prooptiki@msn.com

Γ. Γκιόλας προς Λυκουρέντζο: «Να αποζημιωθούν με κάθε τρόπο οι πληγέντες αγρότες της Αργολίδας»

Στη σύσκεψη που έγινε χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Αργολίδας προεδρεύοντος του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, παραβρέθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γκιόλας θύμισε παρεμφερή σύσκεψη που είχε γίνει με πρωτοβουλία των Συνεταιριστικών φορέων του Νομού στις 8 Φεβρουαρίου 2021, τρισήμιση μήνες πριν κατά την οποία ζητήθηκε να ορισθεί σε εύθετο χρόνο ημερομηνία συνάντησης με τον Υπουργό Ανάπτυξης για να υποβληθούν τα όσα είχαν προκύψει στη σύσκεψη αυτή, να τεθούν τα αιτήματα των αγροτών ώστε να εξετασθεί τρόπος αποζημίωσης των μέχρι τότε πληγέντων κατηγοριών αγροτών. Δυστυχώς ο καιρός πέρασε κι άλλες ζημιές από νέους παγετούς αλλά και ξηρασίες επισυνέβησαν, χωρίς να δεήσει ο κ. Υπουργός να δεχθεί να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστών και των παρευρεθέντων πολιτικών εκπροσώπων της Αργολίδας.
Η αναφορά στη χθεσινή συνάντηση του βουλευτή περιστράφηκε στις υποδείξεις και την αναγκαία διερεύνηση τρόπων και πόρων προκειμένου να αποζημιωθούν σύντομα και με πληρότητα για τις ζημιές που έχουν πλήξει την παραγωγή τους, εσπεριδοειδή, ελιές, πυρηνόκαρπα και λαχανικά.
Τα θέματα και τα προβλήματα έχουν ήδη αναδειχθεί με ερωτήσεις και αναφορές προς το ΥΠΑΑΤ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και χρήζουν όχι γενικόλογων απαντήσεων αλλά επίλυση των προβλημάτων έμπρακτα με τις απαραίτητες ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επισπεύσεως των διαδικασιών για την αναπροσαρμογή και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριληφθούν όλες εκείνες οι περιπτώσεις ζημιών που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται, παρότι η διατάραξη του κλίματος προξενεί σε όλη τη χώρα και με ιδιαίτερη ένταση στο Νομό ακραία καιρικά φαινόμενα που με σφοδρότητα και μεγάλη ένταση πλήττουν τις καλλιέργειες με τακτική και ετήσια συχνότητα (Παγοπληξίες μετά τις 15 Φεβρουαρίου, πρώιμους καύσωνες, χαλαζοπτώσεις κλπ).
Δευτερευόντως, αλλά τουλάχιστον για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οι αποζημιώσεις πρέπει να αντληθούν από κρατικές ενισχύσεις, ειδικές αποζημιώσεις λόγω covid και περιορισμού του εσωτερικού και εξωτερικού εμπορίου, ακόμη και από το Ταμείο ήσσονος ενίσχυσης (de minimis) για να μπορέσουν οι αγρότες του Νομού να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες του εισοδήματός τους και τα καλλιεργητικά έξοδα για την τρέχουσα πλέον καλλιεργητική περίοδο.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Έργα άρδευσης στην Αργολίδα με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Έργα αρδευτικών δικτύων στην Π.Ε. Αργολίδας προτίθεται να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τα εν λόγω έργα αφορούν, α)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε Ναύπλιο, Βραχάτι, Λουτράκι και Χαλκιδική

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 11 έως 13 Αυγούστου 2022 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίσκεψη στην έκθεση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ερμιονίδας από την Επιτροπή Αντιπολίτευσης Ερμιονίδας

Με ιδιαίτερη χαρά επισκεφτήκαμε χθες την υπαίθρια Έκθεση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ερμιονίδας στο Πορτοχέλι, δίπλα στην παιδική χαρά, σε έναν χώρο όπου η ερασιτεχνική δημιουργία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »