prooptiki@msn.com

Συνεργασία ΚΚΕ με Παναγιώτη Νίκα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καταγγέλλει ο Θανάσης Πετράκος

Στην καταγγελία της παράταξης του ΚΚΕ προχώρησε ο Θανάσης Πετράκος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας αναφέρονται τα ακόλουθα :
“Καταγγέλλουμε την παράταξη του ΚΚΕ ότι δεν ψήφισε τη πρόταση μας, όχι για την πρώτη ψηφοφορία αλλά για τη δεύτερη ψηφοφορία την επαναληπτική. 
Διότι έγιναν δύο ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του Περιφερειάρχη υπέρ της ιδιωτικοποίησης πήρε 18 ψήφους, η κοινή πρόταση κατά της ιδιωτικοποίησης (που έχουμε δημοσιεύσει στην προηγούμενη ανάρτηση ) πήρε 17 ψήφους και η πρόταση του ΚΚΕ 2 ψήφους. 
Συνεπώς δεν συγκέντρωσε καμία απόλυτη πλειοψηφία και γίνεται 2η ψηφοφορία ανάμεσα στις 2 επικρατέστερες. Στη δεύτερη λοιπόν ψηφοφορία αντί η παράταξη του ΚΚΕ να ψηφίσει τη δική μας πρόταση που ήταν πολύ κοντά στη δική τους ή έστω να ζητήσει να κάνουμε κάποια προσθήκη ή κάποια αλλαγή ψηφίζει λευκό!!!. 
Όταν γνώριζε δηλαδή ότι ή η πρόταση εναντίον της ιδιωτικοποίησης θα περάσει αν την ψηφίσει ή η πρόταση υπέρ της ιδιωτικοποίησης αν ψηφίσει λευκό και παρόλα αυτά επέλεξε Λευκό δηλαδή να βάλει πλάτη στη κυβερνητική πολιτική. Επέλεξε το Περιφερειακό Συμβούλιο να βγάλει απόφαση υπερ. της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ”.
Αυτή είναι η Πρόταση Απόφασης  που κατέθεσε η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου:
Α) Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τονίζει ότι οι   πολίτες της   Πελοποννήσου όπως και  όλος ο Ελληνικός λαός ,θα υποστούν  νέες βαρύτατες αρνητικές συνέπειες μετά την  απόφαση της κυβέρνησης   και του Δ.Σ. της ΔΕΗ   να συγκαλέσει Γ.Σ.  των μετόχων της ΔΕΗ στις 19 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα  την  απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Με την απόφαση  αυτή το Δημόσιο θα χάσει τον έλεγχο του στη  ΔΕΗ αφού  η συμμετοχή του από το 51% που είναι σήμερα θα πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.
Η απόφαση αυτή  της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα το Δημόσιο  να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ,αποκτά ακόμη πιο αρνητικά χαρακτηριστικά   γιατί γίνεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό ,με  την σκανδαλώδη  απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ  στην αυστραλιανή Macquarie  και  την εγκληματική απόφαση    για την βίαιη και πρόωρη  απολιγνιτοποίηση  έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή ύψη και έχει αυξήσει κατακόρυφα την ενεργειακή φτώχια. 
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας  θα σημάνει:
α)  Μετατροπή  ενός Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα κατά 100% ,με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνία και οικονομία . 
β)  Ότι το  Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη    στρατηγική εταιρεία της χώρας  απεμπολεί  και τη δυνατότητα του    να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας και της ενεργειακής φτώχιας.  
γ)  Εκτίναξη  ακόμα περισσότερο των τιμών  του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία  αφού εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται  στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξάνουν τα  κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. 
δ) Ότι η Δ.Ε.Η. παύει να είναι προμηθευτής τελευταίας καταφυγής όπως είναι μέχρι σήμερα, αφού θα είναι πλέον Ε.Η. χωρίς  το  Δ  .Άρα θα υπάρξει δραματική αύξηση της ενεργειακής φτώχιας διότι  σε πολύ λίγα χρόνια  το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας.
Για  όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι ριζικά αντίθετο με την  απόφαση της κυβέρνησης  να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και απαιτεί να ανακληθεί αυτή η καταστροφική για την κοινωνία και οικονομία απόφαση.
Παράλληλα, δηλώνει την πλήρη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων και στις κινητοποιήσεις τους  να ακυρώσουν αυτή την καταστροφική απόφαση της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου ενεργειακού  πυλώνα της χώρας μας της ΔΕΗ. 
Β) Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  τονίζει εκ νέου ότι ,  μετά την επιβεβαίωση όλων των εκτιμήσεων του για τις καταστροφικές συνέπειες  της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης, αλλά  και της απόδειξης ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μεγαλόπολης και παραγωγικών επενδύσεων όπως επιβεβαιώθηκε και με την τελευταία επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον κ. Παπαθανάση , καλεί για μια ακόμη φορά  την κυβέρνηση να ακυρώσει την πολιτική  της πρόωρης  και βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  καλεί την κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτό που  κάνει η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία  οι οποίες   διαθέτουν όπως και η χώρα μας  στερεά καύσιμα και παραπέμπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση στη περίοδο από 2038-2049. 
Η απαίτηση μας αυτή είναι σήμερα πιο επίκαιρη καθότι  οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ . Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /MWh. Ενώ μια λιγνιτική μονάδα έχει  λειτουργικό κόστος  120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος  των ρύπων  του CO2.   Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh!!!. 
Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι   σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εκπομπή CO2 ,κάτω από τα όρια εκπομπής από το ΦΑ και συνεπώς να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής  μονάδας αλλά και  να μειωθεί πολύ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ήδη την τεχνολογία ετοιμάζεται να την εγκαταστήσει ο ΤΙΤΑΝ και η MOTOR OIL.
Η πρόωρη και βίαιη  απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει εκτινάξει την τιμή της Η.Ε. στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι  τη Δευτέρα 11/10/ 2021  η τιμή της ΗΕ στην  χονδρική αγορά ήταν στα 205 ευρώ /Mwh ενώ στην Πολωνία ήταν  στα 112 ευρώ /Mwh!!!
Γ) Με δεδομένη την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης  το  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  διεκδικεί :
1. Για το Ηλεκτρικό Ρεύμα : 
α)  Κατάργηση των   φόρων ,των  τελών και των ΥΚΩ  και την επαναφορά της κλιμακωτής τιμολόγησης  ώστε να υπάρξει   μείωση 55 % στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο).
β)   Επαναφορά του  νόμου 4320/19-03-2015  . Ο νόμος προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015    θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω. 

2. Για το  Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο: 
α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης :  Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή  στα 21 €/χιλιόλιτρο  από τα 280€/χιλιόλιτρο  που είναι σήμερα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή .
β)  Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή.  
γ) Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  και  τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους. Γι’ αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από  τα  330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66  ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημονιακά  επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή. 
δ) Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές.
ε) Για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη : Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ  και να   επανέλθουν στα  προμνημονιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΣΑΣΟΕΕ: Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας αύριο (26/1), έξω από τον Άρειο Πάγο για τους πλειστηριασμούς

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται αύριο, 26 Ιανουαρίου, να αποφασίσει για το αν θα νομιμοποιήσει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αγροτικών ακινήτων από τις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου στην κοπή πίτας του συνδυασμού του Τάσου Χρόνη –Ξεκάθαρο προβάδισμα και νίκη από τον πρώτο γύρο (ΦΩΤΟ)

Ούτε και ο πλέον φανατικός οπαδός του Δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη δεν θα μπορούσε να φαντασθεί ότι η κοπή της πίτας του συνδυασμού θα αποτύπωνε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1994: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλο

41: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Καλιγούλας, γνωστός για την εκκεντρικότητά του και τον σαδιστικό δεσποτισμό του, δολοφονείται από δυσαρεστημένους Πραιτωριανούς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »