prooptiki@msn.com

Facebook: «Δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε αν έγινε διαρροή δεδομένων»- Ποια είναι η αιτία του blackout

«Έχουμε φτιάξει ένα τεράστιο ολιγοπώλιο» και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται από το χθεσινό πολύωρο blackout του Facebook, δήλωσε ο Μιχάλης Βαφόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρος της Linked Business, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο ίδιος εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με την παγκόσμια κατάρρευση των social media και απαντά αν τελικά υπήρξε ή όχι διαρροή δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κ.Βαφόπουλο, η κατάσταση μοιάζει με ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που μένει χωρίς ρεύμα. Όπως εξήγησε, μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά αυτό είναι πρόσκαιρο.
«Το μεγαλύτερο κόστος είναι πως αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα είναι πολύ κλειστό, δεν είναι ανοικτό όπως το διαδίκτυο», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τα εμπορικά και τεχνολογικά πρότυπα που έχει το Facebook, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να βγεις από αυτό, είτε ως πελάτης, είτε ως συνεργάτης». Υπενθύμισε τη φασαρία που γινόταν παλιά, όταν ένας κάτοχος κινητού τηλεφώνου ήθελε να αλλάξει εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και αν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό. «Τώρα πλέον υπάρχει η φορητότητα αριθμού στην κινητή τηλεφωνία. Στο Facebook δεν μπορείς να μεταφέρεις το λογαριασμό σου και ό,τι έχεις δημιουργήσει από αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα, σε ένα άλλο οικοσύστημα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε τεχνικά», είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά υπήρξε διαρροή δεδομένων;
Ερωτηθείς για τα περί ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, ο κ. Βαφόπουλος επισήμανε ότι «δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να ελέγξουμε εάν έγινε διαρροή».
«Εάν ένα εργοστάσιο ρίξει απόβλητα στον Κηφισό ή στα Οινόφυτα, έχουμε πλέον τρόπους να το εντοπίσουμε εγκαίρως. Εδώ, όμως, δεν έχουμε τα ρυθμιστικά εργαλεία για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.
Αναφορικά με το πρόβλημα, ο ίδιος είπε ότι «επισήμως, το τεχνικό πρόβλημα που συνέβη είναι οι διασυνδέσεις των κέντρων δεδομένων, καθώς το Facebook έχει εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές ανά τον κόσμο, που είναι συνδεδεμένοι. Επομένως, μια αλλαγή που έγινε με λάθος τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, δημιούργησε το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ αυτών των υπολογιστών».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες δικλείδες ασφαλείας σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά κάποια στιγμή τελειώνουν και αυτές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ειδικοί ασφαλείας συστημάτων τονίζουν το οικονομικό κόστος των δικλείδων ασφαλείας.
Πηγή: tovima.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Στο Ναύπλιο το Final 4 μπάσκετ με Αμαξίδιο-Ο Δήμος Ναυπλιέων στο επίκεντρο του Ελληνικού Αθλητισμού με μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και η Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) θα διοργανώσουν στο Ναύπλιο το Final 4 του πρωταθλήματος της Α1.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ: Εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 24 Μαρτίου 2023 η ΕΓΚΡΙΣΗ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ναυπλίου του Δήμου Ναυπλιέων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών για τον θάνατο του Θάνου Κοτίτσα

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του συναδέλφου Εφέδρου Αξιωματικού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΤΙΤΣΑ. Ο εκλιπών υπήρξε επί πολλά έτη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κίνδυνος για την ανθρωπότητα: Παύση της τεχνητής νοημοσύνης ζητούν πάνω από 1.000 επιστήμονες και ο Έλον Μασκ

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αξιόπιστα τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν ο Ελον Μασκ και 1.000 ερευνητές-Δραματική έκκληση να σταματήσει για έξι μήνες η

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »