Στα όριά τους εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άργους
Ακόμα και ανθρώπινες ζωές μπορεί να κινδυνέψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή στο νοσοκομείο του Άργους λόγω των τραγικών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου οι γιατροί δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και πάρα πολλούς μήνες γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να πάρουν ρεπό αλλά ούτε να πάρουν άδεια. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του προϊσταμένου του τμήματος, κ. Γιώργου Μαλλίρη ο οποίος έχει να πάρει άδεια από πέρυσι τον Ιούνιο! Ενώ για ρεπό, ούτε συζήτηση! Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει γιατρός να τον αντικαταστήσει. Όπως μας τόνισαν γιατροί του συγκεκριμένου τμήματος, η κατάσταση είναι πέρα για πέρα τραγική. Σύμφωνα με τους ίδιους, το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά η αιμοδοσία είναι δέκα άτομα. Εδώ και 11 μήνες το υπάρχον προσωπικό είναι μόλις πέντε άτομα! Όπως είναι λογικό, το προσωπικό υπερβάλει εαυτόν για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. «Εδώ παίζουμε με ανθρώπινες ζωές» τόνισε η κ. Δήμητρα Ζαφειράκου και συνέχισε «Με αυτούς τους ρυθμούς που δουλεύουμε, ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο»! Αν και έχουν ενοχλήσει όλους τους αρμόδιους για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο τμήμα, οι αιτιάσεις τους έχουν πέσει στο κενό και στην καλύτερη των περιπτώσεων εισπράττουν μεγαλοπρεπέστατα «Θα» και η… ασπίδα των υπευθύνων είναι ο Οργανισμός του νοσοκομείου που δεν τους επιτρέπει να κάνουν προσλήψεις ο οποίος μάλιστα είναι της δεκαετίας του ’80!
Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το καθεστώς στον τομέα της υγείας είναι ότι μια γιατρός που ανήκει στο τμήμα Αιμοδοσίας εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει απόσπαση στην Κόρινθο με αποτέλεσμα και να μένει κενή η θέση της στο νοσοκομείο του Άργους και παράλληλα να μη μπορεί να προσληφθεί άλλος γιατρός.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος Αιμοδοσίας, απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το τι πρόκειται να κάνουν από δω και στο εξής για να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανέφερε τα εξής: «Πραγματικά είμαστε σε αδιέξοδο. Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε μεταξύ μας για να δούμε πως θα κινηθούμε αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει η βούληση για να μας λύσουν τα προβλήματα. Το να κλείσουμε το τμήμα μας είναι μια λύση που σκεφτόμαστε αλλά ο κόσμος δεν μας φταίει σε τίποτα να ταλαιπωρηθεί».
Εκτός από τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου, το τμήμα Αιμοδοσίας πραγματοποιεί και αιμοληψίες σε διάφορες περιοχές του νομού σε συνεργασία με συλλόγους. «όταν πραγματοποιούμε τέτοιες εξορμήσεις, το προσωπικό που μένει πίσω είναι το μισό! Οι αιμοληψίες αυτές δεν μπορούν να ακυρωθούν γιατί τις προγραμματίζουν οι σύλλογοι εδώ και πολύ καιρό. Δεν μπορούμε εμείς να τους πούμε δεν ερχόμαστε» ανέφερε η υπεύθυνη για το πρόγραμμα κ. Δήμητρα Ζαφειράτου
Να σημειωθεί τέλος ότι δεν είναι το μόνο τμήμα του νοσοκομείου του Άργους που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου Άργους λειτουργούν στη πράξη με προσωπικό ασφαλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παθολογική Κλινική που το απόγευμα και τη νύχτα η αντιστοιχία νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών είναι 3 προς 32 και 1 προς 32 αντίστοιχα.