prooptiki@msn.com

‘’Deus ex machina (Ο «από μηχανής» θεός)’’ Διάρκεια Έκθεσης: 21 Ιουλίου – 31 Ιουλίου 2022 Εγκαίνια:Πέμπτη 21/07, 19:30

Ο Δήμος Επιδαύρου σε συνεργασία με την Ιmagine Visual Arts διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο “Deus ex machina” (Ο «από μηχανής» θεός), στο χώρο του Xenia Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου 2022.
Η ιδέα της έκθεσης προέρχεται από μια ενατένιση της σύγχρονης τέχνης και του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Μια αναφορά στον «από μηχανής» θεό ως η θεϊκή παρέμβαση που επιλύει μια φαινομενικά άλυτη κατάσταση, επιφέροντας αρμονία.
Ο τίτλος της έκθεσης, η λατινική φράση Deus ex machina προέρχεται από τον Ρωμαίο ποιητή Οράτιο που στο έργο του Ars Poetica (Ποιητική Τέχνη) συμβουλεύει τους ποιητές να μη χρησιμοποιούν τον «από μηχανής» θεό της Ελληνικής τραγωδίας για να λύσουν τα προβλήματα της πλοκής του έργου τους. Ο Ευριπίδης πρώτος εισήγαγε τον «από μηχανής» θεό για τη λύση της δραματικής πλοκής κάνοντας χρήση μηχανικών μέσων (γερανών) για να επιτρέψει σε θεούς και θεές να κατέβουν στη σκηνή. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περίπτωση επιφάνειας (θεϊκής δηλαδή εμφάνισης στους θνητούς), που συνέβαινε στο τέλος μιας τραγωδίας, διευκολύνοντας τον τραγικό ποιητή να δώσει μια φυσική λύση στο μύθο του έργου του. Στη λογοτεχνία, ο όρος αναφέρεται στην χρησιμοποίηση ενός χαρακτήρα από τον συγγραφέα για την αλλαγή πλοκής ή για την επίλυση της ιστορίας.
Το βάθος και τα στρώματα νοήματος που δημιουργούνται με τα έργα της έκθεσης έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν μια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ υπερφυσικών θεμάτων, θρησκευτικώνκατασκευών, οιονεί επιστήμης και αρχιτεκτονικής του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου.
Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης στον κατάλογο της έκθεσης: «Για μία ακόμα χρονιά η Επίδαυρος,ο φάρος του πολιτισμού, είναι έτοιμη ναυποδεχτεί μια έκθεση με σημαντικούς καλλιτέχνες.Ο φιλόξενος και εμβληματικός χώρος του Ξενία Επιδαύρουπροσφέρει στέγη σεεικαστικούς που εμπνεύστηκαν από το χώρο, πήραν δύναμη από την ενέργεια τηςπεριοχής και τελικά δημιούργησαν μια μοναδική έκθεση με θέμα τον «από μηχανής» θεό.Η Επίδαυρος άρρηκτα συνδεδεμένη με την θεατρική παιδεία και αγωγή αλλά και μετο μεγαλύτερο φεστιβάλ της νεότερης Ελλάδας, δίνει έμφαση στο στοιχείο που λύνειτην υπόθεση μια τραγωδίας ή είναι η φωνή της λογικής σε μια παράλογη κατάστασηπου πρέπει τελικά να οδηγηθεί στην εξιλέωση»
Οι εικαστικοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Κώστας Βαρώτσος, Βασίλης Γκούμας, Δημήτρης Ζουρούδης, Γιώργος Καζάζης, Χάρης Κοντοσφύρης, Βαγγέλης Λιούγκας, Νίκος Μόσχος, Ιωάννα και Χριστίνα Μπαλή, Λίλα Μπελιβανάκη, Λία Μπλιούμη, Ιόλη Ξιφαρά, Βιβή Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Ράνια Ράγκου, Παναγιώτης Σιάγκρης, ΜάριοςΣπηλιόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Δήμητρα Χανιώτη, Ερατώ Χατζησάββα με τα έργα τους απαντούν στο πόσο τελικά ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας ή επιδιώκουμε κάποιον εξωγενή παράγοντα να έρθει για να μας «σώσει». Παράλληλα στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το σπάνιο χαρακτικό του Salvador Dali”Athena”, 1963 από τη σειρά έργων “Mythology” που δημιούργησε μεταξύτων ετών 1960-1964. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Γατσά.
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Ιουλίου – 31 Ιουλίου 2022
Διεύθυνση: Ξενία Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Συντονισμός έκθεσης:Ευγενία Λιούγκα, ΠρόεδροςΔημοτικής Κοινότητας Λυγουριού
Οργάνωση:ΔΗΜΟΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – IMAGINE VISUAL ARTS – GR COLLECTORS
Περισσότερες πληροφορίες:210 6026751 |www.grcollectors.gr | www.imaginevisualarts.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Ναύπλιο: Mια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στην αυλή του ΦΟΥΓΑΡΟΥ

Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στη μεγάλη αυλή του ΦΟΥΓΑΡΟΥ, στο Ναύπλιο. Το Ρεμπέτικο τρίο «Κάτι παίζει», αποτελούμενο από τον

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ στο Άργος-Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Δύο μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης Μετρητών (ΑΤΜ) σε σούπερ μάρκετ στο Άργος ανατίναξαν άγνωστοι περίπου στις 01.00, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Οι δράστες που φορούσαν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »