Πέθανε ο τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο θρυλικός πιλότος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου σε ηλικία 102 ετών του τελευταίου επιζώντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Κωνσταντίνου Χατζηλάκου, ο οποίος είχε αποστρατευτεί με τον βαθμό του αντιπεράρχου.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος ήταν από τους θρυλικούς πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας έχοντας καταγράψει πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη «Hurricane» και «Spitfire» για τις οποίες του είχαν απονεμηθεί δέκα πολεμικά παράσημα.

Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920, κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967.

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation. Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών.

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, το 2019, ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος είχε ζητήσει «να μην ξεχνάμε, να τιμούμε και να επαγρυπνούμε» περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, πώς τον Νοέμβριο του 1943 είχε συνοδεύσει ως πιλότος «Hurricane» για αεροπορική κάλυψη καταδρομικό με επιβάτη τον Τσόρτσιλ που κατευθυνόταν προς την Αλεξάνδρεια ενώ δύο ημέρες αργότερα είχε συνοδεύσει αμερικάνικο βομβαρδιστικό που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ στην Τεχεράνη.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Με επιτυχία η ολοκλήρωση της χρονιάς στο Ελληνικό Ωδείο Άργους – Διακρίσεις για δύο σπουδάστριες

Με θερμά χειροκροτήματα, χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Ελληνικού Ωδείου Άργους, σηματοδοτώντας τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς. Η εκδήλωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζει την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Παλαιό Τελωνείο Ναυπλίου

Ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός φιλοξενείται φέτος το καλοκαίρι στο Ναύπλιο. Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 και ώρα 19:30, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα τελέσει τα εγκαίνια της εμβληματικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »