Αναδιάρθρωση τώρα!

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του Economist, η Ελλάδα πρώτη με τις Πορτογαλία και Ιρλανδία στη συνέχεια πρέπει να προβούν άμεσα σε αναδιάρθωση, αφού το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει αποτύχει.
Για μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι Ευρωπαίοι έθεσαν σε αναμονή τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.
Σήμερα όμως αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα για μια ακόμη φορά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται συνέχεια και οι
κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντλήσουν τεράστια ποσά από τις αγορές.
Στις 12 Ιανουαρίου η Πορτογαλία αναγκάστηκε να πληρώσει 6,7% σε έντοκα 10ετούς διάρκειας, ενώ οι φήμες για Ισπανία είναι έχουν φουντώσει.
Αυτό το χάλι οδηγεί σε ένα θλιβερό συμπέρασμα αναφέρει σε άρθρο του το Economist: Τα σχέδια διάσωση των ευρωπαίων δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές, αποδεικνύοντας ότι έχουν αποτύχει!
Οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότερο νευρικοί και η κρίση εξαπλώνεται.
Το σχέδιο Α, που βασιζόταν στην αναβολή της αναδιάρθρωσης στις χώρες της Ευρώπης, άξιζε να δοκιμαστεί, αλλά πλέον δεν λειτουργεί. Η λύση της αναδιάρθρωσης είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ! Ενώ σύμφωνα με το Economist, είναι σίγουρα η φθηνότερη λύση τώρα από ό,τι σε λίγα χρόνια. Για αυτό προκύπτει η ανάγκη για το Σχέδιο Β.
Η καλύτερη λύση από τις επώδυνες… είναι η αναδιάρθρωση του χρέους για τις αφερέγγυες χώρες τώρα!
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας αυτής το σχέδιο πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα και να περιλαμβάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Η Ισπανία έχει βαθιά προβλήματα, αλλά είναι σε θέση να διατηρήσει το δημόσιο χρέος της σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά άφθονη ιδιωτική αποταμίευση, ο βασικός τους προϋπολογισμός τους είναι πιο κοντά στο πλεόνασμα.
Έτσι μπορεί το πρόβλημα να περιοριστεί σε τρεις μικρές περιφερειακές οικονομίες.
Η ανάγκη να δράσει άμεσα η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση είναι άμεση για 2 λόγους.
Πρώτον, η μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες προς την περιφέρεια δεν είναι πολιτικά αποδεκτή.
Δεύτερον, οι κίνδυνοι από την αναδιάρθρωση έχουν ελαχιστοποιηθεί όσο το κόστος καθυστέρησή της αυξάνεται
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα το 2015 θα έχει δημόσιο χρέος 165% του ΑΕΠ αν δεν γίνει άμεση αναδιάρθρωση, ενώ εκτιμά ότι θα βρεθεί να πληρώνει το 8 με 9 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας σε τόκους το 2015. Πρόκειται για ένα ανυπόφορο κόστος που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μοιάζει χρεοκοπημένη.
Από την άλλη η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία, αν χρειαστεί.
Αν οι ηγέτες της Ευρώπης κολλήσουν στο σχέδιο Α, η κρίση του χρέους θα συνεχιστεί. Αν προχωρήσουμε με αναδιαρθρώσεις που είναι τελικά αναπόφευκτες, τότε υπάρχει μια ελπίδα επιβίωσης.
Το σχέδιο Β απαιτεί επιδέξιες τεχνικές διαχείρισης, καθώς και πολιτικό θάρρος. Χάρη στην ειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές, το ΔΝΤ αναδυόμενη αγορά της εμπειρίας της, το ΔΝΤ έχει τα πρώτα συστατικά. Εναπόκειται στους πολιτικούς της Ευρώπης να βρούν το τελευταίο.
ΠΗΓΗaxiaplus.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δημήτρης Πτωχός από Ναύπλιο: «Κάθε υπηρεσία ψηφιακή, κάθε πολίτης στο επίκεντρο»

Δημήτρης Πτωχός: «Κάθε υπηρεσία ψηφιακή, κάθε πολίτης στο επίκεντρο»-Το ψηφιακό άλμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΕΝΠΕ στο Ναύπλιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους – Μυκηνών σε θεατρική παράσταση στην Αθήνα

Η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, διοργανώνει επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» – ΘΕΑΤΡΟΝ, για την παρακολούθηση του διαχρονικού έργου του Βίκτορος Ουγκό «Οι Άθλιοι»,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με εξαιρετική επιτυχία η εκδήλωση με θέμα: «Εφηβική ψυχολογία: Κατανόηση– Διαχείριση – Υποστήριξη», στο Άργος

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 η εκδήλωση με θέμα: «Εφηβική ψυχολογία: Κατανόηση– Διαχείριση – Υποστήριξη» που διοργανώθηκε από

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »