Σαν σήμερα το 1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

753 π.Χ: Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη.

1506: Τερματίζεται η Σφαγή της Λισαβόνας, η οποία είχε διάρκεια τρεις ημέρες και κατά την οποία πάνω από 1.900 Εβραίοι βρήκαν τον θάνατο από Πορτογάλους καθολικούς.

1792: Ο Τιραντέντες, επαναστάτης που ηγήθηκε κινήματος για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας,
απαγχονίζεται και τεμαχίζεται.

1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.

1918: Χάνει τη ζωή του ο ξακουστός Γερμανός πιλότος, Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, περισσότερο γνωστός ως «Ο Κόκκινος Βαρόνος», όταν το αεροπλάνο του καταρρίπτεται στη Γαλλία. Θεωρείται ο κορυφαίος πιλότος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς κατάφερε να καταρρίψει 80 εχθρικά αεροσκάφη.

1923: Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει την ημέρα ίδρυσης της Ρώμης εθνική γιορτή, ενώ καταργεί την Πρωτομαγιά.

1929: Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες νικά το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1934: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Mail η «φωτογραφία του χειρούργου», η πιο διάσημη εικόνα που φέρεται να δείχνει το τέρας του Λοχ Νες. Το 1999 αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα.

1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.

1944: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.

1947: Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Παύλος, ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων, και στη συνέχεια απευθύνει μέσω ραδιοφώνου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

1960: Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.

1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινά από το Μαραθώνα την πρώτη Πορεία Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.

1967: Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο -γνωστό σαν Χούντα των Συνταγματαρχών- κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967-1974). Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον αρεοπαγίτη, Κωνσταντίνο Κόλλια.

1972: Κατά την επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα εκδηλώνεται στην Αθήνα καθιστική διαδήλωση από 100 φοιτητές, την οποία ακολούθησαν συλλήψεις.

1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

1986: Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

1989: Περίπου 100.000 φοιτητές καταλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

1990: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παίζει ενώπιον 184.000 θαυμαστών στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο συναυλιακό ρεκόρ.

1996: Η κεντροαριστερή συμμαχία της «Ελιάς» κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία, εκθρονίζοντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Ρομάνο Πρόντι.

2012: Δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά κοντά στο Σλότερνταϊκ του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, τραυματίζοντας 116 ανθρώπους.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου: Στηρίζουμε τον αγώνα των ηθοποιών για την υπογραφή ΣΣΕ (βίντεο)

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των ηθοποιών και των υπολοίπων εργαζομένων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Στις ΣΣΕ αποτυπώνονται όλα τα εργασιακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυναμικό ξεκίνημα για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026 του Δήμου Άργους – Μυκηνών με Γιάννη Κότσιρα (βίντεο)

To Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026 του Δήμου Άργους – Μυκηνών ξεκινά δυναμικά το Σάββατο 04.07.2026 με τη συναυλία “ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ – 30 χρόνια”, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους (ώρα: 21:00)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Άργους – Μυκηνών: «Η λειτουργία των οικίσκων ανακύκλωσης είναι ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας»

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών ενημερώνει τους δημότες ότι η λειτουργία των οικίσκων ανακύκλωσης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης η Αναστασία Αργυροπούλου: “Η δημοκρατία δεν υπερασπίζεται μόνη της”

Στο επίκεντρο των διεθνών διπλωματικών και πολιτικών διεργασιών βρέθηκε η Αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Άργους-Μυκηνών, Αναστασία Αργυροπούλου, συμμετέχοντας στο 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »