prooptiki@msn.com

Ερώτηση Γκιόλα για την “αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Ναυπλίου από τα πυρηνελαιουργεία”

Με αφορμή την πρόσφατη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα, γιατον περιορισμό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείωνπου λειτουργούν εντός τωνδιοικητικών ορίων της Π.Ε. Μεσσηνίας, υπενθυμίζουμε, για μία ακόμη φορά, στηνπεριφερειακή αρχή, ότι και η Περιφερειακή
Ενότητα Αργολίδας, και ειδικά η περιοχήτου   Ναυπλίου,   πλήττεται  από   το   αντίστοιχο   πρόβλημα,   δηλαδή  από   την   έκλυσηυγροποιημένων αερίων που δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα και μολύνουν τοπεριβάλλον.
Πρόκειται, ειδικότερα, για τα πυρηνελαιουργεία που βρίσκονται εγκατεστημένα στηνπαραλιακή οδό Νέας Κίου και στο μυχό του Αργολικού κόλπου, ζήτημα το οποίο έχωγνωστοποιήσει σε όλους τους αρμοδίους φορείς και αρχές, ήδη από το Φεβρουάριοτου 2016, με την ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσα, από κοινού μετο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημαρά Γεώργιο, εν συνεχεία δε, το Δεκέμβριο του 2018, με δεύτερη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που καταθέσαμε από κοινού.
Με την από 12.02.2016 και με αρ.3118 ερώτηση που καταθέσαμε από κοινού με τοΓιώργο   Δημαρά,   θέσαμε   σε   γνώση   του   αρμόδιου   Υπουργού   το   ζήτημα   τουφαινομένου   της   βαριάς   ατμοσφαιρικής   ρύπανσης   της   περιοχής   εξαιτίας   τωνεκπομπών των πυρηνελαιουργείων και διατυπώσαμε το ερώτημα κατά πόσο έχουνγίνει έλεγχοι στις εν λόγω μονάδες και κατά πόσον αυτές λειτουργούν νόμιμα και σεσυμφωνία με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
 Με   την   από   12.12.2018   και   με   αρ.4253   ερώτησή   μου,   γνωστοποίησα   προς   τοναρμόδιο   Υπουργό   ότι   το   έντονο   φαινόμενο   της   ατμοσφαιρικής   ρύπανσης   πουεπιβαρύνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτώντης περιοχής ουδόλως έχει αντιμετωπιστεί, τον κάλεσα, δε, να διερευνηθεί αρμοδίωςτι έχει προκύψει από τους διενεργούμενους ελέγχους. 
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβα στις ανωτέρω ερωτήσεις κοινοβουλευτικούελέγχου, ο συντονισμός των διενεργούμενων ελέγχων και η συχνή πραγματοποίησητόσο τακτικών όσο και έκτακτων αυτοψιών στις μονάδες αυτές, συνιστούν ενέργειεςαπαραίτητες,   εκ   μέρους   της   περιφερειακής   αρχής   και   των   κλιμακίων   της,προκειμένου το σοβαρό και επιζήμιο αυτό φαινόμενο για τη δημόσια υγεία και τοπεριβάλλον να εξαλειφθεί.
Aς μη λησμονούμε ότι βάσει της Έκθεσης Ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος»,αλλά   και   των   αποτελεσμάτων   μετρήσεων   άλλου   διαπιστευμένου   εργαστηρίου,ύστερα   από   ελέγχους   που   έγιναν   σε   αντίστοιχες   μονάδες   επεξεργασίας  -πυρηνελαιουργεία   στη   ΒΙ.ΠΕ.  Μελιγαλά   Μεσσηνίας,   επιβεβαιώθηκε   μεεπιστημονικά στοιχεία η σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και η επικινδυνότηταγια την υγεία των πολιτών από τις τοξικές και επικίνδυνες εκπομπές τέτοιου είδουςμονάδων,  εάν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούςόρους και την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως ανέφερα χαρακτηριστικά καιστην από 12.02.2016 και με αρ.4253 ερώτησή μου. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει οιρυπογόνες εκλύσεις που προέρχονται από τις μονάδες αυτές να εκλείψουν.
Την αναγκαιότητα αυτή, δημοσιοποίησα και με το από 19.09.2019 Δελτίο Τύπου μουσημειώνοντας ότι οι φορείς, οι αιρετοί του τόπου μας, συμπεριλαμβανομένου τουδημοτικού συμβουλίου, καθώς και οι κάτοικοι του Ναυπλίου είναι αποφασισμένοι ναμην αποδεχθούν την εξακολούθηση του απαράδεκτου φαινομένου των δυσάρεστωνοσμών στην ατμόσφαιρα και των ρυπογόνων εκπομπών για μία, ακόμη, σαιζόν.
 Η υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η Περιφέρεια, στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους περιφερειακούς  συμβούλους,  προς  την  κοινωνία   της  Μεσσηνίας,  για  μείωσηκατά30%του   χρόνου   λειτουργίαςτουλάχιστον   δύο   πυρηνελαιουργείων,  δεν   θα   είναιεπωφελής μόνον για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινηςυγείας των κατοίκων που ζουν εγγύς ή των τουριστών που επισκέπτονται τις όμορφεςπεριοχές – θέρετρα  της Πελοποννήσου,   κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά θαείναι, ακόμη, επωφελής κυρίως για την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία.
Θα είναι, καταληκτικά, επωφελής για την κουλτούρα που διαμορφώνεται απέναντιστο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, του οποίου την επικινδυνότητα είναι σαφέςότι   δεν   μπορούμε   πια   να   αμελούμε.   Για   τη   διαμόρφωση   της   κουλτούρας   καιαντίληψης   αυτής   και   για   τη   διαβίωση   των   πολιτών   σε   ένα   υγιεινό   και   καθαρόπεριβάλλον, η Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της έχουν αυξημένο καθήκον και ευθύνηαπέναντι στον πολίτη.
 Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που η περιοχή του Ναυπλίου αντιμετωπίζειαπό τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, συστρατευόμαστε όλοι με τις δεσμεύσειςτης   περιφερειακής   αρχής,   αναμένουμε   την   υλοποίηση   τους,   καθώς   και   απτά αποτελέσματα   στη   Μεσσηνία   και   διατυπώνουμε   όμοιο   αίτημα   προς   όφελος   της κοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας
Γιάννης Γκιόλας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Επιμελητήριο Αργολίδας: Εκδήλωση για συμμετοχή στην 86η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Αργολίδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στην 86η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από 10 έως 18/09/2022 Το Επιμελητήριο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος ορίζει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ. Η

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακοινώθηκαν τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στην Αργολίδα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »