Δεν ξεχνάμε τον Εθνικό -απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και τους νεκρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Το “Δίκτυο Αυτοδιοικητικών”, με ανακοίνωσή του μας θυμίζει «την ξεχασμένη 1η Απρίλη 1955», επέτειο  έναρξης του Εθνικού Απελευθερωτικού αγώνα κατά των Άγγλων. Του ένοπλου αγώνα που έκαναν τα νιάτα της Κύπρου, μέσα από τις τάξεις της ΕΟΚΑ, (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), υπό την καθοδήγηση του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, διεκδικώντας «Αυτοδιάθεση και Ένωση της Κύπρου με την μητέρα πατρίδα».  

Η ανακοίνωση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Είμαστε όλοι παιδιά της Ε.Ο.Κ.Α», αναφέρει.
«Τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου/ 1ης Απριλίου 1955 οι κυπριακές πόλεις συγκλονίσθηκαν από εκρήξεις βομβών. Ήταν η έναρξη του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α, ενός ακόμα Έπους του Νεώτερου Ελληνισμού, του τελευταίου στη σειρά των απελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων για την Εθνική ολοκλήρωση.
Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959, «για Ένωση και μόνον Ένωση», υπό την ηγεσία του Γεωργίου Γρίβα -Διγενή υπήρξε παλλαϊκός και ενωτικός. 
Η Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959 υπήρξε πρότυπο αντιαποικιοκρατικού αγώνα και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά δυσχερείς, διότι έλαβε χώρα σε νησί, όπου οι δυνατότητες ανεφοδιασμού και επικοινωνίας ήταν περίπου αδύνατες. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, εκφράζοντας τον θαυμασμό του και δηλώνοντας ότι εμπνέεται από τον αγώνα του. 
Η Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα ανακήρυξε τον Γεώργιο Γρίβα ως “άξιο τέκνο της πατρίδας” τον Μάρτιο του 1959 για την συμβολή του στην απελευθέρωση της Κύπρου μας από τους Άγγλους κατακτητές. Το ίδιο έπραξε και η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων στις 31 Ιανουαρίου 1974, τρεις μέρες μετά τον θάνατο του αξέχαστου στρατηγού, ενώ σε ανάλογη τιμή προχώρησε σε πανηγυρική της συνεδρίαση και η Ακαδημία Αθηνών. 
Το “Δίκτυο Αυτοδιοικητικών” αποτίει φόρο Τιμής στους ήρωες και μάρτυρες της εσχατιάς του Ελληνικού νότου, της αρχοντικής Κύπρου, που παραμένει σκλαβωμένη σε ένα μεγάλο τμήμα της και εκφράζει την ευχή ο τιμημένος αυτός αγώνας να δικαιωθεί. 
Ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και με όπλο την πίστη μας και με παρακαταθήκη όσα μας άφησαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, ας αρχίσουμε επιτέλους να διεκδικούμε το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από μία δίκαιη λύση που θα φέρει την πολυπόθητη απελευθέρωση της Κύπρου μας. Διότι «τούτη η γη εν ποτισμένη με αίμαν».
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Στο Δημαρχείο Άργους ο Θοδωρής Παπαλουκάς – Συνάντηση με τον Γιάννη Μαλτέζο

Τον πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή Θοδωρή Παπαλουκά υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Άργους ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Σωτήρη Δαμάλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Βασίλης Σιδέρης: «Το Αρχαιολογικό Μουσείου Άργους ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της πόλης του Άργους»

Στρατηγικό πυλώνα για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής αποτελεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, η ολοκλήρωση του οποίου σφραγίστηκε από την καθοριστική συμβολή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »