prooptiki@msn.com

Η Ελλάδα παρήγγειλε το χάπι κατά της Covid-19

Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να παραλάβει άμεσα το φάρμακο (χάπι) κατά του κορονοϊού της φαρμακοβιομηχανίας MSD (Merck τις ΗΠΑ και τον Καναδά).

Μόλις λάβει έγκριση και στην Ευρώπη το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την COVID-19, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, η χώρα μας θα μπορεί να παραλάβει άμεσα τις θεραπείες που έχει παραγγείλει. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την MSD βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την παραγγελία της νέας αντι-ιικής θεραπείας με το χάπι της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας το οποίο βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς έγκρισης. 
Η MSD έχει υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το molnupiravir (μολνουπιραβίρη), το ερευνητικό από του στόματος αντιικό φάρμακο, για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσου COVID-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου COVID-19 ή/και νοσηλείας. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει πλήρη κλινικά στοιχεία για το αντι-ιικό φάρμακο που έχει παρασκευάσει η MSD, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του οργανισμού, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.
Η αξιολόγηση του αιτήματος της MSD για την έγκριση του χαπιού αναμένεται έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει ήδη 17 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου ενώ στην Ευρώπη -σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας-  το πράσινο φως για την πειραματική (για την ώρα) αλλά πολλά υποσχόμενη θεραπεία αναμένεται να δοθεί στο τέλος του έτους ή το αργότερο μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.
Εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν κι άλλες χώρες που έχουν «κλειδώσει» παραγγελίες του χαπιού της MSD, όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Μαλαισία κ.ά. Εκτός από τις κινήσεις των χωρών για διμερείς συμφωνίες με την εταιρεία, αντίστοιχες ενέργειες κάνει η Κομισιόν για λογαριασμό της ΕΕ. 
Η παραγωγή της μολνουπιραβίρης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020 για τις ανάγκες των κλινικών μελετών. Να σημειωθεί ότι το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά COVID-19, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών. Χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα. Εάν εγκριθεί από τους ρυθμιστικούς φορείς, το molnupiravir θα είναι το πρώτο από του στόματος αντι-ιικό φάρμακο ενάντια στον κορονοϊό.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Γκιόλας: Κίνδυνος για τις παραλίες της Επιδαύρου οι νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο Σαρωνικό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ» Σημαντική σύσκεψη έγινε το απόγευμα του Σαββάτου,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Bραδινός αγώνας δρόμου στο Πορτοχέλι αφιερωμένος στη μνήμη του Μίνωα Κυριακού

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ερμιονίδας με τη συμμετοχή της Κοινότητας Πορτοχελίου διοργανώνει για τέταρτη χρονιά τον βραδινό αγώνα δρόμου στο Πορτοχέλι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ηλεκτρικά ποδήλατα για τους κατοίκους προμηθεύεται ο Δήμος Άργους-Μυκηνών

Την προμήθεια 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων μέσω του προγράμματος «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος. Αναλυτικά,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »