prooptiki@msn.com

Δεν ξεχνάμε τον Εθνικό -απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και τους νεκρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Το “Δίκτυο Αυτοδιοικητικών”, με ανακοίνωσή του μας θυμίζει «την ξεχασμένη 1η Απρίλη 1955», επέτειο  έναρξης του Εθνικού Απελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων. Του ένοπλου αγώνα που έκαναν τα νιάτα της Κύπρου, μέσα από τις τάξεις της ΕΟΚΑ, (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), υπό την καθοδήγηση του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, διεκδικώντας «Αυτοδιάθεση και Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα».  

Η ανακοίνωση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Είμαστε όλοι παιδιά της Ε.Ο.Κ.Α», αναφέρει.
«Τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου/ 1ης Απριλίου 1955 οι κυπριακές πόλεις συγκλονίσθηκαν από εκρήξεις βομβών. Ήταν η έναρξη του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α, ενός ακόμα Έπους του Νεώτερου Ελληνισμού, του τελευταίου στη σειρά των απελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων για την Εθνική ολοκλήρωση.
Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959, «για Ένωση και μόνον Ένωση», υπό την ηγεσία του Γεωργίου Γρίβα -Διγενή υπήρξε παλλαϊκός και ενωτικός. 
Η Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959 υπήρξε πρότυπο αντιαποικιοκρατικού αγώνα και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά δυσχερείς, διότι έλαβε χώρα σε νησί, όπου οι δυνατότητες ανεφοδιασμού και επικοινωνίας ήταν περίπου αδύνατες. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, εκφράζοντας τον θαυμασμό του και δηλώνοντας ότι εμπνέεται από τον αγώνα του. 
Η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα ανακήρυξε τον Γεώργιο Γρίβα ως “άξιο τέκνο της πατρίδας” τον Μάρτιο του 1959 για την συμβολή του στην απελευθέρωση της Κύπρου μας από τους Άγγλους κατακτητές. Το ίδιο έπραξε και η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων στις 31 Ιανουαρίου 1974, τρεις μέρες μετά τον θάνατο του αξέχαστου στρατηγού, ενώ σε ανάλογη τιμή προχώρησε σε πανηγυρική της συνεδρίαση και η Ακαδημία Αθηνών. 
Το “Δίκτυο Αυτοδιοικητικών” αποτίει φόρο Τιμής στους ήρωες και μάρτυρες της εσχατιάς του Ελληνικού νότου, της αρχοντικής Κύπρου, που παραμένει σκλαβωμένη σε ένα μεγάλο τμήμα της και εκφράζει την ευχή ο τιμημένος αυτός αγώνας να δικαιωθεί. 
Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και με όπλο την πίστη μας και με παρακαταθήκη όσα μας άφησαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, ας αρχίσουμε επιτέλους να διεκδικούμε το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από μία δίκαιη λύση που θα φέρει την πολυπόθητη απελευθέρωση της Κύπρου μας. Διότι «τούτη η γη εν ποτισμένη με αίμαν».
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Το κλειστό γυμναστήριο στο ΚΕΜΧ ο νέος στόχος του Δημήτρη Κωστούρου – Ολοκληρώνεται το κλειστό της Αγίας Τριάδας

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο του κλειστού γυμναστηρίου της Αγίας Τριάδας και με αφορμή αυτό το γεγονός ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος μέσω ανάρτησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εγκαίνια στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών- Παρόντες οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών

Παρόντες οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Άργους Μυκηνών στα εγκαίνια της έκθεσης των ενεπίγραφων πινάκων του Άργους, στο επιγραφικό Μουσείο Αθηνών παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παρέμβαση Πουλά για την πληρωμή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ σε όσους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας δεν τις έλαβαν»

Ερώτηση σχετικά με την πληρωμή των προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ σε όσους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας δεν τις έλαβαν επειδή δεν είχαν πληρώσει την ασφαλιστική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τους παραγωγούς κλημεντίνης που δεν έλαβαν την αποζημίωση

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος παραγωγών κλημεντίνης που δεν έλαβαν τα 70 ευρώ ανά στρέμμα λόγω COVID-19 εξαιτίας δήλωσης στον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νοσοκομείο Ναυπλίου : Ζητάνε προστασία αλλα μέσω νέων προσλήψεων και όχι απο ιδιώτη

Τα συνεχιζόμενα επεισόδια που δημιουργούνται εις βάρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ναυπλίου αποτέλεσαν την αφορμή για την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »