prooptiki@msn.com

ΤΑΤΟΥΛΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ-ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σε αναμέτρηση που ενδεχομένως να «κρύβει» πολλές εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά την τελική έκβαση αλλά και τα ποσοστά, εξελίσσονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, που θα διεξαχθούν μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Τα επιτελεία των κομμάτων λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων και, όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ο δικομματισμός δεν φαίνεται να «αντέχει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»,
από μετρήσεις που διεξήγαγαν σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας δύο μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό μεγάλου κόμματος αλλά και υποψήφιων περιφερειαρχών, οι «κλειδωμένες» περιφέρειες υπέρ του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ δεν ξεπερνούν τις τέσσερις.
Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.
Το δίλημμα
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς η συσπείρωση των οπαδών του φτάνει στο 56,5%, αλλά και η εικόνα στη ΝΔ δεν είναι καλύτερη, καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων της φτάνει στο 59%.
Επίσης, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου αφορά κατ’ εξοχήν το μνημόνιο και την οικονομία ευρύτερα. Ουσιαστικά, δηλαδή, φαίνεται ότι η τακτική του κ. Σαμαρά, ο οποίος έδωσε ευθύς εξαρχής τέτοιο χαρακτήρα στην εκλογή, δικαιώνεται.
Η οικονομική πολιτική, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 δηλώνει τώρα ότι δεν θα πάει στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει σήμερα ότι θα απέχει είναι διπλάσιος από εκείνων των νεοδημοκρατών που λένε ότι θα τηρήσουν την ίδια στάση. Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, η εικόνα έτσι όπως διαμορφώνεται από τα τελευταία γκάλοπ παρουσιάζεται στη διπλανή σελίδα.
Τα κόμματα
Στήνουν σκηνικό επιστράτευσης
Το κλίμα της έντονης δυσαρέσκειας και η αποτύπωση ενός «αντι-μνημονιακού» κλίματος στην κοινή γνώμη αναδιατάσσει την τακτική και τη στρατηγική των κομμάτων και κυρίως του κυβερνώντος κόμματος.
Η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να δώσει διακαναλική συνέντευξη αύριο το βράδυ εδράζεται και στο πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως καταγράφεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Και κυρίως στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, όπου ο Γ. Δημαράς – σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση του «Εθνους» – φαίνεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα.
Η αντι-μνημονιακή τακτική αποκτά ακόμα πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, καθώς δίδεται η ευκαιρία στη ΝΔ να επανακάμψει δυναμικά. Ανάλογη τακτική ακολουθούν πλέον και τα κόμματα της Αριστεράς, σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.
Τι δείχνουν τα γκάλοπ για τις 13 περιφέρειες
Αττική
Ο κ. Γ. Δημαράς «οδηγεί» αυτήν την ώρα την «κούρσα» και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο ένας και των δύο που θα βρεθεί στον β’ γύρο. Τα ποσοστά του αγγίζουν το 25%. Στη δεύτερη θέση είναι ο κ. Γ. Σγουρός, σε μικρή απόσταση από τον κ. Δημαρά, ενώ τρίτος είναι ο κ. Κικίλιας, ο οποίος έχει αυξήσει μεν τα ποσοστά του αλλά δεν έχει πλησιάσει τους δύο πρώτους, καθώς δεν ξεπερνά το 15%. Ο κ. Θ. Παφίλης συγκρατεί τα ποσοστά του ΚΚΕ στο λεκανοπέδιο, ενώ πιο χαμηλά (σε μονοψήφια επίπεδα) βρίσκεται ο κ. Μητρόπουλος. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, τέλος, δεν φαίνεται να συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ και μέχρι στιγμής «κινείται» κάτω από τα ποσοστά που πήρε το κόμμα του στο λεκανοπέδιο στις εθνικές εκλογές του ‘09.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να «κλειδώνει» στον β’ γύρο την περιφέρεια. Ο κ. Α. Γιαννακίδης έχει σημαντικό προβάδισμα, που ξεπερνά το 5% έναντι του υποψηφίου της ΝΔ κ. Γ. Παυλίδη.
Κεντρική Μακεδονία
Ο κ. Π. Ψωμιάδης είναι πιθανόν, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, να εκλεγεί από τον α’ γύρο, καθώς η διάφορα που τον χωρίζει από τον κ. Μ. Μπόλαρη είναι αυτήν την ώρα σε διψήφια ποσοστά. Ο απερχόμενος νομάρχης ξεπερνά στην πρόθεση ψήφου το 40%, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο κάτω από το 30%.
Δυτική Μακεδονία
Η ΝΔ έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς αυτήν την ώρα ο κ. Γ. Δάκης έχει εξασφαλίσει ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του κ. Παπαϊορδανίδη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς μόλις το 65% των ερωτώμενων απαντά ότι έχει αποφασίσει ότι θα ψηφίσει, αλλά και ποιον υποψήφιο θα στηρίξει.
Ηπειρος
Οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι. Ο «γαλά-ζιος» υποψήφιος κ. Καχριμάνης έχει ένα «ελαφρύ» προβάδισμα που δεν ξεπερνά το 2% έναντι του κ. Αργύρη. Ωστόσο, από την αναγωγή των αναποφάσιστων (σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από το κυβερνών κόμμα) φαίνεται ότι έστω και οριακά το ΠΑΣΟΚ θα επικρατήσει.
Θεσσαλία
Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Παπατόλιας παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών, αν και η διαφορά του από τον κ. Αγοραστό έχει μειωθεί. Από 6,5% που ήταν πριν από 15 ημέρες, τώρα βρίσκεται στο 4%. Και στην περίπτωση της Θεσσαλίας τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι ιδιαίτερα υψηλά και γι’ αυτό δεν είναι εύκολη η ασφαλής πρόβλεψη για την έκβαση της αναμέτρησης.
Πελοπόννησος
Ο κ. Π. Τατούλης διατηρεί ένα σχετικά άνετο προβάδισμα έναντι του κ. Δράκου. Τα ποσοστά του πρώην υφυπουργού είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς ξεπερνούν το 36%, ενώ ο κ. Δράκος παραμένει κάτω από το 30%. Υπάρχει μεν μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο επικρατέστερων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να προκύπτει ανατροπή.
Βόρειο Αιγαίο
Ο κ. Βογιατζής, που στηρίζεται από τη ΝΔ, εμφανίζει -δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εκλο-γές- προβάδισμα που αγγίζει το 4% έναντι του υποψη-φίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιακαλή. Στη Λέσβο (από όπου προέρχονται και οι δύο) η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μεγα-λύτερη, ενώ στη Σάμο και τη Χίο τα ποσοστά των αναποφάσιστων είναι σημαντικά ψηλότερα.
Ιόνιο
Η διάσπαση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να αποτελέσει καθο-ριστικό παράγοντα για την εκλογή περιφερειάρχη. Με βάση τις έρευνες, ο «γαλάζιος» υποψήφιος κ. Σπ. Σπύρου εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ακολουθούν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους οι κ. Μπεριάτος και Καλούδης. Η μάχη είναι βέβαιον ότι θα κριθεί στον β’ γύρο και πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος εκ των δύο -προερχόμενων από τον κυβερνητικό χώρο-υποψηφίων θα «περάσει» απέναντι στον κ. Σπύρου.
Κρήτη
Ο κ. Αρναουτάκης είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί από τον α’ γύρο και να δώσει ακόμη μία περιφέρεια στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στο νησί εντοπίζεται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ο κ. Πλακιωτάκης πηγαίνει -σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες- σημαντικά καλύτερα από τον κ. Γιανουλάκη, ο οποίος στηρίζεται από την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Τα ποσοστά του υποψηφίου της Ρηγίλλης είναι διπλάσια από εκείνα του εκλεκτού της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Δυτική Ελλάδα
Πρόκειται για την περιφέρεια, όπου ο υποψήφιος περιφε-ρειάρχης Απόστο-λος Κατσιφάρας δια-τηρεί, με τη δυναμι-κή του, ψηλά τα πο-σοστά του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά από τον γαλάζιο υποψήφιο είναι σαφώς διψήφια και αναμένεται νίκη από τον πρώτο γύρο.
Στερεά Ελλάδα
Ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα. Σε τελευταία γκάλοπ, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ προηγείται, αν και οριακά (κάποιες μονάδες).
Νότιο Αιγαίο
Είναι από τις «δυνατές» περιφέρειες του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γ. Μαχαιρίδης, προηγείται με αρκετές μονάδες διαφορά – ενδέχεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο σύμφωνα με την ανάλυση των «αναποφάσιστων».
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γ. Γεωργαντάς: Στηρίζουμε το εθνικό προϊόν της ελιάς απέναντι στην κλιματική κρίση

Την ανάγκη στήριξης του εθνικού εμβληματικού προϊόντος της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πουλάς: «Οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ σε απαξίωση και εγκατάλειψη» (βίντεο)

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Ν. Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Σύσταση της «ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γκιόλας-Ξανθόπουλος: «Να καταργηθεί το άρθρο 187 του Π.Κ. που απειλεί θεμελιώδεις θεσμούς του Ποινικού Δικαίου»

Ερώτηση κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Υπουργό Δικαιοσύνης μετά από πρωτοβουλία του Θ. Ξανθόπουλου την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »