Γιατί η Αγία Βαρβάρα τιμάται ιδιαίτερα στο Ναύπλιο-Το Θαύμα και η εικόνα του ζωγράφου Α. Μπαρού-Του Γιάννη Μακρή

Όλως ιδιαίτερα τιμάται η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του Ναυπλίου, εκεί που το 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας.

Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας ,έργο του Αντωνίου Ραφαήλ Μπαρού, από τις συνδρομές ευλαβών γυναικών της ενορίας που κατά την ιστορία το 1928 έπληξε την πόλη η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης (πανούκλα), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος , οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη κάνοντας δεήσεις υπέρ υγείας των κατοίκων.

Πράγματι μετά από μερικές ημέρες η επιδημία πέρασε και οι κάτοικοι της πόλης σώθηκαν, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου θαύματος από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι εορτάζουν πανηγυρικά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, που φιλοξενείται στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας στο Ναύπλιο.
Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς, έτσι το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή ,με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου, το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ”ανιδρύθη εκ θεμελίων”.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα εορτάζετε επισήμως ως προστάτης του πυροβολικού από το 1828 και σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη +Χρυσόστομο Ευστρατίου, από το Ναύπλιο ξεκίνησε να εορτάζετε με απόφαση του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και μάλιστα η πρώτη εορτή έγινε στον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Ανακοίνωση για την λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου στο Κρανίδι

Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, ο Δήμος Ερμιονίδας ενημερώνει τους δημότες ότι λειτουργεί καθημερινά με πρωινό ωράριο, το Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευαγγελίστρια Ναυπλίου: Παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Εν όψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, την Δευτέρα 18 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, θα τελεστεί ιερά παράκληση για τους διαγωνιζόμενους μαθητές στις Πανελλήνιες εξετάσεις, στον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάρωσαν τα μετάλλια οι αθλητές του CHOY LEE FUT Άργους και Ναυπλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γουσου Κουνγκ Φου

Θρίαμβος της Ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γουσου Κουνγκ Φου – Σπουδαίες διακρίσεις για τους συλλόγους CHOY LEE FUT Άργους και Ναυπλίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »