Μία δύσκολη περίοδο φαίνεται ότι περνάνε οι παραγωγοί γκρέιπφρούτ που υφίστανται τις επιπτώσεις απο την υποτονικότητα στην αγορά των πορτοκαλιών . Οι έμποροι δεν δείχνουν την διάθεση να προσχωρήσουν σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων και συνιστούν υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά του πορτοκαλιού.
Ο Δημήτρης Δρές καλλιεργητής στο χωριό Άρις, της ευρύτερης περιοχής του Κάμπου Μεσσηνίας, με γκρέιπφρουτ σε μία έκταση που είναι συνολικά πάνω από 20 στρέμματα, και αποτελείται από 800 δέντρα, εκ των οποίων τα 350 λευκόσαρκα και τα 450 ποικιλόσαρκα.
Όπως ο ίδιος δηλώνει : «η μεγαλύτερη ποσότητα αφορά τα ροζ γκρέιπφρούτ αφού έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην αγορά και καλύτερη τιμή στην αγορά»
Αναφερόμενος στην πορεία της καλλιεργητικής περιόδου θα αναφέρει ότι : «ήταν μία πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο ποσότητας αυξημένο κατά 20% περίπου αλλά και επίπεδο ποιότητας. Η κίνηση όμως δεν είναι ανάλογη με αυτή που περιμέναμε με αποτέλεσμα αρκετά δένδρα να είναι φορτωμένα με καρπό και αυτό να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ανθοφορία. Αν συνεχισθεί αυτή κατάσταση και δεν φύγει η παραγωγή για την αγορά τότε σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς » Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών ο Δημήτρης Δρές θα δηλώσει ότι : « είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Σε ότι αφορά την χυμοποίηση και τα λευκόσαρκα η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν στα 0,18 λεπτά ενώ για τα ρόζ γκρέιπφρούτ η τιμή ήταν στα 0,20 λεπτά. Στο εμπόριο η τιμή ανάλογα με την συσκευασία κυμαίνεται από 0,55 έως 0,60 λεπτά Η είσοδος των πορτοκαλιών από την Αίγυπτο δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα πορτοκάλια που συμπαρέσυρε όλα τα εσπεριδοειδή
Αυτή τη στιγμή έχει μείνει το 50% της παραγωγής αδιάθετο και για μένα αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 40-50 τόνους αδιάθετους. Την χρονιά που πέρασε είχαν φύγει πολύ περισσότερες ποσότητες και έτσι εξελίχθηκε κανονικά η ανθοφορία »
Η παραμονή μέχρι τώρα του καρπού σε μία εποχή που έπρεπε να αρχίσει η ανθοφορία ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς αφού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη της καλλιέργειας .Τέλος ο Δημήτρης Δρές επεσήμανε ότι : «οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν φύγει δυστυχώς για την χυμοποίηση και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη της παραγωγής»
Αργολίδα
Από την Αργολίδα ον Τάκης Πανταζής που καλλιεργεί γκρέιπφρούτ με βιολογική καλλιέργεια θα επισημάνει ότι : « η παραγωγή όταν δεν χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα είναι σίγουρα μειωμένη. Εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε τις ασθένειες για να μην έχουμε πρόβλημα Φέτος ήταν μία κακή χρονιά για τα βιολογικά . Οι πελάτες των βιολογικών σίγουρα δεν είναι πλειοψηφία. Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί έμποροι για την διάθεση της παραγωγής στην αγορά. Το καλό φυσικά για μένα είναι ότι δεν καλλιεργώ με δηλητήρια. Σε ότι αφορά τις τιμές ήταν πέντε λεπτά κάτω από τα συμβατικά .Στα συμβατική η τιμή που διαμορφώθηκε ήταν 0,55 λεπτά ενώ για τα βιολογικά ήταν 0,50 λεπτά»
Η Δημοτική Χορωδία Νέας Κίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της
Σε μια ζεστή και εορταστική εκδήλωση, η Δημοτική Χορωδία της Νέας Κίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο Πνευματικό Κέντρο της ‘’ΑΡΓΩ Α.Ε.’’