Τα Θυρανοίξια του Αγ. Αιμιλιανού Ερμιονίδας

Σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητας τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ τα Θυρανοίξια και ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός του αγ. Αιμιλιανού στον ανακαινισμένο εν βάθρων ιερό Ναού του Αγ. Αιμιλιανού Πόρτο Χελίου.

Ο ναός για πάρα πολλά χρόνια είχε υποστεί τις συνέπειες του χρόνου και ως εκ τούτου με πρωτοβουλία του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ενοριακού ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, π. Πολυχρονίου  Γασπαρινάτου, βρήκε δωρητές και ευεργέτες οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την σχεδόν εκ θεμελίων ανοικοδόμηση του γερασμένου πλέον ναού. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό …πλέον ο Άγ. Αιμιλιανός αποτελεί σημείο αναφοράς. Εστιάζουμε στο καινούργιο μαρμάρινο θωράκιο που αντικατέστησε το παλιό τέμπλο, το καινούργιο μαρμάρινο καμπαναριό , την καινούργια ξύλινη στέγη , το καινούργιο μαρμάρινο δάπεδο, τα καινούργια κάγκελα με τα μαρμάρινα πεζούλια που μπορούν να κάθονται πλέον όλοι οι προσκυνητές και τον μόνιμο φωτισμό πρωί και βράδυ που επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την  ηλιακή ενέργεια σεβόμενοι το περιβάλλον. Το εντυπωσιακότερο από όλα είναι η καινούργια εξωτερική μόνιμη μαρμάρινη κολυμβήθρα με υπόγεια αποχέτευση η οποία μετατρέπεται πολύ εύκολα σε τραπέζι γάμου.

Ο Άγ. Αιμιλιανός κερδίζει τη συμπάθεια των νέων κυρίως ανθρώπων που κάνοντας ένα μικρό τάμα στον άγιο και λόγω της θέσης του ναού αλλά και του φυσικού κάλλους της περιοχής τελούν τα μυστήρια των γάμων και των βαπτίσεων εκεί με θέα το απέραντο γαλάζιο αντικριστά από  τα δυο κοσμοπολίτικα και ιστορικά μας νησιά τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Μέγας ευεργέτης σε αυτή την προσπάθεια είναι η γνωστή οικογένεια του επιχειρηματία Κυριακού αλλά και πολλών άλλων επωνύμων αλλά και ανωνύμων οικογενειών.

Το απόγευμα της  17ης Ιουλίου 2021 τελέστηκε ο αγιασμός, η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, η αρτοκλασία και τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας τέλεσε την χειροθεσία εις Αναγνώστη του ιεροψάλτου κ. Γεωργίου Μαχαίρα ο οποίος διακονεί στο αναλόγιο της Ευαγγελίστριας Πορτο Χελίου. Ακολούθησε ο λόγος του ιερέως π.Πολυχρονίου  Γασπαρινάτου που περιέγραψε στους πιστούς το πως πραγματοποιήθηκε αυτό το μικρό θαύμα σε μια περιοχή που σχεδόν είναι ενοριακή μιας και το καλοκαίρι διαμένει πλήθος παραθεριστών αλλά και μόνιμων κατοίκων και εν συνεχεία ευχαρίστησε τους δωρητές. Ο Σεβασμιώτατος διένειμε αναμνηστική εικόνα του Αγ. Αιμιλιανού και ακολούθησαν κεράσματα. Παρόντες ήταν οι δημοτικές αρχές του Δήμου Ερμιονίδας ενώ στο τέλος η χορωδία του συλλόγου Φάρος Πορτοχελίου τραγούδησε πανέμορφα άσματα στον φωτισμένο από τα βεγγαλικά ουρανό. 
Κώστας Βενέκας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Όλα τα είχε το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων. Εκτός από το πιο σημαντικό: τη διαφάνεια

Το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων είχε απ’ όλα. Θέματα, εισηγήσεις, αριθμούς, αποφάσεις και πολιτική αντιπαράθεση. Είχε όμως ένα μεγάλο κενό. Ένα κενό που δεν μπορεί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

“Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα”: Δημοτική Αρχή Ορφανού σε ελεύθερη πτώση-Ο πανικός τους δεν κρύβεται…

Η κατηφόρα της δημοτικής αρχής Ορφανού δεν έχει τέλος. Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι πλέον ανεξέλεγκτα, η διαχειριστική της ανεπάρκεια αποδεικνύεται καθημερινά και η εικόνα της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

50 χρόνια από το απολυτήριο θα συναντηθούν και πάλι οι απόφοιτοι 1976 του Γυμνασίου Αρρένων Ναυπλίου

Πριν πενήντα (!) ακριβώς χρόνια , καλοκαίρι όπως τώρα, κάποια πιτσιρίκια της εποχής αποχαιρετούσαν τα μαθητικά θρανία του γυμνασίου Αρρένων Ναυπλίου κι άνοιγαν τα ..φτερά τους για τη ζωή…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δύο επέτειοι για την Καραθώνα ή η διαρκής κοροϊδία σε βάρος του Ναυπλιακού λαού-Του Τόλη Κοΐνη

Στις 12 Αυγούστου 2024 η μικρότερη παράταξη της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» κατέθεσε ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα να μην δοθεί η Καραθώνα προς εκποίηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Αργολίδας: Κάλεσμα στους Δήμους για μόνιμες θέσεις στις κοινωνικές δομές

Σε άμεση κινητοποίηση καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Αργολίδας τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής, ζητώντας την έναρξη των διαδικασιών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »