Χαρούπι ένα ελληνικό superfood!- Γράφει η Κυριακοπούλου Δήμητρα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΑΔΔ

Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιά (Ceratonia siliqua) που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο. Τα χαρούπια (ή αλλιώς ξυλοκέρατα) είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα ενώ όταν είναι ώριμα το χρώμα τους μετατρέπεται σε καστανό. Στο εσωτερικό ενός ώριμου καρπού περιέχονται μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ
σκληρά φακοειδή σπέρματα. Η παγκόσμια παραγωγή του χαρουπιού εκτιμάται στους 160.000 τόνους ετησίως, με την Ισπανία να παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Όσον αφορά τη διατροφική αξία του χαρουπιού παρατηρούμε πως πρόκειται για τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λίπος, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν μια «υπερτροφή». Πιο ειδικά, η μαλακιά ουσία του καρπού αποτελείται από σάκχαρα, πολυφαινόλες (π.χ.  τανίνες, φλαβονοειδή) και ανόργανα άλατα (π.χ. K, Ca, Mg, Na, Cu, Fe, Mn, Zn ) ενώ ο σπόρος περιέχει πρωτεΐνη, διαιτητικές ίνες, πολυφαινόλες,  ανόργανα άλατα και δεν περιέχει γλουτένη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαρούπια και τα προϊόντα τους είναι ωφέλιμα στην υγεία του ανθρώπου καθώς προάγουν και προλαμβάνουν την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Εξαιτίας των υψηλών ποσοστών αντιοξειδωτικών,  πολυφαινολών και φυτικών ινών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δρα στην πρόληψη και την θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, βοηθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη για καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επομένως, η βιομηχανία τροφίμων οδηγείται στην παρασκευή διαβητικών τροφίμων (π.χ.  αλεύρι χαρουπιού) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και με κοιλιοκάκη. Στο εμπόριο ήδη υπάρχουν πολλά τέτοια είδη τροφίμων όπως παξιμάδια χαρουπιού, σοκολάτα, αλοιφή για επάλειψη, χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, καφές χαρουπιού και τσάι χαρουπιού, κ.α.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και προόδους της αγοράς, το
τα επόμενα χρόνια, η σημασία του χαρουπιού αναμένεται να ενισχυθεί παγκοσμίως λόγω έλλειψης κακάου, έχοντας και την τάση προς την κατεύθυνση σε συμπληρώματα υγείας με πλούσια θρεπτικών συστατικά, την ανάγκη για βιολογικά και χωρίς γλουτένη προϊόντα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

“Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα”: Ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση parking σε Δρέπανο – Πλάκα και Τολό!

Τη δημιουργία κωδικού δαπανών για την εκμίσθωση χώρου πάρκινγκ στο Δρέπανο, εισηγήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, η δημοτική παράταξη “Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα”, μέσω του Δημοτικού Συμβούλου, Γιώργου Καχριμάνη,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κατέκτησε τη 2η δεύτερη θέση η ομάδα του “Αυτενεργώ” στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ελλάδας-Κύπρου

Τη 2η θέση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος Λυκείων Ελλάδας-Κύπρου κατέκτησε η σχολική ομάδα ποδοσφαίρου μαθητριών του ΑΥΤΕΝΕΡΓΩ στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους»: Μετά την 4η Χορωδιακή Συνάντηση «Τραγουδάμε μαζί»

Το Σάββατο, 17 Μαΐου 2025, στη γεμάτη από φίλους του χορωδιακού τραγουδιού Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Άργους «Μέγας Αλέξανδρος» οι χορωδίες καταχειροκροτούμενες παρουσίασαν το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δωρεάν στάθμευση σήμερα σε προαύλια σχολείων για τη συναυλία στο Άργος

Ανοίγουν για σήμερα το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου, προαύλια σχολείων του Άργους για δωρεάν στάθμευση οχημάτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι και επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν τη συναυλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »