Ελέγχους στην αγορά και κινήσεις για την δακοκτονία ανακοίνωσε η Περιφέρεια

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα και θεμάτων αναπτυξιακού νόμου Στάθης Αναστασόπουλοςκαι αναφέρθηκε σε θέματα ελέγχων της αγοράς και δακοκτονίας.
Έλεγχοι αγοράς
Μετά από πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους διευθυντές ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης, συζητήθηκαντα θέματα ελέγχων της αγοράς εν όψει των εορτών. Είχε προηγηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τον Αγροτικό σύλλογο Μεσσήνης, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα τωνελληνοποιήσεων της εαρινής πατάτας.
Αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι σχετικά με την παραγωγή πατάτας, με στόχο την αποφυγή πιθανών ελληνοποιήσεων από παραγωγές τρίτων χωρών, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των τοπικών παραγωγών. Οι έλεγχοι αυτοί εστιάζουν σε επίπεδο χονδρεμπορίου αλλά και σε επίπεδο λιανικής πώλησης, όπως λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων.
Για τους ελέγχους αυτούς έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη των ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, από κάθε Περιφερειακή ενότητα σε όλη την Πελοπόννησο.
Παράλληλα, εν όψει του Πάσχα αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό και στα υπόλοιπα προϊόντα, με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, Ανάπτυξης και Υγείας, τα οποία ελέγχουν κατά βάσει:
Α. Ελληνοποιήσεις προϊόντων με έμφαση στα κρέατα, κυρίως αμνοερίφια
Β. Έλεγχοι τιμών των προϊόντων, δηλαδή η συμφωνία τιμής στο ράφι και στο ταμείο.
Γ. Έλεγχοι στις ετικέτες των προϊόντων
Δ. Έλεγχοι της τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας των τροφίμων με έμφαση στα είδη κρεοπωλείου.
Ειδικότερα για το κρέας οι έλεγχοι, με τη συνδρομή των τμημάτων Κτηνιατρικής, θα διενεργηθούν στα σφαγεία αλλά και στα σημεία τελικής διάθεσης του προϊόντος, με στόχο την προστασία και ασφάλεια του καταναλωτή.

Δακοκτονία
Είναι γνωστή η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματική υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.
Για τον σκοπό αυτό η επιστημονική επιτροπή γεωπόνων της Περιφέρειας, τεκμηρίωσε την απαίτηση χρήσης συγκεκριμένου τύπου δραστικής ουσίας, με βάσει επιστημονικά δεδομένα ανθεκτικότητας, ενώ επίσης τεκμηρίωσε και την αναγκαιότητα χρήσης κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος δακοκτονίας.
Για το σκοπό αυτό την Τρίτη 4 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον Υπουργό κ. Πέτσα για δεύτερη φορά, ο οποίος και χειρίζεται τα σχετικά κονδύλια του προγράμματος.
Αντίστοιχες συναντήσεις για το ίδιο θέμα,έχουν πραγματοποιηθεί και από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχημε τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά και τον κ. Πέτσα. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του υπουργείουκαι αναμένεται η χρηματοδότηση από τονΥφ.Εσωτερικών κ.Πέτσα, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούνοι διαδικασίες προμήθειας των δραστικών ουσιών, ώστε η φετινή δακοκτονία να είναι απολύτως πετυχημένη. Θεωρούμε ότι δικαιούται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι ελαιοπαραγωγοί της την επιπλέον χρηματοδότηση, μια περιοχή που παράγει την μισή ποσότητα της ελληνικής παραγωγήςκαι που κατά την προηγούμενη ελαιοκομικήχρονιά είχε σοβαρότατες ζημιές από ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων για εκλογή νέου Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής

Η συνεδρίαση που αφορά την εκλογή μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης θητείας της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους – Μυκηνών ο Αντώνης Βαρδάκας

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Άργους – Μυκηνών, πρόεδρος επανεξελέγη ο Αντώνης Βαρδάκας, συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας: Με σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» (σε παράφραση της γνωστής φράσης του Νικηφόρου Βρεττάκου), ερχόμαστε φέτος κοντά στο βιβλίο σε όλες του τις μορφές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Άκυρη η ψηφοφορία για τη Δημοτική Επιτροπή λόγω αποκλεισμού των ανεξάρτητων συμβούλων;

Ένταση επικράτησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων για την εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής, καθώς δεν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών 2026- Γράφει ο Γιάννης Πάζιος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας Διευθυντής

Κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών, μια ημέρα αφιερωμένη στις αξίες της Συνεργασίας, της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης που εκφράζει διαχρονικά το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »