H “ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 23 Απριλίου, φεύγουν από τη ζωή δύο εξέχοντες λογοτέχνες, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή τη διπλή αυτή απώλεια, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει όλους, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συντέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, παραμένει σταθερή και διαχρονική αξία, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αποτελεί έναν πιστό συνοδοιπόρο του ανθρώπου που θέλει να καλλιεργήσει και να ασκήσει το πνεύμα και την ψυχή του. Είναι ένας γνήσιος τρόπος ψυχαγωγίας (< ψυχή + ἄγω), που ανατάσσει τον άνθρωπο ως πνευματική και ψυχική οντότητα.

Αναμφισβήτητα, η ψηφιακή εποχή έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ανακατατάξεις και αλλαγές στον χώρο του βιβλίου. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανάγνωσης, τα e-books και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, χωρίς, ωστόσο, να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ηλεκτρονικές εκδοχές ήρθαν για να μείνουν και να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες επαφής με το βιβλίο.

Βέβαια, είτε ψηφιακό είτε παραδοσιακό, το βιβλίο ήταν και θα είναι χώρος συνάντησης και διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων. Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με αυτό, πρέπει να σκεφτούμε τον ρόλο των βιβλιοθηκών, των κοινοτήτων ανάγνωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών στη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών του ατόμου με το βιβλίο. Επιβάλλεται, όμως, να σκεφτούμε και τις ανισότητες πρόσβασης στο βιβλίο, τα εμπόδια που υπάρχουν και τους τρόπους να τα υπερβούμε, ιδίως σε σχέση με τις νεότερες γενιές.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Περίεργη απάντηση – παρέμβαση στήριξης της δημοτικής αρχής από τους εκδότες βιβλίων και μαθήματα δημοσιογραφίας !!!

Είναι αυτό που λένε: «Εσένα τώρα ποιος σου μίλησε και πήρες θέση;». Αυτό το ερώτημα μάλλον ταιριάζει απόλυτα στους διοργανωτές της Έκθεσης Βιβλίου στο Ναύπλιο, οι οποίοι, εκτός από βιβλία,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υποβολή voucher για την εγγραφή βρεφών και νηπίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων ενημερώνει, τους νόμιμους κηδεμόνες βρεφών και νηπίων που έλαβαν voucher ότι μπορούν να το καταθέσουν στα γραφεία της Διεύθυνσης, επί της οδού Ηρακλέους 6, προκειμένου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σάλος στο Ναύπλιο: Καρκινογόνος αμίαντος σε ανεμογεννήτριες προκαλεί την παρέμβαση της Περιφέρειας

Έντονη ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου, μετά την αποκάλυψη ότι εξοπλισμός ανεμογεννητριών που είναι αποθηκευμένος προσωρινά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γ. Ανδριανός: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υλικά δακοκτονίας 2026–2028 και ξεκίνησαν ήδη οι παραδόσεις

Για πρώτη φορά πολυετής προγραμματισμός – Ταχύτερες προμήθειες, εξόφληση εντός του οικονομικού έτους και δυνατότητα αποθέματος για έκτακτες ανάγκες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »