prooptiki@msn.com

2018: Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης

776 π.Χ.: Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

811: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, Νικηφόρος Α’, καταλαμβάνει τη βουλγαρική πρωτεύουσα Πλίσκα και το ταμείο του χάνου Κρούμου.

1793: Το Βασίλειο της Πρωσίας ξανακατακτά το
Μάιντς από τη Γαλλία.

1821: Η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών.

1825: Ο Ελληνικός Στόλος πετυχαίνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς.

1829: Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τυπογράφο, πρόδρομο της γραφομηχανής.

1833: Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

1903: Η Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, το περίφημο μοντέλο Α. Το όχημα αυτό κοστίζει 750 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 45 χλμ./ώρα.

1911: Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Στάχτη γίνονται 7.000 σπίτια.

1912: Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1914: Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία από έναν Σέρβο του αρχιδούκα της Αυστρίας, διαδόχου Φερδινάρδου, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1926: Η εταιρεία Fox Film αγοράζει τα δικαιώματα από τη Movietown για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.

1929: Η φασιστική κυβέρνηση στην Ιταλία απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων.

1930: Στην Ιταλία, 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.

1942: Αρχίζει η λειτουργία του στρατοπέδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα.

1952: Μία ομάδα αξιωματικών του Αιγυπτιακού Στρατού καταλαμβάνει το Κάιρο και άλλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση. Ο βασιλιάς Φαρούκ παραιτείται και εγκαταλείπει τη χώρα.

1952: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

1953: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη και των συνεργατών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. O συλληφθείς κομμουνιστής α εκτελεστεί στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

1957: Γεννιέται στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος θα εξελιχθεί στη μεγαλύτερη μορφή του ελληνικού μπάσκετ και θα ταυτιστεί με την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1987.

1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στη Μεγαλόνησο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1996: Πεθαίνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Εθνικής Σταρ».

2007: Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο Καναντέρ συντρίβεται στα Στύρα Εύβοιας, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

2011: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, Έιμι Γουάινχαουζ, βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο και προστίθεται στην τραγική λίστα των καλλιτεχνών που έχασαν τη ζωή τους στα 27 τους χρόνια.

2018: Δύο μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική, η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτείνεται και περνά μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο αυτές φωτιές θα καταστραφούν ολοσχερώς ή θα πάθουν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ θα καούν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας

193: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Πέρτιναξ, δολοφονείται από Πραιτωριανούς φρουρούς, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούν σε δημοπρασία το θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό. 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυναμική η παρουσία της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στην Επιτροπή, εκ μέρους της παράταξης συμμετέχει ο Γιάννης Σιάτος , Περιφερειακός σύμβουλος από την Κορινθία ενώ δυναμική παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της Παράταξης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων για τον προϋπολογισμό και το δάνειο ισοσκελισμού

Tην Τετάρτη 27 Μαρτίου 2014 θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ναυπλιέων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας( παρ. οδός Ναυπλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενημερωτική συνάντηση-διαβούλευση για τα έργα στο Δήμο Επιδαύρου

Ο Δήμος Επιδαύρου σας προσκαλεί σε ενημερωτική συνάντηση-διαβούλευση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του δημοτικού κτιρίου «Μουσείου Ελιάς», την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα Δημοκρατία : ανακοίνωσε τους πρώτους 28 υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει τα 28 πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου: Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Σάμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »