Η εκκίνηση θα γίνει μόνο όταν τα αιρετά πρόσωπα ,αφουγκραστούν διεξοδικά την κοινωνία και τους πολίτες δηλώνει ο Περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Γανώσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του ”EIKONOSKOPIO NEWS” Μίλτο Ιωαννίδη που αναφέρει :
” Εκπροσωπεί την Ερμιονίδα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στην Πελοπόννησο.
Είναι εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας.Αν και μόλις 37 ετών, έχει δεκαπενταετή εμπειρία από την ενασχόληση του με τον τουριστικό κλάδο ως επιχειρηματίας.
Ο κ. Αναστάσιος Γανώσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Εικονοσκόπιο”, καταθέτει τις δικές του απόψεις όσον αφορά το ευρύτερο τουριστικό προϊόν καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ως Περιφερειακός Σύμβουλος ,για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Ερμιονίδα, όπως το νερό και άλλα θέματα υποδομών….
Ερ.Η Αργολίδα ,είναι μεταξύ των περιοχών που κατά γενική ομολογία, “σηκώνει” μεγάλο βάρος της τουριστικής κίνησης…
Το τουριστικό εισόδημα είναι σημαντικό για τους πολίτες της…
Θα θέλαμε την εκτίμηση σας για τη φετινή σεζόν στην εποχή της πανδημίας:
Απ.Όσον αφορά την περιφέρεια Πελοποννήσου ,όντως η Αργολίδα, αποτελεί την “ναυαρχίδα” του τουρισμού ,με πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς και αξιοθέατα να διαμορφώνουν ένα σπουδαίο τουριστικό προϊόν για το νομό.
Η ασταθής πορεία της πανδημίας, δημιουργεί αβεβαιότητα σε όλο τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας και είναι λογικό ο τουρισμός, (που αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα), να επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους κλάδους.
Θα ήταν άτοπο να ευελπιστούμε σε μια τουριστική σεζόν του παρελθόντος αφού ότι πλάνο υπάρχει για τον τουρισμό θα βασιστεί σε last minute πωλήσεις, γεγονός που θα ευνοήσει μεν την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες από άποψη γεωπολιτικής θέσης και κλίματος αλλά θα εξαρτηθεί δε από την στρατηγική πωλήσεων των μεγάλων τουριστικών γραφείων.
Ισχυρά πλεονεκτήματα στον αγώνα των πωλήσεων για τη χώρα μας ,θα αποτελέσει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου όπως αναμένεται ,πολύ νωρίτερα δηλαδή από τους βασικούς της ανταγωνιστές(Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) καθώς και τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας της Deloitte για την διάσωση του τουρισμού, που εμφανίζουν την Ελλάδα ως συγκριτικά καλύτερο προορισμό με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο τουριστικό προϊόν θα είναι ηπιότερες, γεγονός που θα αφαιρέσει κάθε ίχνος ανασφάλειας για συμβόλαια B2B ανάμεσα σε γραφεία -τουρ οπερέιτορ -ξενοδοχεία .
Η Αργολίδα και Πελοπόννησος ως προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας ,θα αποτελέσουν κύρια τουριστική επιλογή για τον εσωτερικό τουρισμό και το καλοκαίρι αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα περίπου με το περσινό. Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν πως τα περιοριστικά μέτρα –εάν είναι πιο σκληρά– θα δημιουργήσουν μειωμένη διάθεση στον τουρίστα-εκδρομέα, όποτε το τουριστικό τοπίο για το β´εξάμηνο του 2021 μπορεί να επιφυλάσσει δραματικά αρνητικές εκπλήξεις.
Ερ: Στην Ερμιονίδα ,πριν λίγο καιρό, έγινε γνωστό, ότι θα γίνουν γυρίσματα μίας μεγάλης παραγωγής με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό Ντάνιελ Κρέγκ.
Τι οφέλη θα έχει ο τόπος μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή από αυτό το γεγονός; Μπορεί η Ερμιονίδα να συνεχίσει να προσελκύει παραγωγές παγκοσμίου βεληνεκούς;
Απ.Η Ερμιονίδα είναι ένας πανέμορφος και ευλογημένος τόπος όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις τόσο στο κομμάτι το ξενοδοχειακό όσο και στο κομμάτι του real estate.
Η πληθώρα των επιχειρηματιών και επενδυτών που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο αυτό ,δείχνουν ότι έχουν μελετημένο πλάνο με αποτέλεσμα ο τόπος να έχει αποκτήσει μία φήμη παγκόσμια και να προσελκύει εκτός από τουρίστες, διεθνείς τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.
Το ζωντανό παράδειγμα της Κεφαλονιάς όπου γυρίστηκε <<το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι>> ,της Σκιάθου όπου γυρίστηκε το <<mamma M.I.A>> αλλά κι άλλες περιοχές όπου γυρίστηκαν μεγάλες και διεθνείς παραγωγές, δίδαξε πως οι προορισμοί ωφελήθηκαν τουριστικά αποκτώντας ένα ισχυρό brand name.
Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει επιτυχία της παραγωγής με την προβολή της ταινίας για να πολλαπλασιαστούν τα απορρέοντα οφέλη ,αλλά μέχρι τότε οι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας, θα πρέπει να παρέμβουν αποκτώντας ενεργό ρόλο οικοδεσπότη εξασφαλίζοντας την άριστη φιλοξενία της παραγωγής για να πετύχουν συμφωνία για έμμεση τουλάχιστον προβολή του τόπου, σημείων που αποτελούν τοπωνύμια καθώς και αναφορές σε διαλόγους και σενάριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια ,γυρίστηκε το σουηδικό Survivor για δύο χρονιές στην περιοχή αλλά και παραγωγές από Βαλκανικές χώρες και ελάχιστοι το γνωρίζουν.
Με λίγα λόγια με την συνεργασία φορέων και παραγωγής μπορούν να προκύψουν πολλά οφέλη για την Ερμιονίδα και την εικόνα της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να επιλεγεί εκ νέου ο τόπος από παραγωγές του ιδίου βεληνεκούς.
Ερ: Στην Ερμιονίδα πραγματοποιείται επένδυση άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ που εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Μια επένδυση ,που προστίθεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο.
Μια ακόμα δηλαδή επένδυση ,καθώς υλοποιούνται και άλλες στον τόπο μας και σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν.
Τι χρειάζεται να γίνει επιπλέον προκειμένου το κεφάλαιο του τουρισμού να συνεχίσει να δίνει προστιθέμενη αξία στην Ερμιονίδα;
Απ. Στην Ερμιονίδα, δεν πραγματοποιείται μόνο η επένδυση του Kilada hills όπως αναφέρατε ,αλλά πραγματοποιούνται κι άλλες μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα όπως αυτή στο πρώην <<Club Ermioni >>από την Βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι. Σε όλο αυτό το πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στην περιοχή, έρχεται να προστεθεί και το μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγορά παλαιότερων ξενοδοχειακών μονάδων όπως το <<Costa Perla>> το <<Lena Mary>> και το <<Apollo beach>>.
Ο τουρισμός, απαιτεί εύκολη πρόσβαση στον προορισμό, δηλαδή σύγχρονο οδικό δίκτυο σύγχρονα λιμάνια και αεροδρόμια, χώρους στάθμευσης και όσον αφορά τα αξιοθέατα τους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους, αξιοποίηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσδίδεται μια σύγχρονη τουριστική φυσιογνωμία σε αυτούς.
Απαιτούνται οργανωμένες παραλίες προσβάσιμες και για ΑΜΕΑ, καθώς και σύγχρονοι αθλητικοί χώροι.
Γίνεται κατανοητό νομίζω ,πως σε επίπεδο τέτοιων υποδομών η Ερμιονίδα είναι ουραγός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , δεδομένο που δεν της επιτρέπει να διευρύνει το τουριστικό της γίγνεσθαι αλλά και να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική στην ευρύτερη οικονομική της δραστηριότητα. Θα πρέπει φυσικά να έχουν λυθεί αρχικά ζητήματα όπως των απορριμμάτων, του αποχετευτικού και της ύδρευσης-άρδευσης για να αρχίσει το τουριστικό οικοδόμημα της περιοχής να στέκεται σε στέρεες βάσεις. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών είναι επιβεβλημένη για μια αμιγώς τουριστική περιοχή καθώς προστιθέμενη αξία στον τουρισμό δίνει ο επαναλαμβανόμενος τουρίστας και βάσει ερευνών ο τουρίστας αυτός δημιουργείται από τα οφέλη και τις εμπειρίες που του προσέφερε ο προορισμός και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό το κατάλυμα στο οποίο επέλεξε για την διαμονή του.
Ερ:Μπορούμε ως Ερμιονίδα, να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο;
Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, η περιοχή μας έχει βρεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ,τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στο σπήλαιο Φράγχθι…
Απ. Το σπήλαιο Φράγχθι, αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο που μαρτυρά ότι η περιοχή κατείχε ξεχωριστή θέση στην προϊστορική Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών.
Μαζί με το Σπήλαιο Φράγχθι, συναντάμε και άλλα σπουδαία σημεία που αξίζουν επισκεψιμότητας όπως η Μονή Αυγού, οι δολίνες στα Δίδυμα, το κάστρο της Θερμησίας, το φαράγγι Καταφύκι, το Μπίστι και τα Παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά του 4ου αιώνα στην Ερμιόνη, τους μύλους και τις αρχοντικές γειτονιές στο Κρανίδι ενώ αναμένεται η δημιουργία του αρχαιολογικού μουσείου Ερμιονίδας στην Ερμιόνη και η ανάδειξη της ενάλιας πόλης του Πορτοχελίου.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που χρήζει ανάγκης, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου διαμόρφωσης και λειτουργίας για την ευκολία της πρόσβασης, της σηματοδότησης και της ψηφιακής τουλάχιστον πληροφόρησης για την ιστορία του κάθε σημείου, συμπληρώνοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο πάζλ ενός τουριστικού προορισμού που υιοθετεί νέες αντιλήψεις και καινοτομίες.
Στο ερώτημα αν μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο, απαντώ πως αν σχεδίαζα μια τουριστική στρατηγική για την Ερμιονίδα ,θα επέλεγα να επιμηκύνω την σεζόν σε επτά μήνες αφού η φυσιογνωμία της περιοχής αναδεικνύεται μέσα από τις αρετές της άνοιξης του καλοκαιριού και των πρώτων μηνών του φθινοπώρου, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού της περιοχής θα μπορούν να αποδίδουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με σαφή επαγγελματική προσέγγιση από το να αναγκαστούν να φυτοζωούν τους χειμερινούς μήνες.
Ερ: Κεφάλαιο υποδομές…
Μεγάλο και ακανθώδες ζήτημα.
Ειδικά θα αναφέρω, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ερμιονίδας, το νερό το οποίο μεταξύ άλλων συνδυάζεται και με την πρωτογενή παραγωγή.
Αλλά και το οδικό δίκτυο που πολλές φορές έχει παρουσιάσει προβλήματα. Τι κατά την γνώμη σας χρειάζεται να γίνει;
Απ. Πιο πάνω θίξαμε το θέμα των υποδομών και την μεγάλη σημασία τους για την ανάπτυξη ενός τόπου αναλύοντας το τουριστικό κεφάλαιο και τον τριτογενή παραγωγικό τομέα…
Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας από την λειψυδρία, είναι τεράστια ενώ λύσεις στο κομμάτι αυτό δεν φαίνονται να υπάρχουν βραχυπρόθεσμα.
Ο ανάβαλος παραμένει…αναβαλλόμενος καθώς το μεγάλο κόστος κατασκευής του δικτύου και των ποσών ενέργειας για να έρθει το νερό στον κάμπο του Κρανιδίου ,έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για την εκτέλεση και χρησιμότητα του έργου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Φράγμα της Τζερτζελιάς που κατά την γνώμη μου ,πρέπει να προκριθεί ως λύση αφού είναι έργο μικρότερο σε κόστος και εξασφαλίζει τόσο την άρδευση όσο και την ύδρευση από Πελεή ως Κρανίδι.
Η κατασκευή λιμνοδεξαμενών σε ορισμένα σημεία της περιοχής που εξήγγειλε η περιφέρεια ,δεν αποτελεί λύση που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον την άρδευση 12 μήνες και επενδύσεις όπως το γήπεδο γκόλφ δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτήν.
Θα πρέπει σύντομα, Πολιτεία-Περιφέρεια-Δήμος ,να συντονίσουν τις προσπάθειες τους καταλήγοντας σε μία λύση αφού υπάρχουν ώριμες μελέτες για τα παραπάνω έργα που θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Όσον αφορά το οδικό δίκτυο ,φοβάμαι ότι έχω γίνει “γραφικός” να το επισημαίνω κάθε λίγο και λιγάκι αλλά η καθημερινότητα μου το επιβάλλει καθώς βρίσκομαι συνεχώς σε κάθε σημείο της Αργολίδας στα πλαίσια των καθηκόντων μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος και έχω αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση του οδικού δικτύου τόσο στην Ερμιονίδα όσο και στην υπόλοιπη Αργολίδα.
Είναι επιβεβλημένη η χάραξη νέου οδικού δικτύου και όχι η απλή βελτίωση από την Ερμιονίδα προς τις δύο πύλες εισόδου στον Νομό, (δηλαδή το Άργος και τον Ισθμό), καθώς η μιάμιση περίπου ώρα που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να φτάσει στα δύο αυτά σημεία, καθιστούν την περιοχή δυσπρόσιτη. Ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο δεν αφορά τον τουρισμό μόνο, δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ένα τόπο αφού βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, ανασυντάσσεται ο εμπορικός ιστός και απελευθερώνεται ο δυναμισμός μια ολόκληρης περιοχής στην προσπάθεια της για πρόοδο και ανάπτυξη…
Ερ: Έχετε αναφερθεί με τοποθετήσεις σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα προβλήματα όσον αφορά της Υποδομές Υγείας.
Στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, καταβάλουν υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται και η στήριξη τους.
Πιστεύετε ότι θα δοθεί επιτέλους λύση;
Απ.Συχνά πυκνά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως με ρωτήσατε, έχω επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και νοσηλευτικών υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού και την ανάγκη να μετατραπούν σε σύγχρονες δομές υγείας.
Ειδικότερα για το Κέντρο υγείας Κρανιδίου που απέχει περισσότερο από μια ώρα με το ασθενοφόρο από το πλησιέστερο νοσοκομείο του νομού και μέσα από ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο,γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νοσηλείας αντιμετώπισης ακόμα και βαρέων περιστατικών .
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ερμιονιδα το καλοκαίρι, πενταπλασιάζει τον πληθυσμό της και πολλές φορές το Κ.Υ.Κρανιδίου καλείται να εξυπηρετήσει και περιστατικά από το νησί των Σπετσών.
Παρά τις ενέργειες βέβαια τόσο από την πλευρά του Δήμου και της Περιφέρειας οι υγειονομικές μονάδες ανήκουν στην 6η ΥΠΕ , δηλαδή την ευθύνη έχει η Πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση.
Οπότε νομίζω ,πως μόνο με την πολιτική βούληση των βουλευτών του νομού μας σε κυβερνητικό επίπεδο, μπορούμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εμείς μέχρι τότε θα φωνάζουμε και θα αναδεικνύουμε την φύση των προβλημάτων κάθε Δήμου της Αργολίδας.
Ερ: Έχετε ασχοληθεί επί σειρά ετών με τον αθλητισμό.
Ήσασταν μεταξύ άλλων, αρχηγός του Α.Ο. Ερμιόνης και αντιπρόεδρος στην Ένωση Ερμιονίδας.
Οι Αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή μας, κατά γενική ομολογία, χρειάζονται βελτιώσεις.
Ακόμα, υπάρχει το χρόνιο αίτημα για την κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Κρανίδι.
Έχετε θέσει τα ανωτέρω θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
Απ. Είναι αλήθεια ότι η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό ,είναι αυτή που μου έδωσε το κίνητρο για την συμμετοχή στα πολιτικά και τα κοινωνικά δρώμενα , καθότι από μικρή ηλικία άρχισα να αντιλαμβάνομαι τις αρετές της ομαδικής λειτουργίας και πολυφωνίας.
Σε αυτήν την αυστηρά ψηφιακή εποχή, που πολλές φορές μας παρασέρνει στην “απομόνωση” ,οφείλουμε να οδηγήσουμε την νεολαία στον αθλητισμό και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων. Πρόσφατα ,επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα μαζί με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο ,για να συζητήσουμε την ανάγκη δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου στο Κρανίδι.
Αφού, με την δωρεά του Κώστα Δημότση-Έλληνα υπάρχει ο χώρος και σημαντικό χρηματικό ποσό για τον σκοπό αυτό.
Θεωρώ πως μετά το τέλος της πανδημίας, θα ξεκινήσει η επικαιροποίηση της μελέτης και τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουμε ένα αθλητικό πολυχώρο στην πρωτεύουσα της περιοχής μας.
Στην αναβάθμιση αυτή των αθλητικών χώρων στην Αργολίδα ,έχει συμβάλλει ο φίλος μου και συναδελφός μου κ. Βασίλης Σιδέρης ,(στην προηγούμενη θητεία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο), και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια γι αυτό.
Με τις ενεργειες του τότε ως αντιπεριφερειάρχης , σε λίγο καιρό θα αντικατασταθεί ο τάπητας σε Ερμιόνη και Πορτοχέλι.
Κερκίδες έχουν μπει ήδη σε Ηλιόκαστρο και Πορτοχέλι ενώ στα γήπεδα Κοιλάδας και Διδύμων, το αίτημα για αποδυτήρια δρομολογήθηκε αλλά καθυστερεί.
Η αναβάθμιση βεβαίως των αθλητικών χώρων, αποτελεί πάγιο αίτημα και ανάγκη κάθε κοινωνίας ,γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε κάθε αθλητικός σύλλογος έχει τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά τμήματα, με τις φθορές από την χρήση των γηπέδων να μην μπορούν να αποφευχθούν. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμπατριώτες μου στην Ερμιονίδα και τους συμπολίτες μου στην Αργολίδα για την στήριξή τους στο πρόσωπό μου.
Γνωρίζετε ότι η σχέση των πολιτών με την πολιτική ,έχει διαρραγεί τα τελευταία χρόνια, προσωπικά όμως επιθυμώ να συμμετέχω ενεργά στην συλλογική προσπάθεια που καταβάλλει η νέα γενιά ,ώστε να εκφράσει την δική της πρόταση για το μέλλον.
Ως νέα γενιά ,στόχος μας είναι ,να δημιουργήσουμε το νέο και διαφορετικό όπως είναι άλλωστε το αίτημα της κοινωνίας μας σήμερα.
Σίγουρα, μυστικά δεν υπάρχουν και είμαστε ακόμα στην αφετηρία…
Η εκκίνηση θα γίνει μόνο ,όταν τα αιρετά πρόσωπα ,αφουγκραστούν διεξοδικά την κοινωνία και τους πολίτες.