Τοιχογραφίες, νότες και πεντάγραμμα στα 900μ.υψόμετρο! Προγράμματα φιλοξενίας εικαστικών και μουσικών στη Βαμβακού Λακωνίας

Θα περίμενες άραγε ένα μικρό ορεινό χωριό να αποτελεί σημείο αναφοράς για εικαστικούς και μουσικούς; Έναν τόπο έκφρασης και έμπνευσης, όπου εκτός από τα πλακόστρωτα σοκάκια και το πυκνό δάσος μπορεί κανείς να συναντήσει έργα τέχνης και κλασικές μελωδίες στα 900μ. υψόμετρο; Στη Βαμβακού, στην καρδιά του Πάρνωνα, όλα είναι δυνατά! Μέσα από τα
καλλιτεχνικά προγράμματα φιλοξενίας που υλοποιεί η Vamvakou Revival στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνθήκη για καλλιτέχνες αποτελεί το πρωτότυπο εγχείρημα Αναβίωσηςτου χω-ριού της Βαμβακούς, στη Λακωνία, καθώς μέσα από τις καλλιτεχνικές τους παρεμβάσεις ανοίγουν τον διά-λογο με τους κατοίκους, τους περαστικούς, τους επισκέπτες και τους προσωρινά διαμένοντες, μικρούς, νέ-ους αλλά και μεγαλύτερους.
Αυτές τις μέρες στο χωριό βρίσκονται 3 νέοι ταλαντούχοι εικαστικοί, οι οποίοι μεταξύ άλλων, δημιουργούν έργα στον δημόσιο χώρο. Ο Ιάσων Μέγκουλας (akaCacaoRocks), ο Αλέξανδρος Σιμόπουλος και ο Παύλος Τσάκωνας, όλοι τους Fellowsτου 1ουΠρογράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ της ARTWORKS, περνούν μερικές ημέρες (13-19 Ιουλίου 2020) στο χωριό, μελετούν την ιστορία του και φιλοτεχνούν επιφάνειες (τοιχογραφίες/murals),όπως μια παλιά αποθήκη και ξεχασμένους αδιάφορους τοίχους, δημιουργώντας δυ-νάμει τοπόσημα και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την αισθητική και τη χρήση του δημόσιου χώρου. Κάνο-ντας μια βόλτα στο χωριό θα τα ανακαλύψετε!
Κι αν η πανδημία του κορωνοϊού σταμάτησε για λίγο τα ρολόγια και διέκοψε προγραμματισμένες και σε εξέλιξη δράσεις, όπως το πρόγραμμα φιλοξενίας για μουσικούς στη Βαμβακού, σήμερα ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε. Τα μέλη του μουσικού σχήματος ΌροςEnsemble, που δημιουργήθηκε στο χωριό πριν λίγους μήνες υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφουν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος τους από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, Δημήτρης Καραγιαννακίδης, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Ειρήνη Κρικώνη, Γιώργος Μαδίκας και Αντώνης Τσαχτάνης θα ζήσουν και θα εργαστούν εκ νέου στο χωριό πραγματοποιώντας ποικίλες μουσικές δραστηριότητες, τηρώντας όλο το πλαίσιο των κανόνων ασφαλείας. Οι ήχοι του βιολιού, του φλάουτου και του βιολοντσέλου θα περιγράψουν τις δικές τους εικόνες και θα παρουσιάσουν στο κοινό μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία, μία παλέτα πλούσιων μελωδικών εντάσεων. Άλλωστε, οι νότες είναι, ίσως, ο πιο όμορφος τρόπος, για να διηγηθείς μια ιστορία.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω συναυλίες:
Σάββατο 25 Ιουλίου, 21:00: Συναυλία φλάουτο με ράμφος.
Παίζει ο Αποστόλης Κουτσογιάννης, σύνθεση και καλλιτεχνική οργάνωση του σχήματος.
Σάββατο 8 Αυγούστου, 21:00: Συναυλία βιολιού.
Παίζει η Ειρήνη Κρικώνη, μέλος του Όρος Ensemble.
Σάββατο 22 Αυγούστου, 21:00: Συναυλία βιολοντσέλου.
Παίζει ο Δημήτρης Καραγιαννακίδης, μέλος του Όρος Ensemble.
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του σχολείου της Βαμβακούς, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δρώμενα στο χωριό στο www.vamvakourevival.org
#VamvakouRevival
Επικοινωνία
Contact person Ελένη Μάμη
Βαμβακού, 230 67, Λακωνία
info@vamvakourevival.org
+30 27310 76233
www.vamvakourevival.org
Like us on Facebook @VamvakouRevival
Follow us on Instagram @vamvakourevivalorg

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Ερμιονίδας: Στο ανώτερο 25% των δήμων της χώρας βάσει του Δείκτη Συνολικών Επιδόσεων

Με βάση τον Δείκτη Συνολικών Επιδόσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για το έτος 2024, ο Δήμος Ερμιονίδας με βαθμό 0,45 κατετάγη στην 83η θέση μεταξύ των 313 Δήμων για τους οποίους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το βραβείο «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Τουρισμού» 2027

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη διαδικασία για το βραβείο «Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Τουρισμού» για το έτος 2027. Τουριστικοί προορισμοί από ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »