Σύσταση επιτροπής με συμμετοχή κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, ζητάει ο ΣΕΚ

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου» αναφέρει σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Και συμπληρώνει: «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή η οποία αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διαεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρεάτος κτλ, για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ότι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο. Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.
Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία.
Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την καθυστέρηση.
Απαιτούμε άμεσα:
1. Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
2. Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
3. Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα».
ypaithros.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρονικός πίνακας σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών προχώρησε στην αντικατάσταση του ηλεκτρονικού πίνακα σκορ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Άργους, ο οποίος δεν λειτουργούσε εδώ και 17 χρόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ιστορικά εγκαίνια με σημαντικές ανακοινώσεις Μενδώνη στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια αναμονής, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης απέκτησε ξανά τη δική της «κιβωτό του χρόνου». Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ας μιλήσουμε για νερό ύδρευσης, πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις στο Ναύπλιο-Του Τόλη Κοΐνη

Πολλοί φίλοι με κατηγορούν ότι έχω επικεντρώσει το ενδιαφέρον μου στην υπό κατασκευή Μαρίνα Ναυπλίου, την τύχη της Καραθώνας και της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα κοινωνική παρέμβαση 4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία

Έχοντας στόχο τη στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά στην ενεργοποίηση νέας χρηματοδοτικής πρόσκλησης συνολικού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »