prooptiki@msn.com

Πετράκος-Δρούγκας ζητούν έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ για τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ

Μέγιστη πρόκληση ,ανφέρ και cazus belli αν το Υπουργείο να βάλει δικηγόρο στο ΣτΕ για να υποστηρίξει τη ρύθμιση Αποστόλου

Των Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα
Κύριε Πρόεδρε , κύριε Περιφερειάρχη
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ-αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελευθερία» και του συντάκτη της Θανάση Λαγού επιβεβαιώνει γιατί το ΠΟΠ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ “Η ΜΑΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ” και γιατί την επιβουλεύονται και τη ζηλεύουν πολλοί. Για αυτό πρέπει να συμπαραταχτούμε όλοι όσοι θέλουμε τη “ΜΑΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ “ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ.
Τα διλλήματα για όλους και πρώτα από όλους για τη κυβέρνηση είναι: «Με τους παραγωγούς ή με τη καταστροφή τους», «Με τους παραγωγούς ή με τους εισαγωγείς» «Με τους παραγωγούς , και τη προστασία του εμβληματικού μας προϊόντος «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» ή με την απαξίωση του την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας και τις εισαγωγές και ελληνοποιήσεις?
Κάνουμε έκκληση στο Περιφερειάρχη στο Πρόεδρο και σε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να οριστεί άμεσα έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ όπως έχουμε ζητήσει από τις 24/3/2021.
Καλούμε και προκαλούμε πρώτα από όλους τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΠ ορίσουν κατεπείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα . Αν ο Πρόεδρος και ο Περιφερειάρχης δεν ορίσουν κατεπείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα , καλούμε και προκαλούμε όλες τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να συνυπογράψουμε πρόταση ώστε να το επιβάλουμε . Ας μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής μας. Η ιστορία θα γράψει για τον καθένα αν στάθηκε στο ύψος, των περιστάσεων η φάνηκε μικρός και λίγος.
Κύριε Πρόεδρε , κύριε Περιφερειάρχη
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι σαφές ότι η “ΜΑΥΡΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ” φέρνει «χρυσάφι» για αυτό υπάρχουν και πολλά μεγάλα συμφέροντα που την επιβουλεύονται .
Για να γίνει σαφές σε όλους η σημασία και η ανάγκη εκτακτης και κατεπείγουσας συνεδρίασης του ΠΕΣΥΠ παραθέτουμε την αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελευθερία» και του συντάκτη της Θανάση Λαγού στο φύλο του Σαββάτου 27/3/2021
Γράφει μεταξύ των άλλων η «Ελευθερία»:
«Η δικηγόρος που έστειλε την εξώδικη διαμαρτυρία της ΠΕΜΕΤΕ στην «Ε» είναι αποσπασμένη στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου – και ταυτόχρονα θα εκπροσωπήσει τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Φθιώτιδας στην παρέμβασή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ της απόφασης Αποστόλου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Η σχέση της δικηγόρου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ερωτηματικά για την ουδετερότητα της κυβέρνησης. Τα ερωτηματικά αυτά πολλαπλασιάζονται καθώς η ίδια νομικός ήταν συνεργάτιδα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, με ενέργειες του οποίου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) αναγνωρίστηκε ως εθνικός φορέας, παρά τον αποκλεισμό αλλά και τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των μεσσηνιακών παραγωγικών τάξεων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με τη “Διαύγεια”, η εν λόγω δικηγόρος το 2010 ήταν συνεργάτιδα του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, και το 2014 συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχου Κορασίδη. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια δικηγόρος ήταν συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και παράλληλα πρόσφερε νομικές υπηρεσίες στον ΕΛΓΑ αλλά και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο φορέας πιστοποίησης των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Όπως αποδεικνύεται, η σχέση της δικηγόρου της ΠΕΜΕΤΕ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο, αφού ξεκινά τουλάχιστον από το 2010 (από τότε υπάρχουν στοιχεία στη “Διαύγεια”). Αδιαμφισβήτητη είναι επίσης η νομική σχέση της δικηγόρου με τα Επιμελητήρια Λακωνίας και Φθιώτιδας που έχουν παρέμβει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ της απόφασης Αποστόλου, με την οποία η ποικιλία “ελιά Καλαμών” χαρακτηρίζεται συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με συνέπεια να επιτρέπεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πώληση  αιγυπτιακών και τουρκικών ελιών με την ετικέτα “Kalamata”.
Υπενθυμίζουμε ότι την κατάργηση της απόφασης Αποστόλου ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ μεσσηνιακοί φορείς, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποτίθεται ότι τηρεί ουδέτερη στάση ενόψει της δικαστικής απόφασης.
Πόσο ουδέτερη όμως μπορεί να είναι η στάση του υπουργείου, όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει συνεργάτιδα τη δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ που στέλνει εξώδικα για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας;
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕΠΕΛ
Σημαντικά ερωτήματα εγείρει και το γεγονός ότι η δικηγόρος της ΠΕΜΕΤΕ ήταν και συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη όταν αναγνωρίστηκε ως εθνικός φορέας η ΔΟΕΠΕΛ – πράξη για την οποία οι Μεσσήνιοι παραγωγοί έχουν εκφράσει βάσιμες ενστάσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020 έστειλαν επιστολή στον κ. Βορίδη ο συνεταιρισμός Ενωση Μεσσηνίας, ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός “Νηλέας”, ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε, ο Ιωάννης Π. Σταθόπουλος, η Αφοί Δραγώνα Α.Ε. και η Kapsampelis Quality Greek Products. Στη συγκεκριμένη επιστολή εξηγούσαν τους λόγους της αντίθεσής τους και μεταξύ άλλων τόνιζαν:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για ένα δελτίο Tύπου σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, το οποίο κατέθεσε αίτηση αναγνώρισής του σε εθνικό φορέα. Προκαλώντας μας εξόχως σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς. Πώς επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει εθνικό ρόλο τη στιγμή που: Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας συνεταιρισμός / ομάδα παραγωγών, αλλά και τυποποιητές από τη Μεσσηνία, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του σωματείου; Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Αδιαφορεί από συστάσεώς του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών, αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (συνεταιρισμούς – τυποποιητές).
Και όλα τα ανωτέρω εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με την διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή, απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο εθνικό προϊόν της Ελλάδας. Αποκλείονται de facto και ενδεχομένως και de jure εφόσον αναγνωριστεί ως εθνικός φορέας χιλιάδες παραγωγοί ενός προϊόντος και μάλιστα ΠΟΠ, με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές, που αν δεν υπήρχε θα ήμαστε σήμερα στην κατάσταση της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών που διακινούν παρεμφερή προϊόντα τύπου Καλαμάτας, αλλά με πολύ χαμηλότερες τιμές και ποιότητα».
Ο κ. Βορίδης αγνόησε επιδεικτικά τους Μεσσήνιους παραγωγούς και αναγνώρισε τη ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικό φορέα. Αβίαστα τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα:
Τι ρόλο είχε στην ίδρυση της ΔΟΕΠΕΛ η συνεργάτιδα του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, η οποία στέλνει σήμερα τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας;»
Να γιατί Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη πρέπει να συγκαλέσετε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις νομικές ενέργειες ούτε να γίνει η απάντηση στην τακτική συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ .
Παράλληλα καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και για τα εξώδικα αλλά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και τους φορείς της Πελοποννήσου τις Ενώσεις των Δημοσιογράφων , τους βουλευτές, να καταγγείλουν την προκλητική και εκφοβιστική αυτή ενέργεια της ΠΕΜΕΤΕ η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά του Περιφερειάρχη ούτε μόνο της Ελευθερίας του Τύπου αλλά και κατά των πολιτικών ελευθεριών και της δυνατότητας των αιρετών εκπροσώπων του λαού στην Αυτοδιοίκηση να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους.
Παράλληλα οφείλουμε να καλέσουμε τη κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά η κυβέρνηση να προστατεύσει το ΠΟΠ οφείλει να καταργήσει τη λεγόμενη ρύθμιση Αποστόλου με πολιτική απόφαση. Διότι δεν αποφάσισε το ΣτΕ το 2018, το Υπουργείο αποφάσισε. Και βέβαια να τονίσουμε ότι συνιστά μέγιστη πρόκληση .Είναι ανφέρ και cazus belli αν το Υπουργείο να βάλει δικηγόρο στο ΣτΕ για να υποστηρίξει τη ρύθμιση Αποστόλου.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γεωργίου Παγώνη

Με βαθύτατη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας πληροφορήθηκε την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου, Γεωργίου Παγώνη. Προσέφερε τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Πρώτα η Πελοπόννησος- Μανώλης Μάκαρης”: Η Πελοπόννησος μέσα στις 10 πιο επικίνδυνες Περιφέρειες της Ευρώπης

Ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, από τον Γιάννη Σιάτο, περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος- Μανώλης Μάκαρης” Θέμα: Ασφάλεια επαρχιακού δικτύου Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνάντηση Ανδριανού με Μαντζούνη για θέματα άρδευσης, τουρισμού και έργων υποδομής

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαντζούνη, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων θέματα άρδευσης, τουρισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »