EIDD-2801: Αυτό είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο που ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στις αρχές Απριλίου επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να
μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19.

Το φάρμακο, στο οποίο αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Το φάρμακο -ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς- ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Έμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα- εντός της άνοιξης- κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

“Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορονοϊούς”, όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη. Το “παράθυρο ευκαιρίας” για τη χορήγησή του αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως “δουλεύει” και στους ασθενείς.

Το EIDD-2801 αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποφεύγοντας τις τοξικές παρενέργειες. Αποτελεί μια νέα μορφή του προηγούμενου πιλοτικού φαρμάκου EIDD-1931, ώστε πλέον να μπορεί να ληφθεί με μορφή χαπιού και να απορροφάται κατάλληλα, φθάνοντας στους πνεύμονες. Σε σχέση με άλλες πιθανές ενδοφλέβιες θεραπείες (π.χ. remdesivir), αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς, το EIDD-2801 θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο μελλοντικών επιδημικών κυμάτων της νόσου.

Οι ιοί που εμφανίζουν αντίσταση σε ένα άλλο υπό δοκιμή φάρμακο, τη ρεδεμιβίρη (remdesivir), φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στο φάρμακο EIDD. Οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα δύο φάρμακα -που “δουλεύουν” παρόμοια αποδιοργανώνοντας το γενετικό κώδικα (RNA) των κορονοϊών- θα μπορούσαν να συνδυασθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πηγή: thetoc.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Peloponnese Trails: Νέο Δίκτυο, Νέες Συνεργασίες – Μια εθνική στρατηγική ξεκινά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με επίκεντρο τη Δημητσάνα, την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025, στις 15:30, εγκαινιάζεται ένα φιλόδοξο εγχείρημα που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε πρότυπο του πεζοπορικού τουρισμού: το “Peloponnese Trails”,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Ας προστατέψουμε τα κατοικίδιά μας από τον φόβο των βεγγαλικών

Κάθε χρόνο έχουμε συνηθίσει πλέον να έχουμε αγνοούμενα ζωάκια συντροφιάς, κυρίως σκυλάκια, τα οποία το σκάνε το βράδυ της Ανάστασης από το σπίτι τους, λόγω του πολύ δυνατού για αυτά κρότου των βεγγαλικών που

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάτοικοι Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου: “Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στο Ιστορικό Κέντρο”

Για συνεχιζόμενη αδράνεια καταγγέλλει το δήμο Ναυπλιέων ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιά Πόλης, αναφορικά με σειρά προβλημάτων όπως η παράνομη στάθμευση οχημάτων, η μη τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης στα καταστήματα, η ηχορύπανση και

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »