prooptiki@msn.com

Ερώτηση Γκιόλα: «Πότε η Κυβέρνηση θα δείξει το σεβασμό που απαιτεί η ιστορία της πόλης του Άργους;»

Ερώτηση για τα τέσσερα κτήρια που κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία αλλά και την νεότερη ιστορία της πόλης του Άργους κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας στους Υπουργούς Πολιτισμού κ. Μενδώνη και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής καταγγέλλει τη μέχρι τώρα στάση της Κυβέρνησης για τα τέσσερα διατηρητέα κτήρια, η οποία μεταθέτει τις ευθύνες και υπόσχεται αορίστως ότι «θα συνδράμει σε κάθε προσπάθεια».

Παράλληλα τονίζει την αγωνιώδη προσπάθεια προβεβλημένων επιστημόνων, ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού καθώς και πολιτών του Άργους για την διάσωση των διατηρητέων κτηρίων, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε άμεσες ενέργειες, ώστε τελικά να προστατευθούν και να αποκατασταθούν τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2021

Προς τους Υπουργούς

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2. Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Αδήριτη η ανάγκη προστασίας των τεσσάρων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων κτηρίων στην πόλη του Άργους και αποκατάστασης των δύο εξ αυτών που έχουν κηρυχθεί το μεν ένα ιστορικό μνημείο το έτερο δε έργο τέχνης.

Με την αριθ. Πρωτ. 3185/25-6-2021 αναφορά μου, σας κοινοποίησα σχετικό έγγραφο αίτημα 13 πολιτών του Άργους και 22 προβεβλημένων επιστημόνων και ατόμων που εντρυφούν στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, με το οποίο υποστήριζαν την αναγκαιότητα της διάσωσης των γνωστών κηρυχθέντων τεσσάρων κτηρίων της πόλης του Άργους.

Στις απαντήσεις που εδόθησαν από σας γίνεται αναφορά στις Νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα δύο εξ αυτών των κτηρίων, το επί της οδού Γούναρη 15 φερόμενο ως οικία του στρατηγού Μακρυγιάννη και το κτήριο της οικογενείας Βλάσση στην Πλατεία της Αγίας Αικατερίνης.

Επιπροσθέτως μνημονεύουν τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ με τις οποίες η μεν οικία του οπλαρχηγού Δημ. Τσώκρη, που βρίσκεται στην οδό Καρατζά 6 στο Άργος είναι κηρυγμένη ως ιστορικό μνημείο με την Υ.Α. 16307/9-9-1965 με φορέα προστασίας το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΕΝ, η δε οικία Σπυρίδωνα Τρικούπη, επίσης εντός της πόλεως του Άργους είναι κηρυγμένη με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ.Γ/6665/300/22-2-1983 ως έργο τέχνης χρήζουσας ειδικής κρατικής προστασίας.

Ωσαύτως στις απαντήσεις που εδόθησαν αναφέρονται οι υποχρεώσεις και δυνατότητες των φερόμενων ιδιοκτητών για τη διατήρηση, επισκευή ή αναστήλωση των διατηρητέων κτηρίων, καθώς και η ευχέρεια των ιδίων να απευθύνονται για χρηματοδοτικά προγράμματα σε Τραπεζικά ιδρύματα και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης (Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού και στις Περιφέρειες όπου ανήκουν).

Επί του πρακτέου όμως, το μεν Υπουργείο Πολιτισμού καταλήγει επισημαίνον ότι: «Το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τους αρμόδιους φορείς σε ό,τι αφορά στο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων, εφ’όσον κατατεθούν οι αναγκαίες μελέτες», το δε ΥΠΕΝ παραπέμποντας αορίστως τη δυνατότητα χρηματοδότησης για τη διάσωση και λοιπές αποκαταστατικές επεμβάσεις στον μέλλοντα προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Επειδή οι σχετικές εργασίες έχουν καθυστερήσει σε υπερβολικό βαθμό, η δε πάροδος του χρόνου έχει επιφέρει σοβαρότατες βλάβες με άμεσο κίνδυνο ακόμη και κατάπτωσης κάποιων εξ αυτών των κηρυχθέντων διατηρητέων κτηρίων.

Επειδή απολύτως απαραίτητη είναι η αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των ιστορικών μνημείων της πόλης του Άργους ως ενέργεια αντάξιας της ιστορίας και του Πολιτισμού της πόλης.

Επειδή ειδικότερα τα έργα τέχνης, όπως η οικία Σπυρ. Τρικούπη είναι επιβεβλημένο να μην παραμελούνται αλλά τουναντίον να αποκαθίστανται, να προβάλλονται και να αποδίδονται στην πόλη και την κοινωνία της, με συμβατή και ενδεδειγμένη χρήση, ώστε να διατηρούνται στο χρόνο.

Επειδή ο εναπομένων κτηριακός πλούτος της πόλης του Άργους είναι αναγκαίο να προστατευθεί αναδεικνύοντας το πλούσιο και ευκλεές παρελθόν της πόλης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα προκειμένου να διασωθούν και συντηρηθούν τα χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτήρια της πόλης του Άργους;

2. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη σύνταξη και υποβολή μελετών αποκατάστασης των δύο ιστορικών μνημείων της πόλης, δηλαδή της οικίας Σπυρ. Τρικούπη και της οικίας του οπλαρχηγού Δημήτρη Τσώκρη; Σκοπεύουν τα δύο υπουργεία να συνεργαστούν προκειμένου να αποκατασταθούν τα μνημεία

3. Πότε και από ποιον φορέα θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της οικίας του Σπυρίδωνος Τρικούπη;

4. Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο τα χρηματοδοτηθεί το έργο από το Πράσινο Ταμείο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Γκιόλας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

Από το Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα : Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε στην διεθνή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναι στην πρόταση Δέδε για την διαχείριση των υδάτων στην Κορινθία απο την πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου

Με συντριπτική πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υιοθέτησε την πρόταση του Γιώργου Δέδε και της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο” για το θέμα που

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »