prooptiki@msn.com

Επίσκεψη Ανδριανού με Διδασκάλου, Άλκηστη Παπαδημητρίου και στελέχη του YΠΠΟΑ σε έργα πολιτισμού στο Ναύπλιο.

 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανόςεπισκέφθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Διδασκάλου, τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού τα έργα συντήρησης και ανάδειξης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο, στο Μπούρτζι και το κτίριο του παλαιού τελωνείου και ενημερώθηκε για την πορεία τους.

Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι πολύ σημαντικό το βήμα που γίνεται με την εγκατάσταση του εργολάβουγια τη συντήρηση και την ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο. Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία γι’ αυτό το σημαντικό έργο.
Το 2016, μετά τη ζημιά που διαπιστώσαμε με την Έφορο κ. Παπαδημητρίου, είχαμε ανεβεί τότε μάλιστα στην σκεπή του ναού, από τις διαρροές οι οποίες έκαναν ζημιά στη στέγη αλλά και στις αγιογραφίες, είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε πρώτα με τις 100.000 ευρώ που βγήκαν τότε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την πρώτη προστασία του μνημείου, ώστε να γίνει πρώτα μια σωστή μελέτη, η οποία έγινε και χρηματοδοτήθηκεαπό τον Δήμο Ναυπλιέων.
Το έργο το οποίο σήμερα βλέπετε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, της Υπουργού, και βεβαίως του συμπατριώτη μας Γενικού Γραμματέα, είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να δούμε αυτό το μνημείο όπως πρέπει συντηρημένο, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιώτες και στις επόμενες γενιές, αλλά και ως μνημείο λειτουργίας στην Εκκλησία, εδώ στον παπά-Κυριακό ο οποίος με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο περιμένουν κι αυτοί όπως και οι ενορίτες με αγωνία να τελειώσει αυτό το σημαντικό έργο. 
Το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του με 2.300.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η βούληση και του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη όπως ξέρετε και από τη συνάντηση που είχα μαζί του, όπου συζητήσαμε εκτός των άλλων θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αργολίδα και την πορεία των έργων πολιτισμού, των έργων συντήρησης τα οποία είχα ξεκινήσει ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με την κ. Μενδώνη η οποία τότε ήταν Γενική Γραμματέας, και γι’ αυτό γνωρίζει πολύ καλά όλη την πορεία των έργων.
Θέλω επίσης να θυμίσω, γιατί καμιά φορά η μνήμη είναι ασθενής, ότι τα έργα συντήρησης στο Μπούρτζι ξεκίνησαν από το 2014 και το βλέπετε σήμερα σ’ αυτή τη μορφή, για να δούμε πλέον και τον φωτισμό του, όμως έχει περάσει από πολλά στάδια με πολλή και συλλογική δουλειά. Αυτά τα σημαντικά έργα είναι μια άθροιση παραγόντων, ανθρώπων, επιστημόνων, υπηρεσιών, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και θεωρώ ότι έχουμε πολλά ακόμη να δώσουμε στην Αργολίδα.
Όπως επίσης θα δούμε το κτίριο Βίγγα που είχαμε εγκρίνει350.000 ευρώ για επικαιροποίηση των μελετών που πρέπει και αυτό να προχωρήσει καθώςαπ’ ό,τι ενημερώθηκα ήδη έχουν ωριμάσει οι μελέτες, αλλά και τοπρώτο τελωνείο της χώρας που από το Υπουργείο Οικονομικών το φέραμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να το αξιοποιήσουμε. Όπως επίσης πρέπει να προχωρήσει βεβαίως και το Ενετικό. Ήδη έχει ενημερωθεί και η κ. Μενδώνη, με την οποία άλλωστε ως Γενική Γραμματέατο είχαμε επισκεφθεί.Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία και με την περιφέρεια Πελοποννήσου και, όπως είδατε προχθές η σύμβαση με την αναπτυξιακή «Πάρνωνας»περιλαμβάνει αρκετά έργα πολιτισμού ώστε να υπάρχει η ωρίμανση που πρέπει γι’ αυτά τα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στο Άργος,την Πορτοκαλούσα, τον φωτισμό και την πρόσβαση του κάστρου της Λάρισσας στο Άργος, τον Άγιο Γεώργιο όπου πρέπει να δούμε την παθολογία και τα προβλήματα που έχει ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα συντήρησης αυτού του ιστορικού καθεδρικού, μητροπολιτικού ναού του Ναυπλίου. 
Είμαι βέβαιος ότι τα έργα θα προχωρήσουνόπως εγγυάται η συνεργασία που έχουμε με την κυρία Μενδώνη αλλά και η δεδομένη βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι λοιπόν σίγουρος με όλη αυτή την καλή συγκυρία ότι όλα θα πάνε καλά και στο κομμάτι του πολιτισμού».
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γ. Γεωργαντάς: Στηρίζουμε το εθνικό προϊόν της ελιάς απέναντι στην κλιματική κρίση

Την ανάγκη στήριξης του εθνικού εμβληματικού προϊόντος της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »