prooptiki@msn.com

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ….

Θέμα προέκυψε με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, στο οποίο καταγράφεται η έντονη συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Άμυνας κ. Ε. Βενιζέλου αμέσως μετά το τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και τη διανομή non paperαπό τον υπουργό Άμυνας στο οποίο γινόταν αναφορά για ανάγκη ανάκτησης της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Άμυνας εξέδωσε γραπτή
ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα αναγραφόμενα σχετικά με το ύφος και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό, πριν προχωρήσει στην ανασκευή της φράσης του.

Ολόκληρο το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ έχει ως εξής:

Δύο λέξεις άναψαν φωτιά

Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε µια (νέα) κρίση στις σχέσεις Παπανδρέου – Βενιζέλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Τρίτη βράδυ. Το άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο µόλις είχε τελειώσει και οι υπουργοί έφευγαν ένας ένας µε κατεύθυνση προς τη Βουλή, για να λάβουν µέρος στην ονοµαστική ψηφοφορία για το αποθεµατικό των τραπεζών. Μερικοί κοιτούσαν τα κινητά τους για να δουν αν είχε αποκατασταθεί το σήµα– όσο συνεδρίαζε το Υπουργικο ήταν σε λειτουργία η οµπρέλα που εδώ και µερικούς µήνες έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίµου και δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να µη διαρρεύσει κάτι από τη συνεδρίαση – και την Τρίτη αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβληµένο µετά τις «παρεµβάσεις» Λοβέρδου – ∆ιαµαντοπούλου, που τίναξαν τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη…

Την ηρεµία, αποτέλεσµα του σκεπτικισµού που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και των αυστηρών προειδοποιήσεων του Γ. Παπανδρέου, έσπασε το δυνατό χτύπηµα της πόρτας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν που τη χτύπησε µε δύναµη και όσοι τον είδαν να βαδίζει µε γρήγορο βήµα κατάλαβαν από το ύφος του ότι κάτι είχε συµβεί. Το χτύπηµα της πόρτας, που συνοδεύτηκε από το επίσης γρήγορο βήµα µιας από τις ιδιαίτερες γραµµατείς του να απαντήσει στο εσωτερικό τηλέφωνο που την καλούσε, επιβεβαίωσε ότι πράγµατι «κάτι είχε συµβεί».

Μερικά λεπτά αργότερα, οι τελευταίοι που έφευγαν από το Μέγαρο Μαξίµου είδαν να επιστρέφει βιαστικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χώθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η ιδιαιτέρα που είχε καλέσει τον υπουργό Εθνικής Αµυνας να επιστρέψει («Πείτε να επιστρέψει τώρα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός), ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να παραµείνει στον χώρο:

– Ο πρόεδρος είπε να µη φύγετε, µπορεί να σας χρειαστεί.

Η συνοµιλία Παπανδρέου – Βενιζέλου δεν διήρκεσε παραπάνω από 5’ και ήταν σε έντονο ύφος, αλλά µόνο από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Από ό,τι έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου του ζήτη σε διευκρινίσεις τι εννοούσε µε αυτά τα περί «“πολιτικής διεύθυνσης” της χώρας που πρέπει να ανακτηθεί». Στη διάρκεια της οµιλίας του στο άτυπο Υπουργικό, ως δεινός χειριστής του λόγου ο κ. Βενιζέλος είχε καταφέρει να περάσει απαρατήρητη η σχετική αιχµή στον Πρωθυπουργό. ∆εν πέρασε όµως απαρατήρητη από τους δηµοσιογράφους, στους οποίους είχε µοιράσει µε non paper την τοποθέτησή του πριν ακόµη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση – και τα ∆ελτία των οκτώ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε ότι «τα κανάλια παίζουν Βενιζέλο» και περί αιχµών εις βάρος του.

– Θα βγεις τώρα στις κάµερες και θα ανασκευάσεις αµέσως, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να του εξηγήσει.

– ∆εν θέλω καµία εξήγηση. Βγαίνεις τώρα, αλλιώς τελειώσαµε, είπε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να αφήσει περιθώριο διαπραγµάτευσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας ανασκεύασε µπροστά στις κάµερες δηλώνοντας ότι όταν µιλάει για «πολιτική διεύθυνση» της χώρας, δεν εννοεί την κυβέρνηση αλλά την αξιωµατική αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαστική εξουσία, την Αυτοδιοίκηση. Λίγο µετά αποχώρησε από το Μαξίµου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – δεν χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση…

Επεισε ή όχι ο κ. Βενιζέλος για το τι εννοούσε, η ουσία είναι ότι µια κυβερνητική κρίση που άρχισε από την παρέµβαση του υπουργούΥγείας Α. Λοβέρδου, συνεχίστηκε από την υπουργό Παιδείας Α. ∆ιαµαντοπούλου και κορυφώθηκε µε τον Ε.Βενιζέλο, έληξε χωρίς … αιµατοχυσίες παρότι ανακάλεσε στο ΠΑΣΟΚ µνήµες του 2007. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι την Τρίτη, πολλοί από τους συνοµιλητές του Πρωθυπουργού είχαν αποκοµίσει την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου σχεδίαζε να αναβαθµίσει σηµαντικά τον κ. Βενιζέλο, ίσως και σερόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Αλλά, όπως είπε στα «ΝΕΑ» στενός πολιτικός του φίλος προχθές, «για άλλη µια φορά κλώτσησε την καρδάρα µε το γάλα»…!

Η απάντηση Βενιζέλου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σημερινό δημοσίευμα του κ. Γ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο δήθεν περιγράφει το ύφος και το περιεχόμενο συνομιλίας μου με τον Πρωθυπουργό μετά το τέλος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, είναι βάναυσα ανακριβές και προβοκατόρικο εις βάρος της Κυβέρνησης και της ενότητάς της.

Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι προκειμένου να παραμείνω στην Κυβέρνηση και να διατηρήσω την υπουργική μου ιδιότητα είμαι διατεθειμένος να ανασκευάζω ή να ωραιοποιώ απόψεις μου, υπό την απειλή της αποπομπής μου (!!!) ή να αφήνω αναπάντητες δήθεν παρατηρήσεις διατυπωμένες σε ανοίκειο ύφος. Όλοι γνωριζόμαστε νομίζω στη χώρα αυτή. Οι απόψεις μου είναι σταθερές και καθαρές και εντός και εκτός του υπουργικού συμβουλίου. Οι δε σχέσεις μου με τον Πρωθυπουργό δεν διέπονται από το ύφος που μπορεί να υπάρχει στη φαντασία του κ. Παπαχρήστου ή οποιουδήποτε άλλου δημοσιογράφου, ο οποίος θέλει να κινηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Ό,τι κάνω το κάνω με βαθύ αίσθημα ευθύνης προς το συμφέρον του τόπου και της παράταξης που φέρει την ευθύνη για την διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Δεν θα ήμουν, ελπίζω, υπερβολικός αν ζητούσα απ’ όλους να σεβαστούν αυτή την προσπάθεια.
ΠΗΓΗ tanea.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ανακοινώθηκαν τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στην Αργολίδα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση καθώς και την οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τόκας: Αναγκαιότητα ο κυκλοφοριακός κόμβος στην έξοδο του Κρανιδίου προς Πορτοχέλι

Την αναγκαιότητα του κυκλοφοριακού κόμβου στην έξοδο του Κρανιδίου προς Πορτοχέλι τονίζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ Τάσος Τόκας αναφέροντας παράλληλα και το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίδαυρος: Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη καλοκαιρινή συναυλία της Κ.Ε.Δ.ΕΠ.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη καλοκαιρινή συναυλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Επιδαύρου από τα μουσικά τμήματα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κ.Ε.Δ.Επ. αναφέρονται τα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »