prooptiki@msn.com

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: «ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ»

Αίτημα περί διάσωσης τεσσάρων διατηρητέων μνημείων στην πόλη του Άργους κατέθεσε ο Γιάννης Γκιόλας στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη με τη ακόλουθη αναφορά : 

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την από 5-6-2021  επιστολή της ομάδας πολιτών του Άργους, που απευθύνεται προς εσάς και τον Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Ταγαρά. 
 Με την ως άνω επιστολή η ομάδα πολιτών επισημαίνει την ύπαρξη τεσσάρων κτιρίων στην πόλη του Άργους τα οποία αποτελούν εφ’ ενός ένα σημαντικό κομμάτι ιστορικής κληρονομιάς αλλά και έχουν χαρακτηριστεί επισήμως ως διατηρητέα μνημεία.  Η επιστολή αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή των κτιρίων και απευθύνει παράκληση να εφαρμοστεί εκ μέρους των υπευθύνων  η ισχύουσα νομοθεσία, διεθνής και ελληνική, για την διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
  Τα κτίρια που αναφέρονται στο κείμενο της ομάδας πολιτών με εξαιρετικές λεπτομέρειες που συμπληρώνονται και από εξιστόρηση κατασκευής και άλλων ιστορικών κτιρίων την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, τα 200 χρόνια της οποίας εορτάζουμε φέτος, είναι τα εξής:
1. Οικία Στρατηγού Δημ. Τσώκρη, επί της οδού Καρατζά 6, η οποία χαρακτηρίσθηκε διατηρητέα με το Π. Διάταγμα του 1982, αλλά προηγουμένως διατηρητέο μνημείο με την απόφαση του τότε αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας 307/9.9.1965 (ΦΕΚ 605, Β’, 16.9.1965).
2. Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη (πατέρα του Χαρίλαου Τρικούπη), επί της οδού Δαναού 33. Το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1830, μεταπωλήθηκε τρείς φορές και κατέληξε ως ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας η οποία το αγόρασε το 1985 έναντι τιμήματος 49,5 εκατομμυρίων δραχμών. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς. Υπήρξε και δεύτερη κήρυξη της οικίας ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της 22.2.1983 (ΦΕΚ 229, Β’, 28.4.1983). Κατά του χαρακτηρισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία και απορρίφθηκε με την απόφασή του 1131/1985.
3. Οικία οικογένειας Βλάσση, επί της ομώνυμης πλατείας του Άργους. Στοιχεία για την προεπαναστατική οικογένεια Βλάσση έχει δημοσιεύσει ο Δ. Βαρδουνιώτης στο παράρτημα του έργου του «Η καταστροφή του Δράμαλη».
4. Το σπίτι του Μακρυγιάννη στο Άργος, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, επί της οδού Γούναρη 15. Επειδή υπήρξε διαμάχη γύρω από το σπίτι αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης προσέβαλε το Π.Δ. του 1982 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την απόφασή του 298/1984 απεφάνθη ότι καλώς έγινε η κήρυξη και ότι πλάνη περί τα πράγματα δεν υπάρχει. Στην υπόθεση αυτή Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Άθως Τσούτσος και εισηγητής ο Βασίλειος Μποτόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος του όλου Δικαστηρίου.
Από τα τέσσερα, τα τρία εξ αυτών αναφερόμενα κτίρια Τσώκρη, Τρικούπη και Βλάσση βρίσκονται σε κακή κατάσταση (των Τσώκρη και Βλάσση είναι έτοιμες να καταρρεύσουν οι στέγες) ενώ το σπίτι του Μακρυγιάννη έχει ερειπωθεί εντελώς.
 Φέτος, με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο Καποδίστρια, θεωρείται επιβεβλημένο  να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να διασωθούν, να αναστηλωθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα τέσσερα ιστορικά κτίρια του Άργους.
   Με τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας που αναφέρει η επιστολή, το Κράτος και η το Υπουργείο Πολιτισμού μπορούν να καταλογίσουν ολόκληρες τις απαιτούμενες δαπάνες για τα κτίρια Τσώκρη και Τρικούπη στα νομικά πρόσωπα του Δήμου Άργους και της Τράπεζας Πειραιώς. Για τα άλλα δε δύο κτίρια μέρος μόνο των δαπανών στους σημερινούς ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.
 Ελάχιστος φόρος τιμής προς στην ιστορική πόλη του Άργους που συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθιστά  αναγκαία την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να διασωθούν τα τέσσερα ιστορικά κτίρια, σύμφωνα με την έκκληση της Ομάδας Πολιτών του Άργους. 
Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.
 Συν:(1) Η από 05/0 6/2021  επιστολή της Ομάδας Πολιτών Άργους
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2021                                                                                                                                                                                                               
                                                                  Ο καταθέτων βουλευτής                                                                                                                                                                                                                         
Γκιόλας Ιωάννης
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Παρέμβαση Γεωργόπουλου στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ερμιονίδας

Την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Ερμιονίδας από τις ζημιές στο στάδιο καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΔΕΥΑΕΡ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Την άρνηση ελέγχου στη ΔΕΥΑΕΡ καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή αντιπολίτευσης Δήμου Ερμιονίδας αναφέροντας τα ακόλουθα :Ως Συντονιστική Επιτροπή της Αντιπολίτευσης αποστείλαμε στις 07 -04-2022 επιστολή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας εκθέτει τα έργα των μαθητών του

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας προσκαλεί, το κοινό στην έκθεση των πρωτόλειων έργων των μικρών “καλλιτεχνών” του, που θα λειτουργήσει στο χώρο του σχολείου στην Προσύμνη-Αργολίδας,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Άργους-Μυκηνών : «Η νέα πτέρυγα του Μουσικού Σχολείου θα κατασκευαστεί θέλουν δε θέλουν…»

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής στο Άργος απέναντι στην προσπάθεια του Γιάννη Μαλτέζου να την πλήξει πολιτικά, ανασύροντας την υπόθεση του Μουσικού σχολείου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »