prooptiki@msn.com

«40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»

«Καββαδίας»…Ένα όνομα, μια ιστορία! Ο ιστορικός Σύλλογος του Λυγουριού  γιόρτασε με λαμπρότητα τα 40 χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Παλιοί γνώριμοι, συνεργάτες, μέλη των διοικητικών συμβουλίων αλλά και απλοί φίλοι του Συλλόγου, αντάμωσαν στο τετραήμερο επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το τωρινό συμβούλιο του Συλλόγου από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου
Λυγουριού.
   …Το 1975 και ενώ η χώρα έβγαινε από μια δύσκολη στρατιωτική δικτατορία, τα πρώτα δείγματα  δημοκρατίας και δημιουργικότητας άρχιζαν να διαφαίνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του Γιάννη Σαρρή (Δραγώνα) για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού συλλόγου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και υλοποιήθηκε γρήγορα. Με το όνομά του τιμά τον Έλληνα αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία, στον οποίο οφείλονται οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Ο Σύλλογος αυτός έμελλε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα έκφρασης και πολιτισμού των πολιτών του Λυγουριού καθώς και ολόκληρου του Αργολικού χώρου.
   Μέσα σε κλίμα συγκίνησης εξελίχθηκε η πρώτη βραδιά που ήταν αφιερωμένη στην σαραντάχρονη ιστορία του Συλλόγου. Ο σημερινός Πρόεδρος του «Καββαδία» Γιάννης Σαρρής, αναφέρθηκε στη συνολική πορεία του Συλλόγου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν σε αυτή. Σημαντική όμως ήταν και η παρουσία του πρώην Δημάρχου Ν.Κίου κ. Γ. Μανινή, βασικού ομιλητή της βραδιάς και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Ν.Κίου με το Λυγουριό. Στην εξαιρετική ιστορική αναδρομή που είχαν ετοιμάσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Βασίλης Μπιμπής και ο Ίωνας Ξυπολιάς (εκφώνησε ο ίδιος και η Στέλλα Ιωάννου), παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες εκδηλώσεις αλλά και  σημαντικές στιγμές των 40 αυτών χρόνων. Μέρος του ιστορικού παρουσιάστηκε σε μορφή συνέντευξης από τους πρώην προέδρους, Γιάννη Σαρρή (Δραγώνα) και Βασίλη Μπιμπή καθώς και από την Καλλιόπη Σαρρή, με την ιδιότητα της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λυγουριού που συνδιοργάνωσε με το Σύλλογο και το Δήμο Ασκληπιείου την Τράπεζα Αίματος Λυγουριού. Την παρουσίαση των καλεσμένων και όλων των εκδηλώσεων έκανε η γραμματέας Αγγελική Μπιμπή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και βραβεύτηκαν «τιμής ένεκεν» για τη συνολική προσφορά τους, η φιλόλογος Μαρία Δοντά και ο Χρήστος Τσιλογιάννης, που σκηνοθέτησαν την πρώτη παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου, η οποία έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα πλούσιο ρεπερτόριο με πολλές επιτυχημένες παρουσιάσεις σε ολόκληρη την Αργολίδα εκτός από το ίδιο το Λυγουριό.
   Στο πλαίσιο αυτό, τη δεύτερη βραδιά, έκανε πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Η καλή καρδιά της Ελεονώρας» του Δημήτρη Χορν από τη Θεατρική Ομάδα Καββαδία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από το κοινό που γέμισε το Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου. Οι παραστάσεις συνεχίστηκαν έως τις 27 Σεπτεμβρίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τριαντάφυλλου Κρέτση. Δυστυχώς, λόγοι υγείας δε θα μας επιτρέψουν να παρουσιάσουμε το έργο σε περιοδεία, όπως συνηθίζεται. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια και υποσχόμαστε ανάλογες δράσεις στο μέλλον.
   Η τρίτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στη μουσική και το χορό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παιδική-εφηβική χορωδία, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου τα τελευταία 6 χρόνια, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου. Οι εξαιρετικές φωνές μας ταξίδεψαν μελωδικά και η βραδιά συνεχίστηκε με το τιμώμενο πρόσωπο, μια παλιά γνώριμη του Συλλόγου από το 1987, την κα Πόπη Καλκούνου, νυν δημοτική σύμβουλο και Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Π.ΑΤ. Ναυπλίου. Τα τμήματα παραδοσιακού χορού στο Σύλλογό μας λειτούργησαν με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.) Αργολίδας και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ναυπλίου στο οποίο υπεύθυνη ήταν η κα Καλκούνου. Η εξαιρετική ομιλία της για τον παραδοσιακό χορό μας μετέφερε σε εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια, για να ενώσουμε το τότε με το σήμερα προσκαλέσαμε τα μέλη του πρώτου χορευτικού τμήματος του Συλλόγου που δημιουργήθηκε το 1987 καθώς και τα τωρινά χορευτικά τμήματα που δραστηριοποιούνται στο Λυγουριό, οι «Φίλοι της Παράδοσης» και ο «Χορευτικός Σύλλογος Αργολίδας του Δήμου Επιδαύρου», υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λεβέντη και Νίκου  Τυροβολά αντίστοιχα.  Η βραδιά έκλεισε χορεύοντας όλα τα τμήματα μαζί καθώς και παρευρισκόμενοι.
   Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με τη μεγάλη συναυλία του γνώριμου από τη θητεία του στο ωδείο του χωριού μας Βαγγέλη Τρίγκα, που μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την ορχήστρα τους  παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με έντεχνα λαϊκά τραγούδια που συνεπήρε το κοινό. Συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων ο Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι και η Μαργαρίτα Καραμολέγκου στο τραγούδι.
   Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο νυν πια βουλευτής Αργολίδας κ.Γιάννης Ανδριανός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και παλιά μέλη του Συλλόγου  κ.Ιωάννης Σαρρής και κ.Τζανής Αναστάσιος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ.Κωνσταντίνος Γκάτζιος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.
   Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο, νιώθοντας ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπεί τη φετινή χρονιά έναν τέτοιο ιστορικό Σύλλογο, ευχαριστεί όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί και στήριξαν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις αυτές και ειδικά τα παλιά μέλη του Συλλόγου που με μεγάλη συγκίνηση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, ακόμα και από μακρινές πια περιοχές. Ευχόμαστε ο «Καββαδίας» να δραστηριοποιείται και να συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό για πολλά χρόνια ακόμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας