Τάσος Λάμπρου: «Τα προβλήματα είναι εδώ και η νέα οργανωτική δομή των Δήμων μας τρομάζει»

Με την ψήφιση του προεδρείου του Δημοτικού συμβουλίου, της δημοτικής επιτροπής και των ορισμών των αντιδημάρχων από την πλευρά του Δημάρχου ξεκινά η νέα δημοτική περίοδο 2024-2028.

Φυσικά με ενδιαφέρον αναμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με την νομιμότητα η μη της εκλογικής διαδικασίας των Αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία είναι ανοικτά, βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τα οποία απαιτείται να ασχοληθούν τα όργανα διοίκησης του Δήμου (Δήμαρχος, Δημοτικό συμβούλιο, Δημοτική επιτροπή, υπηρεσιακοί παράγοντες) άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μάλιστα αυτή η μεγάλη στασιμότητα για κάποιους ήταν αναμενόμενη λόγω της προηγούμενης προεκλογικής χρονιάς ,αλλά και της συνειδητής επιλογής της διοίκησης να μην αγγίξει σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες γιατί σίγουρα θα υπήρχε ένα αναμενόμενο πολιτικό κόστος .

Μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και η αντιμεταρρύθμιση τον Οκτώβριο του 2023 που άλλαξε την Αρχιτεκτονική δομή λειτουργίας του Δήμου όπως αυτή είχε προβλεφθεί τόσο από το σχέδιο ” Καποδίστριας” του 1999, όσο από το σχέδιο “Καλλικράτης” του 2010,η κατάργηση των Νομικών προσώπων ,η κατάργηση των Δημοτικών επιχειρήσεων, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό, μια νέα οργανωτική δομή που μεταφέρει αρμοδιότητες, δράσεις και ευθύνες από συλλογικά όργανα σε μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα σε επίπεδο αντιδημάρχου, ακυρώνει την φιλοσοφία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενεργοποιεί το αναγκαίο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε για να προσπαθούν όλοι από κοινού να διαμορφώνουμε δράσεις και πολιτικές και να επιλύονται τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η νέα οργανωτική δομή μας τρομάζει!!! και έχουμε μια πολιτική αυτοδιοικητική εκτίμηση ότι αντί να θεραπεύσει τα προβλήματα θα μεγεθύνει τις παθογένειες της διοίκησης.

Φυσικά αυτές ήταν οι επιλογές της πολιτείας, αυτές ήταν οι επιλογές της Υπουργείου Εσωτερικών που στο βωμό της πολιτικής επιλογής της πλήρους ελέγχου και της καθοδηγούμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλει να καταργήσει στην πράξη το μοντέλο της Δημοκρατικής Αποκέντρωσης η οποία είχε κύριο χαρακτηριστικό την ευρύτερη συμμετοχή αιρετών και ενεργών Δημοτών στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Τώρα υπεύθυνος για τα πάντα θα είναι ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που θα έχει ορίσει …. υπερσυγκέντρωση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μη αποτελεσματικότητα και στην μη ενεργοποίηση των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις.

Αυτή η αρχιτεκτονική δομή διοίκησης των Δήμων σίγουρα θα αποτύχει, απαιτείται τα συνδικαλιστικά θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης που

θα εκλεγούν σε επίπεδο Κ.Ε.Δ.Ε. ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ) να αντισταθούν σε αυτήν την αντιμεταρρύθμιση και να διεκδικήσουν δυναμικά τα διαχρονικά αιτήματα του Αυτοδιοικητικού Κινήματος .

Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΕΝ.ΔΗ.ΕΡ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας: Με σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» (σε παράφραση της γνωστής φράσης του Νικηφόρου Βρεττάκου), ερχόμαστε φέτος κοντά στο βιβλίο σε όλες του τις μορφές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πολύπλευρη υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αργολίδας στην Έκθεση του Αγροτουρισμού «Επίδαυρος Βίωμα»

Στην τελετή των εγκαινίων της 29ης Έκθεσης Αγροτουρισμού «Επίδαυρος Βίωμα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, παρέστη ο Πρόεδρος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρονικός πίνακας σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών προχώρησε στην αντικατάσταση του ηλεκτρονικού πίνακα σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους, ο οποίος δεν λειτουργούσε εδώ και 17 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Επίδαυρος Βίωμα 2026»: Εγκαίνια της 29ης Έκθεση Αγροτουρισμού στην Αρχαία Επίδαυρο (πρόγραμμα)

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Αργολίδας, που ενώνει την παράδοση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του. Τα εγκαίνια της 29ης Έκθεσης Αγροτουρισμού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους-Πτωχός: «Η Πελοπόννησος αποκτά τις πολιτιστικές υποδομές που της αξίζουν»

Το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, σηματοδοτώντας την επιστροφή ενός από τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »