Κορονοϊός – Καταλύματα-εστίαση: Βουτιά του δείκτη απασχόλησης το β’ τρίμηνο – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το πλήγμα από την πανδημία και το lockdown στις επιχειρήσεις της χώρας που παρέχουν υπηρεσίες στην παροχή καταλύματος και εστίασης καταγράφεται ανάγλυφα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία βασικών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, ο δείκτης απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο σημείωσε πτώση 39,5%, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 78,5% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια 69,7%. Πλήγμα δέχθηκε και ο κλάδος των κατασκευών όπου η απασχόληση μειώθηκε 16,3%, οι ώρες εργασίας 13,2% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια 6,9%.

Από την ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν και τα εξής:
Ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων μειώθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (5,6%), Μεταφορά και αποθήκευση (5,1%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (4,7%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (4,5%) και Ενημέρωση και επικοινωνία (0,5%). Αντίθετα, αυξήθηκε σε: Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (2,3%), Ορυχεία και λατομεία (1,5%) και Μεταποίηση (1%).
Ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε σε: Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (21%), Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (19,5%), Μεταφορά και αποθήκευση (19,4%), Ενημέρωση και Επικοινωνία (13,8%), Μεταποίηση (12,6%), Ορυχεία και λατομεία (7,3%) και Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (6%). Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε σε Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (2,3%).
Ενώ, ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων μειώθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (11,6%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (11,5%), Μεταποίηση (7,1%), Μεταφορά και αποθήκευση (6,9%) και Ορυχεία και λατομεία (5,2%). Στον αντίποδα, αυξήθηκε σε: Ενημέρωση και επικοινωνία (4,2%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (3,8%) και Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού (0,9%).
enikonomia.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Η Νέα Επίδαυρος γιορτάζει τον Άγιο Μάρτυρα Λεωνίδη παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών, η Νέα Επίδαυρος ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του προστάτη της, Αγίου Μάρτυρα Λεωνίδη. Οι εορταστικές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το βραβείο «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Τουρισμού» 2027

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη διαδικασία για το βραβείο «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Τουρισμού» για το έτος 2027. Τουριστικοί προορισμοί από ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φαντασμαγορικές οι Εκδηλώσεις για το “Κάψιμο του Ιούδα” σε Πορτοχέλι και Ερμιόνη

Με εξαιρετική επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα πασχαλινά δρώμενα του Δήμου Ερμιονίδας, με επίκεντρο τα δύο εντυπωσιακά έθιμα με το Κάψιμο του Ιούδα,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός»: Παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Βαμβακά με τίτλο «Το αλωνάκι»

Ο Σύλλογος Αργείων ο Δαναός σας προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του κυρίου Βασίλη Βαμβακά με τίτλο Το αλωνάκι, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Απριλίου 2026 στο Μέγαρο του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »