Ψήφισμα των αυτοδιοικητικών κινήσεων και των οικολογικών οργανώσεων της Πελοποννήσου


Τρίπολη 6 Ιουλίου 2009

Εμείς οι αυτοδιοικητικές κινήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις της Πελοποννήσου που συγκεντρωθήκαμε την 6η Ιουλίου 2009 στην Τρίπολη, αφού συζητήσαμε το πρόβλημα του νερού¸ δηλώνουμε τα εξής:
Διαπιστώνουμε πως η ενασχόληση των αρχών με τους υδάτινους πόρους όπως ασκείται στην Πελοπόννησο δεν είναι βιώσιμη, δηλαδή δεν προστατεύει το φυσικό αυτό αγαθό από την ρύπανση και την εξάντληση, αλλά ούτε και τα φυσικά οικοσυστήματα που μας παρέχουν το νερό, όπως τα ποτάμια, οι πηγές, οι λίμνες, δάση, οι ορεινοί όγκοι, υπόγειοι. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τα την κλιματικές αλλαγές που επιβαρύνουν τον πλανήτη, δεν εγκυμονεί παρά μόνο κινδύνους για το νερό, με άγνωστες συνέπειες και στις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και στην ίδια την ποιότητα ζωής στην νότια Ελλάδα. Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι πλέον εμφανής.
Προς τούτο, ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προχωρήσει επειγόντως στην εφαρμογής της κοιν. Οδηγίας 2000/60 που κυρώθηκε με τον ν. 3199/2003, και αναφέρεται στην προστασία και την αειφορική διαχείριση του νερού, την σύνταξη μελετών ανά υδρολογική λεκάνη, την δημιουργία Υπηρεσίας υδάτων και Συμβουλίου υδάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την άσκηση ενιαίας διαχείρισης νερού ανά υδρολογική λεκάνη από οργανωμένους φορείς διαχείρισης νερού που θα φροντίζουν για την ποσότητα και την ποιότητα του νερού.
Ζητάμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να καλέσει εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων για να συμμετέχει στο Περιφερειακό συμβούλιο υδάτων και γνωμοδοτεί για την άσκηση πολιτικής νερού, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο.
Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις της Πελοποννήσου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες σε προβληματισμό και τις αρχές σε διαβούλευση με τους πολίτες.
Δεν νοείται πλέον σπατάλη του νερού. Πρέπει να προσέξουμε το νερό για να το έχουμε. Είναι πλέον ανάγκη να επανεξετάσουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στο νερό.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, η Δημοτική Κοινότητα Διδύμων και η οικογένεια Μπροδήμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβολή voucher για την εγγραφή βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει, τους νόμιμους κηδεμόνες βρεφών και νηπίων που έλαβαν voucher ότι μπορούν να το καταθέσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης, επί της οδού Ηρακλέους 6, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τραγούδια της Ξενιτιάς» – Ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και συγκίνησης σήμερα στο Λυγουριό

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας», σε συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του φετινού καλοκαιριού, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά – αφιέρωμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανεμογεννήτριες ή μόλυνση από αμίαντο σε Ναύπλιο, Παραλιακή και Ζάβιτσα; – Του Τόλη Κοΐνη

Υποτίθεται ότι καταστρέψαμε τα βουνά μας για να βάλουμε τις απόλυτα φιλικές για το περιβάλλον ανεμογεννήτριες. Υποτίθεται ότι είχαν προηγηθεί σοβαρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »