prooptiki@msn.com

ΛΑΊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας προκαλεί η επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος επανήλθε μέσα σε ένα χρόνο και πλήττει προς το παρόν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων  στην Π. Ε. Λακωνίας.

Όπως είναι γνωστό  το συγκεκριμένο νόσημα προσβάλλει τις εκτροφές και προκαλεί μεγάλη μείωση στην παραγωγή, ενώ οι συνέπειες προοιωνίζονται δραματικές για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους οι οποίοι μετά τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το υψηλό κόστος εκτροφής των ζώων, τα χαράτσια και τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, δέχονται τώρα αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά για να μην πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Η επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ασθένεια αφού το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων δεν περιλαμβάνει σχετική δαπάνη που να καλύπτει το σύνολο των προσβεβλημένων ζώων, εκτός της αποζημίωσης μόνο  για τα ζώα που θανατώνονται ύστερα από έγκριση της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Παράλληλα, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών που εφαρμόζεται στις ζώνες ελέγχου, έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Είναι γεγονός ότι έχουμε την αρνητική πείρα των περασμένων ετών με την έκταση που πήρε η ασθένεια και την καταστροφή μιας μεγάλης μερίδας κτηνοτρόφων. Για αυτό και είναι πολύ βασικό σήμερα να παρθούν άμεσα μια σειρά μέτρα που προτείνουμε πριν είναι αργά, γιατί  είναι προφανές ότι πέρα των άλλων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν τα ζώα τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν, ώστε να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας. 

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Περιφερειάρχη τι μέτρα θα πάρετε ώστε:

1.Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη καταγραφή, την προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

2.Να εξασφαλιστεί έγκαιρα η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες.

3.Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους.

4.Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησής τους.

5.Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

6.Να ζητήσετε από την Κυβέρνηση να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, που αφορούν κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την απαλλαγή τους από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι 

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας

Γιάννης Κελλάρης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Κάλεσμα για εθελοντές εκλογικούς αντιπροσώπους απο τη Νέα Δημοκρατία

Δημόσιο κάλεσμα για εθελοντές εκλογικούς αντιπροσώπους απευθύνει ο Παύλος Δ. Μαρινάκης Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής και ο Στυλιανός Κονταδάκης Γραμματέας Οργανωτικού με την ακόλουθη ανακοίνωση :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στη Λακωνία το μεγαλύτερο ύψος βροχής πανελλαδικά από την σφοδρή βροχόπτωση (φωτο)

Στην περιοχή της Λακωνίας κυρίως, δημιούργησε προβλήματα το κύμα κακοκαιρίας που με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις σφοδρές βροχοπτώσεις, έπληξε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεκινά η καταγραφή της βιοποικιλότητας στην Επίδαυρο και σε 20 αρχαιολογικούς χώρους

Ξεκινά εντός των προσεχών ημερών το έργο της καταγραφής της βιοποικιλότητας σε είκοσι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Το έργο υλοποιείται στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »