prooptiki@msn.com

Ερώτηση Γ. Γκιόλα: «Απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης για το εισόδημα των παραγωγών εσπεριδοειδών»

Ερώτηση κατέθεσαν από κοινού Γιάννης Γκιόλας και Διονύσης Καλαματιανός, την οποία συνυπέγραψαν ακόμη 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών που καλλιεργούν εσπεριδοειδή, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω πτώσης εμπορίου και εξαγωγών.

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών εσπεριδοειδών».
Είναι γεγονός ότι, ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Ηλείας, Αργολίδας, ειδικά αυτοί του μανταρινιού και του πορτοκαλιού, οι οποίοι βλέπουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους, να πηγαίνει χαμένος.
Οι παραγωγοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα της μειωμένης διάθεσης του προϊόντος, στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με τις τιμές, παράλληλα, να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με το κόστος παραγωγής για την καλλιέργεια του μανταρινιού, να κυμαίνεται στα 18 λεπτά/κιλό, οι παραγωγοί διαθέτουν στην καλύτερη περίπτωση το προϊόν τους σε τιμές ελάχιστα πάνω από αυτό, με συνεχώς πτωτική τάση. Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός ότι το κόστος μεταφοράς των προϊόντων έχει αυξηθεί, εξαιτίας και των περιορισμών της κυκλοφορίας που εντάσσονται στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται από πουθενά ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να ομαλοποιηθεί, αντιθέτως γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Το προβληματικό αυτό πλαίσιο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ο αυξημένος ανταγωνισμός, που προέρχεται από άλλες παραγωγές χώρες εσπεριδοειδών, όπως π.χ. η Ισπανία, όπου εξαιτίας της πολύ αυξημένης παραγωγής, προσφέρουν το προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή.
Επιπροσθέτως, οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Μάιο στην Ηλεία και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα, όπως η αυξημένη καρπόπτωση.
Επειδή οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, βλέποντας το εισόδημά τους να κατρακυλάει συνεχώς.
Επειδή, το προϊόν αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη διάθεσή του, ενώ το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Επειδή, η εγχώρια αγορά, δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες των προϊόντων, εξαιτίας της μη λειτουργίας της εστίασης, ενώ οι εξαγωγές αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα λόγω της μειωμένης ζήτησης και του υψηλού ανταγωνισμού που υπάρχει. Επειδή, η εγχώρια αγορά κατακλύζεται από την αθρόα εισαγωγή προϊόντων, ενώ συνάμα παρατηρούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Επειδή, τα εσπεριδοειδή χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ευαισθησία και δεν μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επειδή, τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα των παραγωγών να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να μπορούν να παράξουν στο άμεσο μέλλον.
Επειδή, κρίνεται απαραίτητη η ένταξη των παραγωγών εσπεριδοειδών σε μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Προτίθεται να λάβει μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών εσπεριδοειδών, που βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει;
2) Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της μειωμένης διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων; Θα προβεί σε ενέργειες στήριξης της τιμής των εσπεριδοειδών, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ορθοποδήσουν;
3) Υπάρχει η βούληση να δημιουργηθούν προγράμματα απορρόφησης των προϊόντων, ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε κρατικές και κοινωνικές δομές;
Oι ερωτώντες βουλευτές
ΓΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
και άλλοι 28 συνυπογράφοντες βουλευτές.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών για την προστασία ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά την περίοδο του καύσωνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία αναμένεται να φτάσει στη περιοχή μας σε υψηλά επίπεδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευχαριστήρια επιστολή από το Γηροκομείο Ναυπλίου προς τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δικαίο

Με φάρμακα και άλλα ιατρικά αναλώσιμα για τους τρόφιμους του Γηροκομείου Ναυπλίου, προμήθευσε το “Ίδρυμα Μαρίας Ράδου”, ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων “Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας”,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δημοτικό Συμβούλιο στο Ναύπλιο την Παρασκευή για την έγκριση του προϋπολογισμού 2024

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ναυπλιέων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας( παρ. οδός Ναυπλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τρίτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα «Video – πειράματα στο Γυμνάσιο» για το 2ο Γυμνάσιο Άργους

Το βραβείο της τρίτης θέσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, με θέμα «Video – πειράματα στο Γυμνάσιο», κατέκτησε το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κόλπο grosso Ανδρουλάκη με τη Νέα Αριστερά εκπαραθυρώνει το ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η επαναφορά του δόγματος «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ψιθυρίζεται ως λύση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με το σενάριο να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολοκληρώθηκε το έργο “Βελτίωσης χάραξης δρόμου Στέρνας-Γυμνού” από την Π.Ε. Αργολίδας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, εντός χρονοδιαγράμματος, από την Π.Ε. Αργολίδας για το έργο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΕΡΝΑΣ- ΓΥΜΝΟΥ», προϋπολογισμού 450.000,00€. Το έργο περιλάμβανε: Διάνοιξη του δρόμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »