1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα-730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι

1788: Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1807: Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου, Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1849: Η εκτέλεση του Ρώσου συγγραφέα, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1882: Ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1894: Καταδικάζεται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής, Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Εξορίζεται στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του. Η καταδίκη του θα διχάσει πολιτικά τη χώρα για μια ολόκληρη δεκαετία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ» ο Εμίλ Ζολά, ενώ «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Τελικά, θα λάβει χάρη από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1900: Το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι υιοί του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πάουλ και Άντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes.

1917: Αρχίζουν συνομιλίες για την έξοδο της Ρωσίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).

1927: Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929: Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.

1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.

1940: Το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Αντονιέτα».

1941: Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου κατά των Γερμανών στη Γιουγκοσλαβία.

1942: Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.

1942: Στην ΕΣΣΔ, οι Σοβιετικοί εξαναγκάζουν τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση 15 μιλίων, στον ποταμό Δον.

1953: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Παπάγος, συναντάται με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Ίντεν, στην πρεσβεία στην Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον».

1960: Ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1963: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία» πιάνει φωτιά και βυθίζεται δύο ημέρες αργότερα στα ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό, προκαλώντας τον θάνατο 128 ατόμων.

1964: Πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Lockheed SR-71 Blackbird.

1974: Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία σε ποσοστό 94,5% και να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ θα παραμείνει υπό γαλλική διοίκηση.

1978: Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

1989: Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη ημέρα είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο Στρατός δεν υπάκουσε. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζικές δολοφονίες και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ίον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την προεδρία της Ρουμανίας.

1989: Η ιστορική Πύλη του Βανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

1989: Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και χήρα του Παύλου Μπακογιάννη, Ντόρα, ζητά με πρόταση νόμου να απαγορευθεί η δημοσίευση και μετάδοση τρομοκρατικών προκηρύξεων.

1990: Ο Λεχ Βαλέσα εκλέγεται πρόεδρος της Πολωνίας.

1992: Συντρίβεται λιβυκό Boeing 727, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 157 επιβαίνοντες.

1993: Οι ΗΠΑ χορηγούν πολιτικό άσυλο στην κόρη του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα.

1997: Παραστρατιωτικές δυνάμεις σφάζουν Καθολικούς ακτιβιστές σε ένα μικρό χωριό στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.

2000: Παντρεύονται στη Σκωτία η Μαντόνα και ο Γκάι Ρίτσι. Είναι ο δεύτερος γάμος για τη ντίβα της ποπ και ο πρώτος για τον Άγγλο σκηνοθέτη.

2001: Είκοσι οχτώ άνδρες και δύο γυναίκες αποτελούν τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που προήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο Χαμίντ Καρζάι.

2005: Ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

2007: Ασκείται ποινική δίωξη κατά της Εύης Τσέκου, πρώην συνεργάτιδας του Χρήστου Ζαχόπουλου με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

2008: Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από τη δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων του Άρη στην Τρίπολη για το ματς με την Καλαμάτα

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τριήμερο δράσεων στη Βόρεια Κυνουρία για την προστασία ιστορίας και περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Παραλίου Άστρους «ΠΥΡΑΜΙΑ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάλος στο Ναύπλιο: Καρκινογόνος αμίαντος σε ανεμογεννήτριες προκαλεί την παρέμβαση της Περιφέρειας

Έντονη ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, μετά την αποκάλυψη ότι εξοπλισμός ανεμογεννητριών που είναι αποθηκευμένος προσωρινά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υλικά δακοκτονίας 2026–2028 και ξεκίνησαν ήδη οι παραδόσεις

Για πρώτη φορά πολυετής προγραμματισμός – Ταχύτερες προμήθειες, εξόφληση εντός του οικονομικού έτους και δυνατότητα αποθέματος για έκτακτες ανάγκες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Γιάννης Ανδριανός στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Κωνσταντίνο Δ. Μπροδήμα στα Δίδυμα

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός παρέστη στα Δίδυμα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον έφεδρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »