Γκιόλας: «Η υποστελέχωση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης εγκυμονεί τον κίνδυνο της κατάργησής του»

Ερώτηση κατέθεσαν 15 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το Εφετείο Τρίπολης αλλού και πιθανότατα στην Πάτρα, γεγονός που θα έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στους κατοίκους της Αργολίδας, στον δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου καθώς και στις αντίστοιχες ομάδες των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συνεχιζόμενη υποστελέχωσή του ως προς τους δικαστικούς γραμματείς έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, καθιστώντας την οριακή. Τα υπάρχοντα κενά δεν καλύπτονται με μεταθέσεις, αποσπάσεις ή μετατάξεις υπαλλήλων και όλα δείχνουν ότι η αναστολή λειτουργίας ή και η κατάργησή του Δικαστηρίου είναι πολύ πιθανή και το ενδεχόμενο μεταφοράς του σε άλλο μέρος δείχνει να είναι προεπιλεγμένο.

Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα και στην περιοχή Αργολίδας, αφού πλέον οι κάτοικοί της για την επίλυση προβλημάτων τους θα πρέπει να προστρέχουν σε άλλους νομούς διανύοντας πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται διάδικοι και δικηγόροι.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως-Πλήρωση κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων».

Το Διοικητικό Εφετείο Τριπόλεως, του οποίου η δικαιοδοσία εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας και Μεσσηνίας, λειτουργεί από το έτος 1989 με έδρα την Τρίπολη.

Έχει τρία τμήματα, με αντίστοιχα τρεις Προέδρους και δέκα Διοικητικούς Εφέτες, δηλαδή συνολικά δέκα τρεις Δικαστές.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 11124οικ/-4.2022 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ-τεύχος β΄ 1754/11.4.2022), για το συγκεκριμένο Δικαστήριο προβλέπονται δέκα τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα οκτώ γραμματέων, δύο επιμελητών δικαστηρίων, μιάς δακτυλογράφου, ενός υπαλλήλου πληροφορικής Τ.Ε. και ενός οικονομολόγου. Πλην όμως, υπηρετούν μόνον τρεις γραμματείς, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, η μία στο τέλος του έτους 2022 και ο δεύτερος εντός του έτους 2023, με συνέπεια να παραμείνει μόνο μία γραμματέας.

Είναι προφανή τα προβλήματα που προκαλούνται στην ομαλή λειτουργία αυτών των δικαστικών σχηματισμών, αφού σήμερα αντιστοιχεί ένας μόνο γραμματέας στο κάθε τμήμα, ενώ τα συνολικά κενά των οργανικών θέσεων παραμένουν δέκα.

Μέχρι τώρα η οριακή κατάσταση «σώζεται» χάρη στο «φιλότιμο», τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, την ευσυνειδησία και τη συνέπεια των εναπομεινάντων εν ενεργεία δικαστικών γραμματέων, οι οποίοι εργάζονται σε καθημερινή βάση και πέραν του νομίμου ωραρίου τους, χωρίς να αμείβονται.

Κατά πληροφορίες, επίκειται η υποβολή αιτήματος για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Δικαστηρίου.

Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με τη φημολογούμενη (και επικείμενη 😉 κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως και τη μεταφορά του αλλού-στην Πάτρα, το πλήγμα θα είναι καίριο, για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (και ιδίως της Αρκαδίας) και τη Δικαιοσύνη ευρύτερα.

Η Δικαιοσύνη είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται με τρόπο προσιτό στους πολίτες, στον δυνατόν εγγύτερο τόπο της κατοικίας τους.

Η δε Τρίπολη, ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δικαιούται και πρέπει να έχει διοικητική πληρότητα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Βάσει αυτών, απαιτείται η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων υπαλλήλων-γραμματέων του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, με διορισμό, μετάθεση, απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων, ώστε να αποτραπεί ο επικείμενος κίνδυνος προσωρινής αναστολής της λειτουργίας του Δικαστηρίου και πολύ περισσότερο η κατάργηση του και η μεταφορά του αλλού.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης:

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης;

Ισχύουν τα περί αναστολής της λειτουργίας του Διοικητικού Εφετείου Τριπόλεως, ή ακόμη τα περί μεταφοράς του;

Θα μείνει η έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, η Τρίπολη, χωρίς Διοικητικό Εφετείο;

Σχεδιάζεται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αργολίδα και την Κορινθία την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 30 Ιουνίου,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας: Με σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» (σε παράφραση της γνωστής φράσης του Νικηφόρου Βρεττάκου), ερχόμαστε φέτος κοντά στο βιβλίο σε όλες του τις μορφές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εθελοντική Αιμοδοσία της ΟΝΝΕΔ Αργολίδας-Το μήνυμα του προέδρου, Δημήτρη Παπανικολάου (βίντεο)

Η ΟΝΝΕΔ Αργολίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς διοργανώνοντας εθελοντική αιμοδοσία και καλώντας τους πολίτες,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αναστασία Αργυροπούλου για Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους: «Σπουδαία ημέρα και νέα εποχή για τον πολιτισμό μας»

Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης Δήμου Άργους-Μυκηνών, Αναστασία Αργυροπούλου, χαιρετίζει την επαναλειτουργία του ιστορικού μουσείου μετά από 12 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Παλαιό Τελωνείο Ναυπλίου

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός φιλοξενείται φέτος το καλοκαίρι στο Ναύπλιο. Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 και ώρα 19:30, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα τελέσει τα εγκαίνια της εμβληματικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »