Η Αγκινάρα Ιρίων είναι το πρώτο προϊόν του Δήμου Ναυπλίου που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ το 2018 αλλά από ότι φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την συρρίκνωση της καλλιέργειας κάτω από την πίεση των οικονομικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα όσα μας δήλωσε ο Γεωπόνος Κώστας Τράκας από τα Ιρια που δήλωσε : «έχουμε μία καλή χρονιά τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και από πλευράς ποιότητας αν και η χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη. Φυσικά οι παραγόμενες ποσότητες δεν είναι μεγάλες αφού τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί στράφηκαν στα φυλλοειδή ,μαρούλι και iceberg, που δίνουν δύο φορές τον χρόνο παραγωγή και πέρασαν στην συμβολαιακή γεωργία υπογράφοντας σε δύο μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας»
Παραγωγή
Ο παραγωγός Κώστας Κακουριώτης θα δηλώσει : « η συγκομιδή είναι καλή και έχω
ξεκινήσει από τις 15 Νοέμβρη Δεν υπάρχουν οι ποσότητες που υπήρχαν τα άλλα χρόνια αφού οι περισσότεροι έχουν πάει στα κηπευτικά και ειδικότερα στα Μαρούλια. Το πελατολόγιο της αγκινάρας έχει μικρύνει πολύ αφού οι νέες γυναίκες δεν την θέλουν και δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία του καθαρίσματος. Οι τιμές που διαμορφώθηκαν στο ξεκίνημα ήταν 1,40 το ζευγάρι και μέχρι τώρα αν και είναι νωρίς είναι από 0,45 έως 0,65 ανάλογα την ποιότητα»
Ο βιοκαλλιεργητής Γιαννόπουλος Βασίλης τόνισε ότι : «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία της αλλά στο ξεκίνημα η τιμή είναι στα πενήντα λεπτά όπως συνηθίζεται Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που δημιουργού συνθήκες μείωσης της καλλιέργειας υπάρχει πλέον και το πρόβλημα με τις εισαγόμενες Τούρκικες αγκινάρες που έρχονται κατεψυγμένες και καθαρισμένες Η μείωση της καλλιέργειας είναι πλέον σύνθετο πρόβλημα»

Αργολίδα: Πεζοπορικό Διήμερο, 3 & 4 Μαΐου 2025 σε Μυκήνες και Αρτεμίσιο
Το FichtiArt Festival και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυάς “Το Αρτεμίσιο” διοργανώνουν από κοινού πεζοπορικό διήμερο, επιθυμώντας να αναδείξουν το ιστορικό – αρχαιολογικό υπόβαθρο και το φυσικό κάλλος της Αργολίδας