prooptiki@msn.com

Γ. Μανιάτης: Το Μεταπτυχιακό της Κλιματικής Κρίσης – Εγγραφές έως 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση (IPCC), τα λέει όλα. Ζούμε τη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 125.000 ετών, έως και 9 φορές πιθανότερο να συμβούν πλημμύρες, η θνητότητα ανθρώπων άνω των 65 λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξήθηκε 50%, στην Ε.Ε. η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλεί οικονομικές απώλειες των €200δις κάθε χρόνο, η θερμοκρασία της Ευρώπης αυξάνεται ταχύτερα από το παγκόσμιο επίπεδο, το φετινό καλοκαίρι κατέγραψε ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών στη Μεσόγειο.

Η δέσμευση της Ε.Ε. για μηδενισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, χρειάζεται δραστικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τριπλασιασμό των σημερινών επενδύσεων σε πράσινη οικονομία – ενέργεια, ενεργότερη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, δεκαπλασιασμό χρηματοδοτήσεων σε καινοτομίες Κυκλικής Οικονομίας. Πάνω απ’ όλα, χρειάζεται μια σημαντική κρίσιμη μάζα επιστημόνων που ξέρουν, θέλουν και μπορούν να τραβήξουν μπροστά, υλοποιώντας εθνικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο ‘’Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών’’. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ανάμεσα στα 5 πρώτα της Ευρώπης, που συνδυάζει τις δύο μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας: από τη μια, τον κόσμο των επιστημών Περιβάλλοντος, Κλιματικής Κρίσης, Κυκλικής Οικονομίας και από την άλλη, τον κόσμο των Ψηφιακών Συστημάτων, της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Internet of Things, των τεχνολογικών καινοτομιών. Δύο κόσμοι, που ενώ στην οικονομία συνδυάζονται απόλυτα, δυστυχώς σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπάνια συνυπάρχουν.
Το Μεταπτυχιακό μας στοχεύει να αποτελέσει πηγή δημιουργίας επιστημόνων από πολλές και διαφορετικές ειδικότητες, για να υλοποιήσουν τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και όλα τα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά σχήματα. Στην πραγματικότητα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τις νέες ειδικότητες εργαζομένων του μέλλοντος, από το σύνολο των 200.000 θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στην χώρα. Από τα €110δις που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στην χώρα (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας), πάνω από 60% θα αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και αντίστοιχα, το 40% των χρηματοδοτήσεων της Κ.Α.Π.
Πάνω από 40 καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, σημαντικοί παράγοντες του δημόσιου κοινωνικού και πολιτικού βίου, καθώς και κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, μας τιμούν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα Σπουδών επικεντρώνεται στις 4 κατευθύνσεις, που αποτελούν τους μεγάλους συντελεστές αύξησης της θερμοκρασίας: 1.Ενεργειακά Συστήματα και Πολιτικές (ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας, μπαταρίες, υδρογόνο, αγωγοί και δίκτυα, γεωπολιτική), 2.Έξυπνες πόλεις – Έξυπνο δημόσιο (ψηφιακή διακυβέρνηση, πολιτική προστασία, υπηρεσίες υγείας, ψηφιακή συμμετοχικότητα), 3.Ευφυής (ψηφιακή) Γεωργία (διπλασιασμός αγροτικού εισοδήματος, χρήση drones robots, μείωση 60% λιπασμάτων, φαρμάκων, ενέργειας, νερού), 4.Logistics και Έξυπνες Μεταφορές (εφοδιαστική αλυσίδα, ηλεκτροκίνηση, ευφυή συστήματα, αειφόρος αστική κινητικότητα).
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στις αποτελεσματικές απαντήσεις της πρόκλησης της ενεργειακής μετάβασης και του Green Deal.
Γιάννης Μανιάτης
Σύντομες απαντήσεις σε μερικά κρίσιμα «γιατί και πώς» της Κλιματικής Κρίσης
“ΤΑ ΝΕΑ” (11-12 Σεπτεμβρίου 2021)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Συγκλονιστική η Θεοπούλα στην καμπάνια της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων (βίντεο)

Με επισκέψεις κλιμακίων της ΓΣΕΕ σε κάθε νομό της χώρας αλλά και με videospot, ξεκίνησαν οι δράσεις της Συνομοσπονδίας οι οποίες θα κορυφωθούν με τη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι είναι το Σύνδρομο της Ύβρεως; Πολλοί ηγέτες Πάσχουν από αυτό; Ποια τα συμπτώματα;

Το Σύνδρομο της Ύβρεως είναι μια διαταραχή χωρίς προφανή αιτία, που εκδηλώνεται όταν κάποιος αναλάβει την εξουσία. Εμφανίζεται συνήθως με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δήμος Ναυπλιέων: Αυστηρές συστάσεις για την καθαριότητα ιδιωτικών και δημοσίων χώρων

Η Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αγγελία εργατών – εργατριών

Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρία με έδρα τη Δαλαμανάρα Άργους ζητά για την στελέχωση του τμήματος παραγωγής εργάτες – εργάτριες. Περιγραφή θέσης: Κύρια καθήκοντα: Συμμετοχή στην

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »