prooptiki@msn.com

Οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις που θα αλλάξουν το Δήμο Ναυπλιέων

Στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μεγάλων αναπλάσεων μέσω του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ. προχωρά ο Δήμος Ναυπλιέων ακολουθώντας το παράδειγμα σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η εικόνα του Δήμου με τη μεταμόρφωση αρκετών περιοχών, εμβληματικών σημείων της πόλης και μετατροπή χρήσεων σε αρκετά σημεία του ιστορικού κέντρου, αυξάνοντας παράλληλα το πράσινο σε ακόμα περισσότερους ανοιχτούς χώρους.
Αιχμή του δόρατος είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Το κτίριο θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές αποτελώντας κόσμημα για την πόλη του Ναυπλίου. Θα είναι εναρμονισμένο με τις σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής σεβόμενο πάντα την ιστορία και τη συνέχεια της πόλης του Ναυπλίου. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο πολιτισμού έντονης πολιτισμικής δημιουργικότητας και δραστηριότητας που θα φιλοξενούνται –μεταξύ άλλων– εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και επιστημονικά συνέδρια. Μια άλλη σημαντική του χρήση θα είναι η φιλοξενία των δράσεων όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής οι οποίοι σήμερα δεν έχουν κατάλληλη στέγη όπως επίσης και τη φιλοξενία και άλλων φορέων της περιοχής (πχ λαογραφικοί σύλλογοι, πρόσκοποι κτλ). Επίσης θα μπορέσει να καλύψει και τις ανάγκες της νεολαίας μας και των σχολικών μονάδων του Δήμου, για παραστάσεις και εκδηλώσεις μεγαλύτερης κλίμακας.
Σημαντικό επίσης πλάνο και σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου αποτελούν και οι αναπλάσεις που θα γίνουν:
1. Πάρκο Ασκληπιού και Ανδριανουπόλεως επί της οδού Ασκληπιού
2. Πάρκο πλησίον Βίλλας Ζυμβρακάκη επί της οδού Ασκληπιού
3. Πάρκο Θεατρικών Σπουδών επί των οδών Βασ. Γεωργίου και Ηρακλέους
4. Ο.Τ 398 στη Νέα Πόλη Κούρτη
5. Ο.Τ. 399 στη Νέα Πόλη Κούρτη
6. Τρίγωνα – Κοινόχρηστοι χώροι πλησίον ΔΕΗ
Εξίσου φιλόδοξο σχέδιο η ανάπλαση στο Τολό και των Οδών Σέκερη και Μπουμπουλίνας. Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά σχέδια αναπλάσεων όπως αυτό της κεντρικής πλατείας της Αγίας Τριάδας (Μέρμπακα)
Συνολικά οι παρεμβάσεις προβλέπουν:
– Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
– Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.
– Προώθηση της μετακίνησης των πεζών.
– Ρύθμιση της στάθμευσης
– Μείωση του θορύβου
– Συμπερίληψη των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων (όδευση τυφλών, ράμπες εξυπηρέτησης ΑμεΑ).
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προβλέπονται μεταξύ άλλων:

• Διαπλάτυνση πεζοδρομίων

• Ανασχεδιασμός των διασταυρώσεων με κατάλληλη σήμανση και υπερύψωση τμημάτων πεζοδρομίων.

• Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ.

• Εφαρμογή νέων υλικών (ψυχρά υλικά στις δαπεδοστρώσεις) και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2, που αναμένεται να βελτιώσουν και το μικροκλίμα της περιοχής.

• Τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού.

• Τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα (χαρτί, αλουμίνιο, βιοαπόβλητα και γυαλί).

• Διεύρυνση των χώρων φύτευσης και πρασίνου.

• Αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα όμβρια ύδατα.

• Διαμόρφωση ποδηλατόδρομων
Με την ολοκλήρωση των αναπλάσεων θα υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα όπως η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, η ενίσχυση του πρασίνου, η αύξηση της επισκεψιμότητας και η αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, πέργκολες, κάδοι απορριμμάτων, φωτισμός πλατειών και πεζόδρομων κ.λ.π.).
Παράλληλα, θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους, όπως είναι οι φθορές στις πλακόστρωτες οδούς, το ανεπαρκές πλάτος των πεζοδρομίων και η αποκατάστασή τους, η διασφάλιση της προσβασιμότητας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και η ασφαλής μετακίνηση των ΑμεΑ μέσα στον αστικό ιστό.
Με την έγκριση της χρηματοδότησης των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ο Δήμος Ναυπλιέων προχωρά με σταθερά βήματα κάνοντας το όραμα της Δημοτικής Αρχής πραγματικότητα για ένα δήμο πιο πράσινο, ανθρώπινο, φιλικό απόλυτα εναρμονισμένο με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που πρωτοποριακά υιοθετήθηκε, σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται στην πόλη μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: “Πολύ αργά και πολύ λίγα τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη”

Η εικόνα της επισκεψιμότητας στην πόλη του Ναυπλίου δεν θυμίζει τίποτα από παλιότερες αντίστοιχες ημέρες. Και ας η κυβέρνηση καγχάζει ότι θα αγγίξουμε τα νούμερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι δηλώσεις του Γιάννη Ανδριανού για την Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου

Ανδριανός στην Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου: «Στην Επίδαυρο και στην Αργολίδα υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν τις ευλογίες του τόπου μας για να του δώσουμε την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακοίνωση –ράπισμα του Πέτρου Τατούλη κατά Μαλτέζου με σοβαρότατα ερωτήματα

Ξεπέρασε κάθε όριο ψεύδους και προπαγάνδας και πολιτικής αχαριστίας ο Γιάννης Μαλτέζος στην τηλεοπτική του συνέντευξη καταγγέλλει ο Πέρος Τατούλης με ανακοίνωση ράπισμα για τον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πουλάς: «Δρομολογείται η δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην Αργολίδα» (βίντεο)

«Μετά τις συνεχείς οχλήσεις του Ανδρέα Πουλά το Υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην Αργολίδα» Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »