prooptiki@msn.com

Άρση των μέτρων: Έτσι θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και κλαμπ

Θα ελέγχεται ακόμη και η προσωπική ζωή των υπαλλήλων – Μοριακά τεστ για κορωνοϊό και θερμικές κάμερες στις εισόδους των καταστημάτων – Όχι πιάτα στη μέση, ποτά με καλαμάκια μιας χρήσης και αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι
Τα ντεσιμπέλ χαμηλώνουν και οι αποστάσεις
μεταξύ των παρεών μεγαλώνουν. Στα μεροκάματα πέφτει ψαλίδι και το προσωπικό δουλεύει με μάσκες και γάντια, ενώ ελέγχεται μέχρι και η προσωπική του ζωή. Στα τραπέζια τοποθετούνται μπουκαλάκια αντισηπτικών υγρών και οι υπάλληλοι θερμομετρούνται καθημερινά, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό μία φορά την εβδομάδα. Τέρμα η ξέφρενη διασκέδαση, τουλάχιστον για φέτος το καλοκαίρι, καθώς όλη η χώρα μπαίνει σε… flight mode για να βγούμε αλώβητοι από τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Τα καφέ, τα εστιατόρια και τα κλαμπ διασκέδασης αποστειρώνονται, όσα δηλαδή παραμείνουν ανοιχτά. Οι διπλές βάρδιες λειτουργίας των χώρων εστίασης γίνονται μία και τα μεροκάματα μειώνονται.
«Πάνε οι εποχές που είχαμε δέκα υπαλλήλους και καπνίζαμε αραχτοί το πούρο μας», λέει ο επιχειρηματίας Γιάννης Μωράκης, ένας από τους leader στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης. «Θα γίνω ξανά μετρ για να συμβάλω στην εξυπηρέτηση των πελατών, καθώς ο αριθμός του προσωπικού αναγκαστικά θα μειωθεί».
Στο καφέ-εστιατόριο «I Frati» στην Κηφισιά, ιδιοκτήτες και προσωπικό προβάρουν την επόμενη μέρα ξανά και ξανά. Βγάζουν τη μεζούρα, μετρούν την απόσταση που θα χωρίζει το ένα τραπέζι από το άλλο, σπαζοκεφαλιάζουν στις αριθμητικές πράξεις για να υπολογίζουν τη ζημιά, διακοσμούν τα τραπέζια και με… αντισηπτικά.
«Όλο το προσωπικό με μάσκες και γάντια υποχρεωτικά, εφόσον μας δοθεί ανάλογη οδηγία από τις αρμόδιες αρχές. Θα τους θερμομετρούμε κάθε ημέρα για την ασφάλεια των συναδέλφων τους και των πελατών μας», λέει ο συνιδιοκτήτης της επιχείρησης Γιάννης Καλογιάννης.
Πρόβα τζενεράλε για την επόμενη μέρα των μέτρων: τα καφέ ανοίγουν, οι σερβιτόρες φοράνε μάσκες και οι πελάτες απολυμαίνονται με το αντισηπτικό που θα υπάρχει πλέον σε κάθε τραπέζι
Είναι απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και στο στρατηγείο της JKΜ Group όλοι επεξεργάζονται τα δεδομένα. Γράφουν και σβήνουν σε μια κόλλα χαρτί κάθε πιθανή αλλά και απίθανη πρόταση που πέφτει στο τραπέζι.
Ο επικεφαλής Γιάννης Μωράκης εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Προέχει πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια των πελατών μας», θα πει ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές κινήσεις. «Θα ελέγχεται μέχρι και η προσωπική ζωή των εργαζομένων. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο μάγειρας να ακολουθεί εξεζητημένο τρόπο ζωής και να έρχεται το απόγευμα να μαγειρέψει. Δεν θα το επιτρέψω αυτό», προσθέτει. Εχει ήδη σχεδιάσει και τον τρόπο λειτουργίας των μαγαζιών στα οποία αλλάζει τη διαρρύθμιση λόγω των ειδικών συνθηκών. Στο εστιατόριο «Cash» στην Κηφισιά, το sushi bar μεταφέρεται στο ισόγειο, αγοράζεται μηχάνημα αποστείρωσης για τα σκεύη, οι χαρτοπετσέτες μπαίνουν σε συσκευασία, οι βοηθοί σερβιτόροι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα και η θερμομέτρηση θα είναι υποχρεωτική για όλους. Στο μπαρ «Block 146» στη Νέα Ερυθραία ανοίγει όλος ο χώρος με τζαμαρία, αραιώνουν τα τραπέζια, ακυρώνονται τα μουσικά live και τα πάρτυ.
«Στην αρχή είχα στρεσαριστεί πολύ στη σκέψη και μόνο τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις μου και τους 1.200 εργαζομένους που απασχολώ. Σήμερα το βλέπω διαφορετικά. Προέχει η υγεία όλων μας και αν χρειαστεί για να τη διασφαλίσω να δουλέψω με τους 27 από τους 42 χώρους που διαθέτουμε ως όμιλος θα το κάνω», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.
Στο Μικρολίμανο, στο «Varoulko Seaside» ο κορυφαίος σεφ Λευτέρης Λαζάρου σχεδιάζει τη δική του στρατηγική για την επόμενη μέρα. Τις τελευταίες ημέρες ο προβληματισμός ήταν μεγάλος. Έπρεπε να αποφασίσει αν θα πάει σε απολύσεις ή σε μειωμένα ωράρια. Επέλεξε το δεύτερο και εξηγεί γιατί:
«Από συναισθηματικής και μόνο πλευράς δεν θα μπορούσα να αποχωριστώ συνεργάτες με τους οποίους δουλεύουμε μαζί για αρκετά χρόνια. Θα ανοίξουμε, λοιπόν, κανονικά μόλις η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως, όμως θα πάμε σε εκ περιτροπής ωράρια. Θα είμαστε κλειστοί τα μεσημέρια και ανοιχτά το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα. Θα μειώσω το εισόδημα όλων μας αναγκαστικά, αφού θα πέσει ο τζίρος. Οι οικογενειάρχες θα παίρνουν περισσότερα μεροκάματα και οι ελεύθεροι λιγότερα».
Ο Λευτέρης Λαζάρου αναμένει νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. «Να μειωθεί ο ΦΠΑ και να δούμε τι θα γίνει με τις επιταγές», λέει.
Για τον επιχειρηματία Παύλο Γιαβή, συνιδιοκτήτη των μπαρ- εστιατορίων «Albion», «T5» και «Δεξαμενή», και οι πελάτες πρέπει να πάρουν τα δικά τους μέτρα, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης. «Οι παρέες πρέπει να είναι ολιγομελείς ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα τραπέζια, τα οποία, απ’ όσα ακούγονται, θα είναι χωρητικότητας μέχρι τεσσάρων ατόμων», λέει ο κ. Γιαβής. «Επιπλέον θα πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις σε όλους τους χώρους και φυσικά στις τουαλέτες. Να καθιερωθεί ο θεσμός του ωραρίου στις κρατήσεις ώστε να εξυπηρετείται περισσότερος κόσμος χωρίς να συνωστίζεται».
Όσον αφορά στα λειτουργικά ζητήματα, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί πιθανόν να βρουν σύμφωνους κι άλλους επιχειρηματίες. Το φαγητό θα σερβίρεται σε ατομικά πιάτα, για παράδειγμα, μια σαλάτα στη μέση θα περνάει πρώτα από το… χειρουργικό τραπέζι της κουζίνας ώστε να μοιράζεται σε ατομικές μερίδες. Όλα τα οινοπνευματώδη ποτά θα προσφέρονται με καλαμάκι μιας χρήσης, ενώ οι εξωτερικοί χώροι θα διαθέτουν τασάκια μιας χρήσης. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν φέτος το καλοκαίρι.
Πηγή: protothema.gr 
Επιμέλεια: Φρίξος Δρακοντίδης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γκιόλας-Ξανθόπουλος: «Να καταργηθεί το άρθρο 187 του Π.Κ. που απειλεί θεμελιώδεις θεσμούς του Ποινικού Δικαίου»

Ερώτηση κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Υπουργό Δικαιοσύνης μετά από πρωτοβουλία του Θ. Ξανθόπουλου την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνδημος η συμμετοχή των πιστών στην υποδοχή των Ιερών λειψάνων των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Πάνδημος αναμένεται να είναι η συμμετοχή των πιστών Χριστιανών στην υποδοχή των Ιερών λειψάνων των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αίτημα ιδιοκτητών 500 στρεμμάτων, να ενταχθούν αρδευτικά στον ΤΟΕΒ Ήρας – Κουρτακίου

Από τον ΤΟΕΒ Ηρας-Κουρτακίου ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα : Μετά τη θετική ανταπόκριση της Π.Ε. Αργολίδας, αποδεχθήκαμε αίτημα ιδιοκτητών 500 στρεμμάτων, να ενταχθούν αρδευτικά στον ΤΟΕΒ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »