prooptiki@msn.com

Γαβρήλος: «Απέναντι στην αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ της Κυβέρνησης, εμείς προτείνουμε ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο» (βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε χθες το βράδυ ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Τομεάρχης Εργασίας, ενάντια στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παραβιάσει το Σύνταγμα της χώρας και να προχωρήσει στην ψήφιση του Νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα.

Η ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν επιδέχεται καμία άλλην ερμηνεία πέραν αυτής της γραμματικής. Κάθε άλλη ερμηνεία αυτού, αποτελεί σαφέστατη προσπάθεια παραβίασής του». «Για 40 χρόνια προσπαθείτε να αναθεωρήσετε το Άρθρο 16 και κάθε φορά ο προοδευτικός πολιτικός κόσμος της χώρας και το φοιτητικό κίνημα απαντάνε αρνητικά. Και σήμερα, αμφισβητώντας ακόμη και τις αποφάσεις του ΣτΕ, προσπαθείτε να το πράξετε από την πίσω πόρτα».

«Η παραβίαση του Συντάγματος είναι μία ακόμη πληγή στο σώμα του κράτους δικαίου, ένα κράτος δικαίου που επί διακυβέρνησης της ΝΔ έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα, επηρεάζοντας σαφώς τη θέση της χώρας στην ΕΕ. Πέντε ευρωομάδες κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζει την Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου και για το πώς προσπάθησε να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποκλοπές και την Εξεταστική Επιτροπή γύρω από το έγκλημα των Τεμπών».

Απαράδεκτες δηλώσεις Πιερρακάκη περί χουντικού καταλοίπου αναφορικά με το Άρθρο 16

«Ακούστηκε σήμερα, από τα πλέον επίσημα χείλη του κυρίου Υπουργού, του κ. Πιερρακάκη, ότι τάχα αυτή η διάταξη του άρθρου 16 ουσιαστικά ήταν μια χουντική διάταξη που έρχεται από την περίοδο της χούντας. Αν είναι δυνατόν με τα ψέματα! Η χούντα επιχείρησε το 1968 να φέρει ένα «ψευδοσύνταγμα», θεσπίζοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την απάντησή της την πήρε το 1973, με τις κινητοποιήσεις στη Νομική Σχολή όπου ο φοιτητικός κόσμος ζήτησε, εκτός από Δημοκρατία, Δημόσια Παιδεία και Ελευθερία. Η χούντα κλονίστηκε και ως αποτέλεσμα ήταν να κλείσει άρον- άρον το ξενόγλωσσο ιδιωτικό Ινστιτούτο Μηχανολογίας που είχε προλάβει και είχε ιδρυθεί».

Τα ψέματα της Κυβέρνησης:

1. «Εμπαίζετε τον ελληνικό λαό ότι τάχα φέρνετε κάτι διαφορετικό, τα «μη κρατικά πανεπιστήμια». Στην Ελλάδα δεν έχουμε κρατικά πανεπιστήμια. Έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Λουξεμβούργο, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, όπου υπάρχουν μόνο ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια. Το «κάτι διαφορετικό» είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι οι μπίζνες που σήμερα νομοθετείτε».

2. «Προσπαθείτε να ξεγελάσετε την κοινή γνώμη λέγοντας ότι υπάρχει κοινωνική αναγκαιότητα για την ίδρυση αυτών των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια είναι σήμερα αυτή η αναγκαιότητα, η οποία δεν υπήρχε όταν καταργούσατε 37 δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα που είχε ιδρύσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς δεν φέρατε τη ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά που δεν πέρασαν, να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κολλέγια; Καταργήσατε δηλαδή τη Νομική Σχολή της Πάτρας, για παράδειγμα, βάλατε προσχώματα στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, και έρχεστε τώρα και κλαίγεστε γιατί τα ελληνόπουλα πηγαίνουν στην Κύπρο να σπουδάσουν Νομική, αντί να μένουν στην Ελλάδα;

3. Και πόσοι είναι αυτοί που πηγαίνουν για προπτυχιακά στην Κύπρο; Είναι μόνο 5.000, ενώ οι Κύπριοι που εμπιστεύονται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και φοιτούν στην Ελλάδα, είναι οι διπλάσιοι. Οι υπόλοιποι Έλληνες που φοιτούν στο εξωτερικό είναι από επιλογή τους, και όχι από ανάγκη, και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

4. Δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι με το σημερινό νομοσχέδιο ένα παιδί της μεσαίας τάξης θα εξακολουθεί να χρειάζεται 19.000 μόρια για μπει στην Ιατρική, αλλά όποιος έχει να πληρώσει τα ιδιωτικά μαγαζιά, θα σπουδάζει στην Ελλάδα Ιατρική με 9.000 μόρια.

5. Ισχυρίζεστε ότι έχει στηρίξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά είναι άλλο ένα ψέμα: σε δαπάνες για την Ανώτατη Εκπαίδευση βρισκόμαστε στο 2,7% του ΑΕΠ, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 4,7%. Η χώρα μας έχει 1 καθηγητή ΑΕΙ, ανά 47 φοιτητές, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή η αναλογία είναι 1/13.

Θέλουμε ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλουμε να στηριχτούν τα ήδη καταξιωμένα ΑΕΙ της χώρας μας

«Αντί να υπερασπίζεστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να καταργείτε το Σύνταγμα για χάρη τους, στηρίξτε το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που έχει αποδείξει τι είναι ικανό να καταφέρει σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και στον τομέα της Έρευνας. Ήδη δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας κατατάσσονται στα 100 πρώτα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».

Δείτε το βίντεο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

2000: Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις πιο αμφίρροπες εκλογές της μεταπολίτευσης

1015: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας και εκδιώκει τους Βουλγάρους. 1241: Ο στρατός της Μογγολικής Αυτοκρατορίας πραγματοποιεί αποφασιστική νίκη κατά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνάντηση εργασίας Γιάννη Μαλτέζου με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Άργους-Μυκηνών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε εχθές ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Γιάννης Μαλτέζος με τα μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτικών δομών του δήμου. Ο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ολοκληρώθηκε το Έργο της ανάπλασης του παλαιού πάρκου της Πυροσβεστικής στο Κρανίδι

Ένα πάρκο-κόσμημα, παρέδωσε η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Γεωργόπουλου στους δημότες Ερμιονίδας, μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης στο παλιό πάρκο της Πυροσβεστικής στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υπουργείο Εσωτερικών: Επιχορηγήσεις στους Δήμους της Αργολίδας από τους ΚΑΠ (λίστα)

Την κατανομή του συνολικού ποσού των 144.600.000,00€, στους Δήμους της χώρας, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »