Μονοπάτι Αρβανιτιάς και παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027»

Την ένταξη δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στο πλαίσιο δηλώσεών του, πριν από την έναρξη της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Περιφέρειας απέναντι στην κλιματική κρίση και τη φυσική τρωτότητα, αλλά και για παρεμβάσεις που προστατεύουν και αναδεικνύουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Πελοποννήσου.

Το πρώτο έργο αφορά τη δημιουργία του Περιφερειακού Κέντρου Παρακολούθησης Δεδομένων Κλιματικής Αλλαγής, συνολικού προϋπολογισμού 4.995.280 ευρώ, εξ ολοκλήρου συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η συγκεκριμένη υποδομή θα αποτελέσει επιστημονικό και επιχειρησιακό κόμβο της Περιφέρειας για τη συστηματική παρακολούθηση, πρόγνωση και ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πελοποννήσου Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α. και την Ακαδημία Αθηνών.

Το δεύτερο έργο αφορά την αντιμετώπιση του κατολισθητικού κινδύνου στο Μονοπάτι Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, με συνολικό προϋπολογισμό 4.780.000 ευρώ, επίσης συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ. Πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση υψηλής τεχνικής και περιβαλλοντικής σημασίας, που θωρακίζει τη διαδρομή από κατολισθητικά φαινόμενα, ενισχύει την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και διασφαλίζει τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του ιστορικού παραθαλάσσιου μονοπατιού.

«Προχωράμε σε ουσιαστικά έργα που ενισχύουν την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την ποιότητα ζωής στις τοπικές μας κοινωνίες, αξιοποιώντας στο έπακρο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν περιμένουν και εμείς καλούμαστε με πράξεις να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη Πελοπόννησο», υπογράμμισε ο κ. Πτωχός, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα εντάσσονται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη θωράκιση της Περιφέρειας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Δήμος Άργους – Μυκηνών: Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία της Μιρέλας Πάχου στους Μύλους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μύλων, η συναυλία της αγαπημένης ερμηνεύτριας και μουσικού Μιρέλας Πάχου, στο πλαίσιο των

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάλος στο Ναύπλιο: Καρκινογόνος αμίαντος σε ανεμογεννήτριες προκαλεί την παρέμβαση της Περιφέρειας

Έντονη ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, μετά την αποκάλυψη ότι εξοπλισμός ανεμογεννητριών που είναι αποθηκευμένος προσωρινά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ένταξη έργου 700.000 ευρώ για την Επ.Ο. Άργος – Πυργέλλα – Αγία Τριάδα – Αραχναίο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην ένταξη ενός ακόμη σημαντικού έργου για τη συντήρηση και τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αργολίδας προχωρά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τριήμερο δράσεων στη Βόρεια Κυνουρία για την προστασία ιστορίας και περιβάλλοντος

Ο Όμιλος Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Παραλίου Άστρους «ΠΥΡΑΜΙΑ», σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »