υπό την προεδρία Μπαμπινιώτη- του ΣΠΔΕ από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, ως μέρος της ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας για τις ευκταίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι πρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας κ. Γκλαβάς και Δερμιτζάκης, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ – ΤΕΙ κ. Τρικαλινός και Καπλάνης αλλά και των κομμάτων -εκτός του ΛΑΟΣ- που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Συνάγεται λοιπόν πως ανεξαρτήτως της χρονικής αλλαγής του εξεταστικού, η κατάργηση της βάσης του 10 (υπενθυμίζεται πως νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004) ενδέχεται να προηγηθεί, δεδομένου ότι η σχετική τροποποίηση επί του ισχύοντος συστήματος μελετάται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποτέλεσε άλλωστε παράμετρο των προεκλογικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.
Οι συνομιλητές συμφώνησαν και σε δεύτερο ζήτημα, βάσει του οποίου απομακρύνεται η εκδοχή της άμεσης αλλαγής του εξεταστικού συστήματος. Οπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή διαδικασία, προέβλεψαν πως νωρίτερα της επόμενης πενταετίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί νέος τρόπος πρόσβασης στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, διότι η ριζική αναδιάρθρωση της δομής του Λυκείου στην κατεύθυνση της αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας που θα οδηγεί σε ισχυρό απολυτήριο, αναφέρεται απ’ όλες τις πλευρές ως αναγκαία προϋπόθεση.