prooptiki@msn.com

Οικονόμου: «Εξετάζουμε μέτρα για ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους»

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα ληφθούν για τις ημέρες των γιορτών, μετά τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιστημόνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το απόγευμα στο MEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η εισήγηση των επιστημόνων για την υποχρεωτικότητα του rapid test στην εστίαση και για τους εμβολιασμένους, αλλά μόνο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας, της μετάλλαξης «Όμικρον» και στο πλαίσιο του περιορισμού της ανάσχεσης της μεγάλης διασποράς της εξετάζουμε διαφορά μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις. Λένε όλοι, ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη η οποία προφανώς και θα έρθει στη χώρα μας σε μεγάλη διασπορά. Ήδη έχουμε 20-25 περιστατικά, προφανώς θα είναι πολύ περισσότερα. Όσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουμε τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης, δηλαδή δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να εμβολιαστεί και κυρίως με την αναμνηστική δόση, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποκάλυψε: «Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο».

Και συνέχισε: «Οι επιστήμονες, βλέποντας και τα δεδομένα στο εξωτερικό, ανησυχούν. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η μετάλλαξη «Όμικρον». Λένε όλοι ότι μεταδίδεται πολύ γρηγορότερα. Φαίνεται ότι δεν δημιουργεί τόσο βαριά νόσηση, αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη. Δεν είμαι ειδικός και νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη και πλήρη στοιχεία για να μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό απόλυτα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που πιθανόν θα προκύψουν».

Τέλος, κλείνοντας τόνισε: «Πρέπει να επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ σημαντική η αναμνηστική δόση. Αυτές είναι οι ενδείξεις και τα μηνύματα που οι επιστήμονες φέρνουν προς το παρόν. Εμείς σε κάθε περίπτωση κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Πηγαίνουμε καλά, μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα και στην αναμνηστική δόση και στην πρώτη δόση, όσων δεν την έχουν κάνει. Να τηρούνται τα μέτρα και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

1996 : Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον Κύπριο διαδηλωτή, Τάσο Ισαάκ.

.106: Το νοτιοδυτικό τμήμα της Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία. 490: Οι Γότθοι, υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β’, νικούν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καταγγελίες Λυμπέρη για την διαχείριση των αγροτικών προβλημάτων απο την Περιφέρεια -Ευθύνες στον Νίκα και ερωτήματα στον Μαλτέζο για απευθείας αναθέσεις

Σοβαρότατες καταγγελίες κατά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου Γιάννη Μαλτέζου έδωσε με ανακοίνωσή του στην δημοσιότητα ο Περιφερειακός σύμβουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »