Το Σάββατο του Λαζάρου, σε πολλά σπίτια φτιάχουν «λαζαράκια». Τα λαζαράκια είναι ένα πασχαλινό έθιμο που κρατάει χρόνια και η συνταγή τους είναι απλή και εύκολη
Τι είναι το έθιμο «Λαζαράκια»
Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται πάντα 8 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Θεωρείται ημέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου και η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του Λαζάρου θεωρείται πρoοικονομία της Ανάστασης του Χριστού.
Την ημέρα αυτή, λοιπόν, υπάρχει το έθιμο με τα λαζαράκια, κουλουράκια που ζύμωναν οι γυναίκες «για την ψυχή του Λάζαρου».
Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες ζυμώνουν για τα παιδιά μικρά ψωμάκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια». Σε αυτά δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως παριστάνεται στις εικόνες ο Λάζαρος, λέγοντας: «Λάζαρο, αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις».
Το έθιμο λέει ότι όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες», δηλαδή κουλουράκια, πλάθουν. Στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα ενώ τα λαζαράκια έχουν σταυρωμένα χέρια και κάποιοι βάζουν και ποδαράκια.
Στην Κω, η παράδοση θέλει τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου και να το στέλνουν στο γαμπρό. Τα λαζαρούδια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες ή μέλι και πρόσθεταν πολλά μυρωδικά.
Δείτε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε: