prooptiki@msn.com

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του μεσαιωνικού κάστρου της Πιαδάς

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο που αφορά την ανάδειξη του μεσαιωνικού κάστρου της Πιαδάς που βρίσκεται στη Νέα Επίδαυρο με δεδομένο ότι από τον Οκτώβρη του 2020 οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη .

 Εχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης αναφερόμενος στο έργο δήλωσε :
«Το βυζαντινό κάστρο της Νέας Επιδαύρου, αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο μνημείο του Δήμου μας και της ιστορικής Νέας Επιδαύρου.
Στο χώρο που περικλείεται εντός των τειχών υπήρχε η Πύλη, τρείς ναοί – ο ένας του Αγίου Ιωάννη – και ένας Πύργος.
Η αναστήλωσή του έρχεται ως μια σημαντική παρέμβαση σε μνημείο του Δήμου μας, όπου θα αναδείξει την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική και ιστορική αξία του μνημείου, θα αναβαθμίσει αισθητικά τα επιμέρους κτίσματα αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο αυτών και φυσικά θα αντιμετωπίσει τις λειτουργικές ανάγκες του κάστρου ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και αλλά και ως χώρου περιπάτου και αναψυχής.
Η αναστήλωση του έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τη Νέα Επίδαυρο και εν γένει τον τόπο μας, συνδυάζοντας τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία αλλά και από την Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο χωριό.
Η πρότασή μας για την ολοκληρωμένη ανάδειξη και αναβάθμιση της πλατείας Α’ Εθνοσυνέλευσης αλλά και τη σύνδεση του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο, δημιουργεί έναν ακόμα ιδιαίτερης σημασίας ιστορικό χώρο, όπου θα καταστεί πόλος έλξης των επισκεπτών προκειμένου να ζήσουν την ιστορική αλήθεια και φυσικά να δουν από κοντά τη σύνδεση της Αρχαίας Ελλάδας και του Ασκληπιείου της Επιδαύρου με το πρώτο επίσημο διοικητικό γεγονός της Νεότερης Ελλάδας.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων:
Το μεσαιωνικό κάστρο της Πιάδας είναι χτισμένο σε μια απόκρημνη βραχώδη περιοχή στα βόρεια του οικισμού της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας. Καταλαμβάνει την κορυφή του υψώματος, με σχήμα ακανόνιστο και τείχη που οχυρώνουν την ανατολική, τη νότια και τη δυτική του πλευρά. Οχυρωματικές κατασκευές, όπως ο εξωτερικός περίβολος, η πύλη και οι πύργοι έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και τα δύο μεταβυζαντινά ναϋδρια στα ανατολικά. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο δυτικότερο άκρο του κάστρου που χρονολογείται στα 1708, διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση.
Το κάστρο, στο σύνολό του, αντιμετωπίζει προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και συντήρησης που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, προκειμένου να αποκατασταθεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Πραγματοποιούνται εργασίες, όπως αποψιλώσεις, καθαρισμοί εντός και εκτός των τειχών, αποχωματώσεις, εξομάλυνση εδάφους και προσβάσεων, συμπλήρωση λιθοδομών στα περιμετρικά τείχη, στην πύλη και στα ερειπωμένα κτίσματα. Επίσης, πραγματοποιείται επισκευή και στερέωση των σωζόμενων ναών, αρμολογήματα και ενέματα, κατασκευή κλίμακας εξωτερικά της πύλης, περιηγητική διαδρομή, κατασκευή καθιστικών και κάδων απορριμμάτων, καθώς και ηλεκτρολογική εγκατάσταση δύο ναών.Τέλος, θα εγκατασταθούν φωτισμός ασφαλείας, αντικεραυνική προστασία και δίκτυο ύδρευσης με δυνατότητα πυρόσβεσης και θα προστατευτούν και θα συντηρηθούν τοιχογραφημένα τμήματα των ναών. Για τις ανάγκες πληροφόρησης, θα εκδοθεί δίγλωσσο πληροφοριακό φυλλάδιο και θα τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης. Κύριος στόχος του έργου αποτελεί η προστασία και η

ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ως πόλου έλξης των επισκεπτών.

Για την εκτέλεση των εργασιών, έχει εγκριθεί δαπάνη ποσού 750.000,00€.  Φορέας χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πράξη, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.# CohesionGR
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Απόδοση φόρου Τιμής στον Διδυμιώτη Ήρωα Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα

Από το γραφείο του Δημάρχου Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε χθες, 16 Αυγούστου και ώρα 7:30

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευχαριστήριο στη Χαρά Μαρή – Γρύλου για την προσφορά της στο Γηροκομείο Ναυπλίου

Η τέχνη αποτελεί την προσπάθεια αποτύπωσης και δημιουργίας του ωραίου, του εκφραστικού και του αισθητικού κριτηρίου ενός καλλιτέχνη. Αποτελεί αναπαράσταση προσωπική, βγαλμένη από την ψυχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »