
Επιστολή-απάντηση προς τον δημοτικό σύμβουλο Ναυπλιέων, Γιώργο Φραγκιουδάκη, απέστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας «Αργολική Ανάπτυξη», ο κ. Αναστάσιος Σαμπαριώτης, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Φραγκιουδάκη,
Μετά και τη σημερινή δημόσια τοποθέτησή σας, θεωρώ ότι πλέον επιβεβαιώνεται αυτό που ως ιδιοκτήτης επισημαίνω εγγράφως και επανειλημμένα προς τον Δήμο Ναυπλιέων: ο κίνδυνος είναι γνωστός, πραγματικός και απαιτεί πράξεις και όχι άλλη ανταλλαγή ευθυνών.
Δεν πρόκειται να εμπλακώ στη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ εσάς και του Δημάρχου για το ποιος έχει την πολιτική ή υπηρεσιακή ευθύνη.
Ως άμεσα ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης, όμως, οφείλω να υπενθυμίσω κάτι πολύ συγκεκριμένο:
Εδώ και χρόνια απευθύνομαι εγγράφως και με πρωτοκολλημένες αιτήσεις στον Δήμο, δηλώνοντας ότι είμαι διατεθειμένος να αναλάβω με δικά μου έξοδα τον πλήρη καθαρισμό της ιδιοκτησίας μου, ακόμη και με τα αναγκαία βαρέα μηχανήματα. Αυτό που ζητώ είναι το αυτονόητο: να μου υποδείξει και να συνεργαστεί ο Δήμος για τον τρόπο απομάκρυνσης των τεράστιων ποσοτήτων ξερών δέντρων, κλαδιών και λοιπών προϊόντων καθαρισμού.
Ουσιαστική λύση μέχρι σήμερα δεν μου έχει δοθεί.
Για τη σοβαρότητα της κατάστασης έχω ήδη ενημερώσει εγγράφως ακόμη και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ το ζήτημα έχει φτάσει και στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επομένως, από τη στιγμή που και εσείς σήμερα υποστηρίζετε δημόσια ότι ο Δήμος διαθέτει τη δυνατότητα και, υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις, την αρμοδιότητα να επέμβει για αυτεπάγγελτο καθαρισμό, τότε ας σταματήσει επιτέλους η συζήτηση περί αρμοδιοτήτων και ας δοθεί λύση.
Η ΥΠ 1157/2026 (ΦΕΚ Β΄ 2323/24.4.2026) πράγματι αναθέτει στους Δήμους αρμοδιότητες ελέγχου και, όταν συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αυτεπάγγελτου καθαρισμού. Προβλέπει μάλιστα ειδική διαδικασία για περιπτώσεις υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Συνεπώς θέτω δημόσια ένα πολύ απλό ερώτημα:
Τι ακριβώς περιμένει πλέον ο Δήμος Ναυπλιέων;
Εγώ ως ιδιοκτήτης έχω δηλώσει εγγράφως ότι αναλαμβάνω το κόστος καθαρισμού της ιδιοκτησίας μου. Ο κίνδυνος είναι γνωστός. Οι υπηρεσίες είναι ενημερωμένες. Η περιοχή βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, δίπλα σε κατοικίες, πολυκατοικίες και επιχειρήσεις.
Αν λοιπόν, όπως αναφέρετε, υπάρχει και η επιχειρησιακή και νομική δυνατότητα επέμβασης του Δήμου, ζητώ να εφαρμοστεί άμεσα η νόμιμη διαδικασία και να καθαριστεί η έκταση ή, έστω, να συνεργαστεί επιτέλους ο Δήμος μαζί μου για την οργανωμένη απομάκρυνση των προϊόντων του καθαρισμού που είμαι διατεθειμένος να πραγματοποιήσω με δικές μου δαπάνες.
Και κάτι ακόμη:
Η υποχρέωση πυροπροστασίας πράγματι δεν μπορεί να περιμένει την επίλυση μιας πολεοδομικής διαφοράς. Αυτό όμως δεν εξαφανίζει ούτε λύνει το ξεχωριστό ιδιοκτησιακό και ρυμοτομικό ζήτημα, ούτε μετατρέπει αυτομάτως μια επί δεκαετίες δεσμευμένη και μη αποζημιωμένη ιδιοκτησία σε δημοτική περιουσία.
Τα δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά και ξεχωριστά.
Για τον καθαρισμό απαιτείται άμεση πράξη σήμερα.
Για το ιδιοκτησιακό και την επί δεκαετίες ρυμοτομική δέσμευση υπάρχουν οι προβλεπόμενες διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται και δεν έχουν πάψει να μας απασχολούν.
Οι ανθρώπινες ζωές και η περιουσία των κατοίκων δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας μετακύλισης ευθυνών μεταξύ αιρετών.
Ως ιδιοκτήτης έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω αυτό που μου αναλογεί.
Περιμένω πλέον από τη Δημοτική Αρχή να κάνει αυτό που της αναλογεί και από όλους όσοι γνωρίζουν το ζήτημα να συμβάλουν στη λύση του.
Όχι άλλες αναρτήσεις και αλληλοκατηγορίες. Πράξεις.
Αναστάσιος Π. Σαμπαριώτης»





