prooptiki@msn.com

Οδοντιατρεία και COVID- Άρθρο του Δημήτρη Κρανιά στην εφημερίδα POLITICAL

Μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε με τις ανακοινώσεις που αφορούν την είσοδο των ασθενών στα οδοντιατρεία και ιδιαίτερα των εμβολιασμένων. Και είναι μεγάλη η ευθύνη της επιτροπής των ειδικών, που θα μπορούσε με μια απλή συνάντηση με τα θεσμικά όργανα των οδοντιάτρων να καταλήξουν στις κατάλληλες οδηγίες και αποφάσεις και να τις εκδώσουν με μια απλή ανακοίνωση.

Ένα θέμα καθαρά τεχνικό και διαδικαστικό αναδείχθηκε σε πεδίο σύγχυσης χάρη στην απουσία θέσης των λαλίστατων κατά τα άλλα ειδικών. Είναι γνωστό ότι η φύση του οδοντιατρικού επαγγέλματος δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης της νόσου Covid19 και όχι μόνο. Οι οδοντίατροι έχουν περάσει από την περίθαλψη ασθενών με τον ιό HIV, με γρίπη Η1Ν1 αλλά και πλήθος άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, που η μετάδοσή τους μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ασθένειες που επειδή δεν έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.
Οι καταστάσεις αυτές έχουν αναπτύξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας εντός οδοντιατρείου, οι οποίοι εμπλουτίζονται με νέα τεχνικά μέσα και διαδικασίες προς όφελος των ασθενών και προστασία των οδοντιάτρων.
Ο κάθε οδοντίατρος έχει αυτήν τη γνώση και την υπευθυνότητα να καθοδηγήσει τον ασθενή σε μια σωστή διαχείριση της επίσκεψης. Όπως επίσης και να συμβάλει από την δική του πλευρά στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μπορεί για παράδειγμα να αξιολογήσει την αναγκαιότητα ενός rapid test και να το πραγματοποιήσει στο χώρο του. Ξεχωριστή προσπάθεια πρέπει να γίνει στα οδοντιατρεία των δημόσιων δομών, που δέχονται έκτακτα περιστατικά , συνήθως με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό η/και αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης στην Ελληνική γλώσσα, και προφανώς δυσκολότερες συνθήκες.
Ο ρόλος της πολιτείας είναι σημαντικός στη διευκόλυνση της προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος είναι κοστοβόρος (π.χ. ειδικές χειρολαβές κ.α.) καθώς και την εύληπτη και έγκαιρη διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης.
Ας κρατήσουμε, όπως προαναφέραμε, ότι τα μέτρα προφύλαξης είναι ενσωματωμένα στην επιστημονική και επαγγελματική κουλτούρα του Έλληνα οδοντιάτρου, ενώ, τουλάχιστον ως σήμερα, δεν υπάρχει πληροφορία που να συνδέει την επίσκεψη στον οδοντίατρο με τη μετάδοση της συγκεκριμένης νόσου.
Δημήτρης Η. Κρανιάς
*Ο Δημήτρης Κρανιάς έχει διατελέσει Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της ηλεκτρονικής εφημερίδας POLITICAL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Μια μαγική βραδιά πρόσφερε η δημοτική χορωδία Επιδαύρου στο λιμάνι της Νέας Επιδαύρου

Η δημοτική χορωδία Επιδαύρου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Επιδαύρου “Η Πιάδα” και ο Δήμος Επιδαύρου, με την ευκαιρία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πουλάς: «Καμία απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με την παρακράτηση ποσών στους παραγωγούς κλημεντίνης»

Αντρέας Πουλάς: «Καμία απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με την παρακράτηση ποσών της κρατικής ενίσχυσης λόγω συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή στους παραγωγούς κλημεντίνης του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μειωμένες18% κατ όγκο είναι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών-Καμπανάκι κινδύνου για τα επιτραπέζια σταφύλια

Μειωμένες κατά 18% κατ όγκο είναι οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μέχρι τώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδέσμου εξαγωγέων Incofruit στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αιφνιδιαστική παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού

Την παραίτησή του υπέβαλε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημοπρατείται η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Αγίας Τριάδας (Μέρμπακα)

Ο Δήμος Ναυπλιέων στις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 255/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, μέσω της ανοιχτής διαδικασίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »