prooptiki@msn.com

Επισκέψεις Μελέτης ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι Νέοι Αγρότες


Επιδιώκοντας να καλύψουν μέρος του κενού στην μεταφορά τεχνογνωσίας οι Νέοι Αγρότες της Αργολίδας ξεκίνησαν Επισκέψεις Μελέτης ή Επισκέψεις Μάθησης (study ή learning visits) σε επιλεγόμενα φυτώρια, αγροκτήματα ή εγκαταστάσεις, κατ’ αρχήν της περιοχής τους. Την Τρίτη, 6 Οκτ 2009, στις 11.00, θα συναντηθούν στην Αρχαία Επίδαυρο όσοι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να γνωρίσουν την εκμετάλλευση αγροκτήματος με ροδιές. Θα μετακινηθούν στην Ερμιόνη όπου θα ξεναγηθούν στο φυτώριο του κ. Σταμάτη Μερτύρη και ακολούθως θα επισκεφθούν το αγρόκτημά του όπου θα ενημερωθούν για τις ροδιές ποικιλίας ΕΡΜΙΟΝΗ, του κλάδου Περσεφόνη, οι οποίες δίνουν γλυκά επιτραπέζια ρόδια 450 γρ έως 1200 γρ. και σε κάθε δένδρο 15-25 κιλά ρόδια παραγωγή ετησίως. Η φετινή τους τιμή στο ράφι είναι περίπου 4€/κιλό, η χονδρική στον έμπορο περίπου 0.9-1.3€/κιλό, και με την κατάλληλη προώθηση μπορεί να δοθούν για μεταπώληση μέχρι 2.5€/κιλό, ενώ σε ψυχροθάλαμο μπορεί να μείνουν μέχρι 75 ημέρες.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ο σωστός αγρότης μπορεί να αξιοποιήσει όλη την παραγωγή μεταποιώντας τμήμα της (με τις απαραίτητες εγκρίσεις) σε λικέρ, σε «τσίπουρο», σε γλυκιά «γκράπα», σε αλκοολούχα «ροδοδάφνη», σε συμπύκνωμα (πετιμέζι) ή ακόμα και σε «άρωμα» για φυσικά σαπούνια.
Η κα Γεωργία Παγίδα-Δρόσου (6976562330) μας είπε ότι θα ήταν ωραία ευκαιρία να συναντηθούν στο Δημαρχείο με τον κ. Α. Λεμπέση, Δήμαρχο Ερμιόνης, για αλληλοενημέρωση για τα συμπεράσματα από το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Α.Ολυμπία, 3-6/9/2009) και το μέλλον του αγροτικού κόσμου (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, αγροτουρισμός κλπ) της περιοχής.
Η δραστηριότητα της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο επισκέψιμο ελαιοτριβείο του κ. Βαγγέλη Μελά, στο Λυγουριό, όπου θα ακούσουν από την οικογένεια Μελά όλη την προσπάθεια τόσο στην παραγωγή πιστοποιημένων ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, όσο και στην υλοποίηση του επισκέψιμου ελαιοτριβείου, που φέρνει τους αστούς κοντά στον αγροτικό κόσμο και εγκαθιστά σχέση εμπιστοσύνης και κατανάλωσης, καθώς και για τα νέα καλλυντικά προϊόντα ελαιόλαδου.
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι πρέπει να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, όπου ασχολούνται όχι μόνο στην ποιοτική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλλά και στον προσανατολισμό στην ζήτηση των καταναλωτών και κυρίως την γεφύρωση μέχρι την κατανάλωση, με πλήρη αξιοποίηση όλης της διαθέσιμης παραγωγής.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προσκαλεί όλους τους Νέους Αγρότες, την Τρίτη, 6/10/2009, στις 11.00 στην Αρχαία Επίδαυρο, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης της επίσκεψης μάθησης περίπου στις 18.00.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα της τελευταίας εβδομάδας

Συγχαρητήρια απο τον Σύνδεσμο Προπονητών ποδοσφαίρου Αργολίδας “Ο Προμηθέας” για εξαιρειτκή πορεία της Μικτής ΕΠΣ Αργολίδας

Ο Σύνδεσμος Προπονητών ποδοσφαίρου Αργολίδας “Ο Προμηθέας” εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη του Ενωσιακούς προπονητές Γεωργακόπουλο Βασίλη, Μανιάτη Δημήτρη και Σωτηρόπουλο Νίκο για

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευχαριστίες από το 2ο Γυμνάσιο Άργους για την παρουσίαση του Διεθνούς ερευνητικού προγράμματος

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος του 2ου Γυμνασίου Άργους ευχαριστούν θερμά το Δήμαρχο Άργους Μυκηνών, τη Σχολική επιτροπή Δ.Ε., την ΚΕΔΑΜ και όλους τους συντελεστές,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε εκδήλωση στο Ναύπλιο για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη και χαιρέτισε, το βράδυ της Δευτέρας 29 Μαΐου, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, στη μουσική επετειακή εκδήλωση για την Άλωση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »